Co Vás zaujalo či překvapilo? Napište alespoň 3 body.
Líbila se mi celková struktura přednášky, to jakou formou byla vedena i to jakými věcmi se zanívala. Například se mi líbila část s argumentem Miroslava Kalouska, kdy kritizoval ještě tehdejší vládu Andreje Babiše, ale s tím, že nedodal úplně korektní graf, tedy ty sloupcové grafy neměly počátek – 0, tudíž se zdražování zdálo být méně drastické, než ve skutečnosti prezentoval. Dále kauza s písmenem ř, na kterou jsem už úplně zapomněl, takže to bylo milé připomenutí a dále zlaté pravidlo tedy korelace neznamená kauzalitu. To jakým způsobem přednášku vedli bylo zábavné a šlo vidět, že takový koncept – interaktivní, vyhovoval i publiku, jelikož se často zapojovalo.
Co jste se v přednášce naučil/a, co si z ní odnášíte do dalšího (nejen akademického) života a je pro Vás užitečné? Napište alespoň 2 body.
Důležitý je kontext. Pokud mám nějakou zprávu či informaci, tak důležitý bude vždy kontext této zprávy. Například když to vztáhnu na nynější situaci například na Ukrajině, tak povolení raket dlouhého doletu dodaných Západem zaútočit na území Ruska byla reakce na přítomnost severokorejských vojáků bojující na straně Ruska. V různých alternativních médií se mluví o tom, že to Západ eskaluje válku, což by se právě bez kontextu celého obrázku mohla jevit jako pravda, jenže opak je pravdou a byla to reakce na eskalaci ze strany Ruska. Další věc co se hodí do života je si ověřovat zdroje. Jedná se sice o obšlehnou frázi, kterou slýcháváme dennodenně, jenže bych řekl, že by to mělo platit i pro naše mainstreamová medía, jako Deník N, Seznamzprávy, portál Aktuálně apod. Zkrátka vždy je lepší si informaci potvrdit či vyvrátit nehledě na to, jaké medium čteme.
Je něco, co byste ohledně přednášky chtěli vzkázat spolužákům nebo vyučující?
Že by všichni měli zhlédnout toto video, bylo vážně zábavné plné věcí z každodenního života.