D7 - Průzkum budov FSV a UK

Počet odpovědí: 23

Tato aktivita slouží k posílení sociální a akademické integrace, posílení pocitu sounáležitosti s univerzitou a fakultou a snížení nejistoty s zapojení. Navštivte v malé skupince (dvojice, trojice, čtveřice) osobně alespoň tři budovy UK (jiné než Jinonice), alespoň jedna z nich by měl být jinou budovou FSV a projděte si je. V každé z nich si udělejte alespoň 1 fotku (na osobu) něčeho, co Vás zaujalo, pobavilo, překvapilo...

Fotky sem nahrajte jako přílohu příspěvku a přidejte k nim i k celé návštěvě stručný komentář. Zdůvodněte výběr, napište, co je v budově pro vás užitečného (co se tam odehrává, kdo tam úřaduje...).

V odpovědi na První příspěvek

Re: D7 - Průzkum budov FSV a UK

autor Ondřej Tomáš -

Členové týmu: Vojta Máčel, Ondřej Tomáš, Marek Witczak, Michael Buk

Trasu jsme plánovali cestou, ale věděli jsme, že první zastávkou bude Hollar, kde si budeme moct odškrtnout podmínku jiné budovy FSV a následně jsme se přesunuli na Právnickou a posléze na Filozofickou fakultu.

První zastávka Hollar. Pro nás je Hollar užitečný, protože se zde nachází studijní oddělení, které už jsme všichni během našeho studia navštívili. Zaujal nás venkovní prostor, sice malý, ale klidný. Navíc s bufetem a kuchyňkou nablízku.

Druhá zastávka Právnická fakulta. Už při příchodu jsme byly překvapeni, protože fakulta je v rámci rekonstrukce, což nám potvrdili naši přátelé (např. problémy s WC), ale naopak jsme se bavili zhruba 20 minut u unikátu a to byl oběžný výtah.

Poslední zastávka Filozofická fakulta. Kolem budovy byl neuvěřitelný počet studentů, takže jsme se mezi nimi rychle ztratili, ale i přesto nás překvapil klid, ten byl asi ze všech fakult největší a fotka s tatíčkem našeho národa nám přišla jako povinnost.

Celé to bereme velmi pozitivně, měli jsme možnost porovnat naši fakultu s dalšíma. Naše fakulta je suverénně ta nejmodernější, nadruhou stranu zase dál od centra na rozdíl od zbylých, ale každá má svoje vlastní kouzlo

Příloha 2ad5b35e-c394-459d-aefc-11d97f3c751b.jpeg
Příloha 2c56b2d0-8a6d-49a9-bcd2-c473a33976f1.jpeg
Příloha 3c03c818-4fa2-4478-b78a-da434b740055.jpeg
Příloha 3f4e0e30-edf1-4aa2-8e8d-95901b31aacd.jpeg
Příloha 739fbb73-5ba4-40e9-bd53-4cc61533a29b.jpeg
Příloha 8807156b-aeed-470e-973f-82d09f40909f.jpeg
Příloha 978a1a36-c4ef-4159-94e7-5a653b47a514.jpeg
Příloha 9857cf4d-a64b-4530-b8ee-7d171e14a03d.jpeg
Příloha 996eb293-7dda-472b-b692-f0f38cfcf024.jpeg
Příloha ac06497b-8ce4-4cde-8157-b5913e0831d4.jpeg
Příloha c7abc784-3214-422a-b11e-c834daf93d6a.jpeg
Příloha ce1da5cf-b76b-4633-8bf6-ed31ca8e1def.jpeg

autor Michael Buk -

Trasu jsme plánovali cestou, ale věděli jsme, že první zastávkou bude Hollar, kde si budeme moct odškrtnout podmínku jiné budovy FSV a následně jsme se přesunuli na Právnickou a posléze na Filozofickou fakultu.

