Jaké techniky aktivního čtení jste vyzkoušeli a na jaké texty? Jaké to bylo? Co vám to přineslo, bylo to užitečné? Co se vám líbilo a co vás štvalo?
Prosím odpověď alespoň 200 slov, můžete přiložit dokumenty, fotky poznámek či pod..
Jaké techniky aktivního čtení jste vyzkoušeli a na jaké texty? Jaké to bylo? Co vám to přineslo, bylo to užitečné? Co se vám líbilo a co vás štvalo?
Prosím odpověď alespoň 200 slov, můžete přiložit dokumenty, fotky poznámek či pod..
40 slov
254 slov
Přínosy:
Slabiny:
358 slov
210 slov
223 slov
223 slov
240 slov
251 slov
254 slov
210 slov
234 slov
225 slov
257 slov
Reflexe využití technik aktivního čtení
Na vyzkoušení jsem si vybral techniku Čtení s poznámkami a konspektování. Na začátek musím zmínit, že aktivní čtení nebylo něco, co bych provozoval. Moje verze aktivního čtení se skládala zejména ze čtení, v jehož rámci, pokud dospěju k zajímavé myšlence, tak jsem s ní konfrontuji nezúčastněného člena nebo členy domácnosti a snažím se o ni podělit či ji nějakým způsobem vysvětlit. Tento způsob je efektivní, ale pouze pokud je někdo poblíž, což po delším čtení už většinou nikdo není.
Takže jsem vyzkoušel vytvářet poznámky. Tento způsob je efektivnější vzhledem k mé výše zmíněné praxi. Technika mě vede k tomu postupovat při čtení více strukturovaně. Jedním mých velkých nedostatků, kterých si jsem vědom, je neschopnost postupovat systematicky a uvědomovat si strukturu a osnovu, kterou text má. Také při použití této techniky zaznamenávám mnohem více informací, které bych při normálním čtení vyfiltroval ihned po přečtení.
Co se týče negativ, je to pro mě poměrně náročná technika. Nepovažuji se za chaotického člověka, ale při pochopení textu se ho snažím pojmout nejdříve jako celek a později vypíchnout jednotlivé části. V této technice je postup opačný, takže to pro mě není intuitivní. Také co se týče psaní poznámek, nejraději bych psal na papír, ale do knih je to líto a u menších textů nechci utrácet papír, takže využívám především tablet a na to si ještě zvykám.
Takže závěrem chci zhodnotit, že technika je velmi užitečná, ale vzhledem k negativům bude třeba větší disciplína z mé strany, abych ji využíval naplno.
250 slov
225 slov
257 slov
221 slov
Při práci s odborným textem jsem vyzkoušela dvě techniky aktivního čtení: Čtení s poznámkami a následné konspektování a Čtení s otázkami. Obě metody mě donutily k mnohem soustředěnějšímu a kritičtějšímu čtení.
První technikou bylo Čtení s poznámkami a konspektování. Postupovala jsem tak, že jsem si po každém odstavci stručně zapsala hlavní myšlenku a to, co považuji za jádro sdělení. Tahle metoda mi výrazně pomohla udržet pozornost – vědomí, že budu muset po každém úseku shrnout obsah, mě nutilo aktivně sledovat argumentaci autora. Později jsem se díky poznámkám velmi snadno orientovala v tom, kde co bylo, a konspekt jsem pak sestavila téměř automaticky. Slabinou této techniky je ale časová náročnost. Měla jsem tendenci chtít si zapsat i věci, které nebyly podstatné, a musela jsem se učit selektovat. Přesto ji považuji za velmi užitečnou, hlavně při práci s náročnějšími texty.
Druhou technikou bylo Čtení s otázkami. Ke každému odstavci jsem se snažila formulovat alespoň jednu otázku – někdy směřovanou přímo k textu, jindy „za text“, tedy k širším souvislostem či jiným zdrojům. Tato metoda mě nutila více přemýšlet a klást si kritické otázky, což ocením hlavně při psaní vlastního textu, kde potřebuji sledovat argumentaci a vztahy mezi zdroji. Nevýhodou je, že u popisných pasáží mě napadaly spíše jednoduché otázky, které už další přidanou hodnotu nepřinesly.
Obě techniky pro mě byly přínosné jiným způsobem – první mi pomohla systematizovat text, druhá prohloubila porozumění a kritické myšlení. V kombinaci se doplňují a určitě je využiji i v dalších studijních textech.
243 slov
Mínusy:
-INSERT
přínosy:
mínusy:
169 slov
210 slov
254 slov
242 slov