D5 - Video z přednášky M. Vraného a O. Havlíčka: kritické myšlení, úvod do rozpoznávání keců

Reflexe Hlaváček

Reflexe Hlaváček

autor Antonín Hlaváček -
Počet odpovědí: 0
  1. Co Vás zaujalo či překvapilo? Napište alespoň 3 body.

Příjemně mě překvapilo jak zábavně a chytlavě se dá dvouhodinová přednáška pojmout. Bylo vidět, že takováto struktura imponovala i posluchačům, kteří se po celou dobu aktivně zapojovali. 

Též mě zaujalo a donutilo se zamyslet se jak moc nás je schopna ovlivnit a chytnout jednoduchost textu (viz. horoskopy)

Nejvíc mě zaujala kauza o zrušení písmena ř. Předtím jsem o této kauze nikdy neslyšel, a kdyby jo, tak si nedokážu představit, že bych si ono zrušení neprověřil.

1. Co jste se v přednášce naučil/a, co si z ní odnášíte do dalšího (nejen akademického) života a je pro Vás užitečné? Napište alespoň 2 body.

Pohled na kritické myšlení a typy jeho využívání

Jistá nově nabitá odolnost vůči manipulaci, potřeba kontrolovat veškeré zprávy, nejednat na bázi emocí ale logicky se zamýšlet

1. Je něco, co byste ohledně přednášky chtěli vzkázat spolužákům nebo vyučující?

Video z přednášky bych doporučil lidem i mimo naší fakultu, manipulace a fake news je v poslední době čím dál tím důležitější a nadhled se vždy hodí. Navíc je podáno v zábavné formě a snadno se poslouchá.