První zastávka Hollar. Pro nás je Hollar užitečný, protože se zde nachází studijní oddělení, které už jsme všichni během našeho studia navštívili. Zaujal nás venkovní prostor, sice malý, ale klidný. Navíc s bufetem a kuchyňkou nablízku.

Druhá zastávka Právnická fakulta. Už při příchodu jsme byly překvapeni, protože fakulta je v rámci rekonstrukce, což nám potvrdili naši přátelé (např. problémy s WC), ale naopak jsme se bavili zhruba 20 minut u unikátu a to byl oběžný výtah.

Poslední zastávka Filozofická fakulta. Kolem budovy byl neuvěřitelný počet studentů, takže jsme se mezi nimi rychle ztratili, ale i přesto nás překvapil klid, ten byl asi ze všech fakult největší a fotka s tatíčkem našeho národa nám přišla jako povinnost.

Celé to bereme velmi pozitivně, měli jsme možnost porovnat naši fakultu s dalšíma. Naše fakulta je suverénně ta nejmodernější, nadruhou stranu zase dál od centra na rozdíl od zbylých, ale každá má svoje vlastní kouzlo

Příloha FF UK 1.jpg
Příloha FF UK 2.jpg
Příloha FF UK 3.jpg
Příloha FF UK 4.jpg
Příloha Hollar 1.jpg
Příloha Hollar 2.jpg
Příloha Hollar 3.jpg
Příloha Hollar 4.jpg
Příloha PF UK 1.jpg
Příloha PF UK 3.jpg
Příloha PK UK 2.jpg
Příloha PK UK 4.jpg

autor Marek Witczak -

Druhá zastávka Právnická fakulta. Už při příchodu jsme byli překvapeni, protože fakulta je v rámci rekonstrukce, což nám potvrdili naši přátelé (např. problémy s WC), ale naopak jsme se bavili zhruba 20 minut u unikátu a to byl oběžný výtah.

Příloha cdv_photo_1763627398_20251120092958.jpg
Příloha cdv_photo_1763627403_20251120093003.jpg
Příloha cdv_photo_1763627410_20251120093010.jpg
Příloha cdv_photo_1763627416_20251120093016.jpg
Příloha cdv_photo_1763627422_20251120093022.jpg
Příloha cdv_photo_1763627448_20251120093048.jpg
Příloha cdv_photo_1763627476_20251120093116.jpg
Příloha cdv_photo_1763627480_20251120093120.jpg
Příloha cdv_photo_1763627487_20251120093127.jpg
Příloha cdv_photo_1763627514_20251120093154.jpg
Příloha cdv_photo_1763627518_20251120093158.jpg
Příloha cdv_photo_1763627522_20251120093202.jpg

autor Marek Lhota -
Členové týmu: Marek Lhota, Filip Gärtner

Trasa pro nás byla jasná. Potkali jsme se před zastávkou metra na Národní třídě. Z ní jsme se vydali na Hollar. Ten den bylo sice chladno ale obloha byla slunečná, to nás nezastavilo v naší cestě.
Na Hollaru jsme si prošli celou budovu. Nejvíce se nám líbilo vnitřní „náměstí“, které tato budova má. Na něm jsme i našli vkusně zařízené bistro, které zdejší studenti opravdu hojně využívají.
Právě u zmíněného bistra jsme se vyfotili jako první. Také se nám velice líbilo místní točité schodiště, takže místo fotky číslo dva bylo jasné.

Poté následoval přesun na Filozofickou fakultu. Zde jsme si prošli také celou budovu. Nejvíce nás zaujala výstava Čechoslováci a Němci v okupovaném Norsku a také nástěnka s jejich merchandisem. Objektivně jsme zhodnotili, že náš na FSV je daleko lepší.

Poslední zastávkou byla Právnická fakulta.
Na té se nám líbili interiéry a také velký vnitřní prostor, ideální pro scházení se mezi přednáškami. Výběr místa na fotky byl jistý i na této fakultě. První fotka byla vyfocena na známém páternosteru, který studenti opravdu používají. Druhá fotka byla u hodin, které nás zaujali svojí velikostí.

Jako shrnutí bychom rádi napsali, že nás výlet velmi bavil. Navštívili jsme budovy, ve kterých jsme nikdy předtím nebyly (až na Hollar). Co nás ale nejvíce překvapilo, byla míra zabezpečení budov. Pouze v Hollaru jsme museli projít turnikety a použít tak svojí studentskou kartu. U zbylých dvou budov jsme se dostali bez jakýchkoliv problému a kontrol dovnitř a přišlo nám to až příliš jednoduché a přístupné pro kohokoliv.
Příloha 20251119_105024.jpg
Příloha 20251119_110349.jpg
Příloha 20251119_111453.jpg
Příloha IMG_20251120_114730_341.jpg
Příloha IMG_20251120_114738_167.jpg
Příloha IMG_20251120_114744_834.jpg

autor Vojtěch Máčel -

image%20%2816%29.jpegimage%20%2817%29.jpegimage%20%2815%29.jpegimage%20%2812%29.jpegimage%20%2813%29.jpegimage%20%2814%29.jpegimage%20%2821%29.jpegimage%20%2818%29.jpegimage%20%2822%29.jpegimage%20%2819%29.jpegimage%20%2820%29.jpegimage%20%2823%29.jpeg

autor Jana Kovářová -

Členové týmu: Jana Kovářová, Kristýna Kročová, Václav Bartůšek, Štěpán Voborský, Jáchym Faber

Se skupinkou jsme vyrazili rovnou z Jinonic na Hollar, poté jsme pokračovali na Filozofickou fakultu UK a nakonec na Právnickou fakultu UK.

Hollar pro nás byl zajímavý hlavně tím, že je to jiná budova FSV, než kde obvykle studujeme. Bylo fajn ji konečně poznat! Je docela možné, že si tam v budoucnu zapíšeme nějaký předmět, takže se nám bude hodit vědět, kde to je a jak to tam vypadá. Nejvíce nás zaujal vnitroblok s kavárnou, který působí příjemně a komunitně (i když byla kavárna při naší návštěvě zavřená). Takové venkovní místo nám v Jinonicích trochu chybí. Zároveň je ale budova starší a shodli jsme se, že moderní prostředí Jinonic nám vyhovuje víc.

Na Filozofické fakultě na nás nejsilněji zapůsobil památník obětí útoku z roku 2023, který vnímáme jako velmi emotivní a důležité místo. Zaujala nás i socha T. G. Masaryka a celková atmosféra budovy a jejího okolí. Obzvlášť výhled, který je opravdu krásný.

Právnická fakulta byla zčásti v rekonstrukci, takže nás překvapilo lešení a stavební ruch. Největším zážitkem byl jednoznačně paternoster. Hodně nás překvapilo, že ho studenti opravdu běžně používají a dokonce se u něj tvoří fronty, i když je ve škole i moderní výtah. Samotná hlavní hala fakulty působila útulně.

Celou tuto „mini výpravu“ hodnotíme pozitivně! Bylo super vidět, jak jsou jednotlivé fakulty UK rozdílné a každá má úplně jinou atmosféru. Ovšem uvědomili jsme si, že areál v Jinonicích je pro nás opravdu nejlepší, i když mu trochu chybí ten „historický vibe“. Zároveň bylo fajn poznat i další místa, která můžeme během studia využít!

autor Manh Duc Hoang -
Členové týmu: Manh Duc Hoang, Anna Boehmová, Lucie Tannertová

Se skupinkou jsme vyrazili směr Hollar, poté jsme se přesunuli na FF UK a nakonec PF UK.

Hollar byl jako bludiště. Byť jsme se nacházeli v krásné historick budově s úžasným výhledem, oddychl jsem si, že zde nesídlí IPS, jelikož bych se nedokázal orientovat.

Na FF na nás jsme se silně pozastavili nad památníkem obětí 2023. Zaujala nás i socha T. G. Masaryka, která vás přivítá přímo po příchodu.

Právnická fakulta nás zaujala svou blízkostí k FF. Vlastně všechny vybrané fakulty nás (kromě dalších věcí) lákaly z hlediska proximity. Byla zčásti v rekonstrukci, což bylo také důvod pro pozdní začátek a brzké ukončení semestru pro naše právníky. Největším unikátem byl páternoster. Doufali jsme, že uvídíme vyhlášeného poníka PF, bohužel k tomu nedošlo.

Dostali jsme možnost porovnat Jinonice s Hollarem, FF a PF. Naše fakulta je bezesporu ta nejmodernější a nejlépe vybavená, ale i přesto má své mušky (malé přednáškové místnosti, velká vzdálenost od centra apod.)
Příloha IMG_1938.jpeg
Příloha IMG_1948.jpeg
Příloha IMG_1953.jpeg

autor Matyáš Fořt -

členové týmu: Matyáš Fořt, Nelly Thielová, Jan Maršák, Matěj Fof

Nejdříve jsme zašli se skupinou do nejbližší menzy UK od Jinonic - Menza Arnošta z Pardubic. Nejvíce mě zaujal výběr jídel. Mohli jsme si vybrat až ze 4 pokrmu. Zároveň byl v menze salátový bar. 

Dále jsem se přesunuli k jedné z budov FSVU UK - Hollar. Místo jsme navštívili poprvé. Osobně jsem chtěl budovu navštívit i z důvodu, že zde sídlí Institut komunikačních studií. Nejvíce mě zaujal "bezbariérový vchod" který měl schod. 

Posledním místem bylo knihkupectví Karolinum na Celetné ulici. Nejvíce mě zaujal široký výběr feministické literatury. 

Příloha IMG_7769.jpeg
Příloha IMG_7792.jpeg
Příloha IMG_7801.jpeg

autor Mahulena Krýslová -

členové týmu: Mahulena Krýslová, Nicole Bieliková, Tereza Ďurišová, Hana Liebscherová, Jiří Langr

V týdnu jsme si udělali procházku do budov UK a FSV, kde jsme první navštívili FFUK. 

Vyfotili jsme se zde se sochou Tomáše Garrigue Masaryka, která stojí hned naproti vchodu. Ta nás moc zaujala a proto jsme se u ní na chvíli pozastavili.

Poté naše cesta směřovala na PFUK, kde jsme se šli podívat na slavný výtah Paternoster. Hanka s Terkou se dokonce i svezly. 

No a naše poslední zastávka vedla do budovy FSV, kde sídlí naše studijní oddělení. Hollar jsme všichni navštívili už několikrát, tak jsme se tam tolik nezdržovali, ale i tak jsme tam rádi zavítali.

autor Nelly Thielová -

Členové skupiny: Nelly Thielová, Matyáš Fořt, Matěj Fof, Jan Maršák

Se skupinou jsme se vydali během volné chvíle na oběd do Menzy Arnošta z Pardubic, která se nachází kousek od Národní třídy, což je z Jinonic jen chvíli metrem. Příjemně mě překvapil velký výběr jídel a zároveň byla možnost si dokoupit pití nebo si připlatit za salátový bar.

Následně jsme přešli pěšky na Hollar, jakožto další budovu FSV. Na Hollaru jsem už jednou byla, a to na akci pořádanou IKSŽ a díky umístění Hollaru na Smetanově nábřeží, mě výhled na Prahu z této budovy nikdy neomrzí.

Nakonec jsme zavítali do knihkupectví Karolinum v Celetné ulici. Zaujal mě zde merch Karlovy Univerzity a také široký výběr knih všeho druhu.

Příloha 7295D446-70B3-466E-A379-EAAF1BB79713.jpg
Příloha CA25550B-10AF-42BE-9DA0-F1C11C937542.jpg
Příloha IMG_2485.jpg

autor Anna Marešová -

Budovy jsem navštívila bohužel v časovém pressu, takže jsem neměla moc čas na pořádné prohledání, ale dvě z nich jsem už zevnitř znala. Tuto túru jsem absolvovala sama, protože jsme se s parťákem několik týdnů nedokázali sladit v programu.

Nejprve jsem navštívila budovu FSV Hollar na Smetanově nábřeží, kde jsem si na začátku semestru vyřizovala potrvzení o studiu. Tehdy mě moc nepotěšila spletitost prostoru, který je napohled malý, ale je v něm mnoho všerůzných oddělení. Mám dojem, že v sousedící galerii Hollar jsem nikdy nebyla, ale jejich plakáty mě mnohokrát upoutaly. 

Dále jsem se mou oblíbenou tramvají 17 přesunula na Filozofickou fakultu, kde studuje pár z mých spolužáků z gymnázia, a kde jsme se třídou byli několik dní po střelbě minulý rok zapálit svíčky. Přestože jsem se v okolí budovy pohybovala mnohokrát, až donedávna jsem nevěděla, že je opravdu hned u Rudolfina a tak nápadná.

Naposledy jsem se stavila u Právnické fakulty, ze které také znám pár lidí, a kterou jsem navštívila ve třetím ročníku gymnázia na otevřeném dni UK. Moc jsem si užila show studentů medicíny a vojenské FTVS. Slyšela jsem, že mají krásný prosklený prostor, vhodný pro studium ve volném čase, ale zatím jsem ho nenavštívila.

Příloha cdv_photo_1763815964_20251122135244.jpg
Příloha cdv_photo_1763815970_20251122135250.jpg
Příloha cdv_photo_1763815975_20251122135255.jpg

autor Jiří Langr -
Navštívil jsem se svými spolužáky tři budovy.
Jedna z nich byla Filozofická fakulta na Palachově náměstí. BUdova má své kouzlo a ačkoliv kolem ní často jezdím tramvají, uvnitř jsem nikdy nebyl. Zrovna tam probíhala nějaká burza knih tak jsme i měli možnost nahlédnout do života fakulty. Druhá nesměla chybět blízká Právnická fakulta. Tzv. Bazén do kterého vejdete hned po vstupu mě zaujal natolik, že jsem se přichytil s otevřenou pusou. Atmosféra byla příjemná a závidím studentům i stejnojmenou zastávku. Třetí místo které jsem navštívil nebyla tak úplně budova ale zašel jsem se podívat do Botanické zahrady PřF UK, kteá je nedaleko Karlova náměstí. Pamatuji si že tam dříve býval i papoušek, kterého jsem však v den mé návštěvy neviděl. (viz foto) Zahrada je plná laviček, takže je to za mne skvělé místo na letní i zimní odpočinek nebo hezkou procházku.
Příloha Papoušek PřFUK.jpg

autor Matěj Fof -

Členové skupiny: Matěj Fof, Matyáš Fořt, Jan Maršák, Nelly Thielová

Jako první jsme navštívili menzu Arnošta z Pardubic, spadající pod UK. Menza se nachází na Národní třídě, což je z Jinonic metrem jen kousek. Velmi nás potěšila široká nabídka jídla za dobrou cenu. 
Poté jsme se přesunuli k další budově FSK a to na Hollar. Na rozdíl od menzy a dalšího místa, jsem tuto budovu navštívil poprvé. Alespoň jsem objevil místo, kde se nachází naše studijní oddělení. 
Posledním místem byla Filozofická fakulta UK, ke které jsme dorazili pěšky. Zastavili jsme se u pomníku obětem střelby na této fakultě z prosince 2023. Uvnitř budovy nás zaujala nabídka fakultního oblečení a upomínkových předmětů, dále jsme se vyfotili u T. G. Masaryka. 

Příloha AC2F203E-ADE2-4263-A805-A3D9A34482DA.jpeg
Příloha IMG_4145.jpeg
Příloha IMG_4153.jpeg

autor Nicole Bieliková -

Rozhodla jsem se splnit tuto aktivitu, jelikož mi příjde důležité vědět kde se nachází další důležité budovy Univerzity Karlovy a zjistit, jaké možnosti mám k dispozici jako student. 

Schody v budově Hollar, další z budov FSV UK

Schody v budově Hollar, budova FSV UK, dobré znát když bych tam v budoucnu měla přednášku či cviko

Právnická fakulta UK, ikonický výtah

návštěva PF UK společně s kamarády, důležitá fakulta školy, a někteří z nás si i vyzkoušeli jízdu oběžným výtahem

T. G. Masaryk na FF UK

Návštěva FF UK na den latiny společně s kamarády, krásná historická budova 

autor Eliška Luňáková -

Eliška Luňáková, Julie Dvořáková

Když jsme s Juli plánovali, na jaké fakulty se podíváme, nebyly jsme úplně seznámené se zadáním tohoto úkolu. Nenavšítvili jsme tedy ani jednu z jiných budou FSV, ale nebyla zde zároveň přímo podmínka, pouze že by měla (pokud musí, ještě ji navštívíme).

Jako první, jsme navšítvily budovu Filozofické fakulty, a to přesněji budovu v Opletalově ulici. Prvně jsme ji navštívily při imatrikulaci, to nás velmi zaujala místnost, kde se samotná imatrikulace konala. Dále nás zaujal studentský klub, který je součástí budovy. Obě s Juli chodíme na tuto fakultu na jazykové kurzy (já na kurz angličtiny, Juli na kurz francoužštiny) a hlavní nevýhodou této budovy je velmi zmatečné rozpoložení učeben. Je zde velmi jednoduché se ztratit.

Dále jsme navštívily budovu FTVS. Důvodem návštěvy byla především menza, a to je taky jedna z našich fotek. Jídlo bylo opravdu velmi dobré a ceny docela přijatelné. Dále nás zaujalo hodně sportovních míst, které FTVS nabízí. Jedním z důvodů, proč jsme s itaké vybraly tuto fakultu je to, že když někomu říkám, že studuji FSV, často si myslí, že studuji FTVS.

Jako posled  ní jsme byly na Právnické fakultě. Poprvé na noci faktulty a následně jsme se tam byly podívat ještě po této akci. V tento den jsme se šly na chvíli učit do knihovny, která je přímo součástí. Hodně se nám líbila atmosféra, která zde panuje. Dále nás velmi nepřekvapivě zaujal jeji výtah.

Návštěvy fakult jsme si moc užily, a především jsme si uvědomily, jak moc jsme u nás na fakultě spokojené.

autor Tereza Ďurišová -

členovia týmu: Mahulena Krýslová, Nicole Bieliková, Tereza Ďurišová, Hana Liebscherová, Jiří Langr

Počas týždňa sme sa spolu s týmom rozhodli urobiť prehliadku budov Karlovej Univerzity a začali sme s Filozofickou Fakultou a touto krásnou historickou budovou, rozhodli sme sa odfotiť so sochou 1 prezidenta 1. ČSR T.G.Masaryrka, pretože je dôležité si takéto osobnosti z minulosti neustále pripomínať. Avšak taktiež nám počas prehliadky prešiel po chrbtoch mráz práve kvôli spomienkam na udalosť spred dvoch rokov. Ako druhú sme sa rozhodli navštíviť ikonickú budovu Právnickej fakulty ale bohužiaľ kvôli prebiehajúcej opravy fasády a okien sme ju nemohli vidieť v jej plnej kráse. Vo vnútri sme sa rozhodli vyfotiť s ikonickým výťahom Páternoster a dokonca som sa ho rozhodla aj vyskúšať. Nakoniec sme sa rozhodli prejsť popri Vltavu až k budove Hollar kde sídlo naše študijné oddelenie. Budovu sme si poobzerali aby sme sa v budúcnosti nestratili v prípade, že budeme mať v budove semináre či cviká. Tento deň sme si s kamarátmi veľmi užili, uvedomili pozitíva a možno aj zopár negatíva nášho kampusu v Jinonicích a sme radi, že sme túto aktivitu mohli absolovovať spolu 

Příloha IMG_3355.jpeg
Příloha IMG_7459.jpeg
Příloha IMG_7466.jpeg

autor Jan Maršák -

Členové týmu: Jan Maršák, Matyáš Fořt, Matěj Fof, Nelly Thiellová

Jako první jsme v rámci oběda navštívili Menzu Arnošta z Pardubic, která spadá pod UK. Skvělou výhodou menzy je její dostupnost od naší školy (asi 10 minut metrem) a velký výběr jídel, společně se salátovým barem za příjemnou cenu.
Naší další zastávkou byla další budova FSV, Hollar. Na Hollaru jsem již jednou byl a to v rámci zařizování potvrzení o studiu u našeho studijního oddělení. Nejvíce mě zde zaujala vyvěšená ukrajinská vlajka, kterou vnímám jako důkaz solidarity s napadeným národem.
Posledním místem kam jsme se vydali byla Filozofická fakulta UK, kterou považuji za krásnou historickou budovu. Zde mě nejvíce zaujala socha tatíčka národa Tomáše Garrigue Masaryka u které jsem se vyfotil.

Příloha cdv_photo_1763897309_20251123122829.jpg
Příloha cdv_photo_1763897320_20251123122840.jpg
Příloha cdv_photo_1763897325_20251123122845.jpg

autor Štěpán Voborský -

Členové týmu: Jana Kovářová, Kristýna Kročová, Václav Bartůšek, Štěpán Voborský, Jáchym Faber

Se skupinkou jsme vyrazili rovnou z Jinonic na Hollar, poté jsme pokračovali na Filozofickou fakultu UK a nakonec na Právnickou fakultu UK.

Hollar pro nás byl zajímavý hlavně tím, že je to jiná budova FSV, než kde obvykle studujeme. Bylo fajn ji konečně poznat! Je docela možné, že si tam v budoucnu zapíšeme nějaký předmět, takže se nám bude hodit vědět, kde to je a jak to tam vypadá. Nejvíce nás zaujal vnitroblok s kavárnou, který působí příjemně a komunitně (i když byla kavárna při naší návštěvě zavřená). Takové venkovní místo nám v Jinonicích trochu chybí. Zároveň je ale budova starší a shodli jsme se, že moderní prostředí Jinonic nám vyhovuje víc.

Na Filozofické fakultě na nás nejsilněji zapůsobil památník obětí útoku z roku 2023, který vnímáme jako velmi emotivní a důležité místo. Zaujala nás i socha T. G. Masaryka a celková atmosféra budovy a jejího okolí. Obzvlášť výhled, který je opravdu krásný.

Právnická fakulta byla zčásti v rekonstrukci, takže nás překvapilo lešení a stavební ruch. Největším zážitkem byl jednoznačně paternoster. Hodně nás překvapilo, že ho studenti opravdu běžně používají a dokonce se u něj tvoří fronty, i když je ve škole i moderní výtah. Samotná hlavní hala fakulty působila útulně.

Celou tuto „mini výpravu“ hodnotíme pozitivně! Bylo super vidět, jak jsou jednotlivé fakulty UK rozdílné a každá má úplně jinou atmosféru. Ovšem uvědomili jsme si, že areál v Jinonicích je pro nás opravdu nejlepší, i když mu trochu chybí ten „historický vibe“. Zároveň bylo fajn poznat i další místa, která můžeme během studia využít!

autor Hana Liebscherová -
Průzkum budov UK

Členové týmu: Hana Liebscherová, Mahulena Krýslová, Nicole Bieliková, Tereza Ďurišová, Jiří Langr

První budova, kterou jsme navštívili, byla budova Fakulty sociálních věd – Hollar. Budova je starší, ale působí útulně. Nejvíc mě zaujal vnitroblok, u kterého se nacházel i bufet s občerstvením.
Druhou budovou na naší trase byla Filosofická fakulta. Je to hezká historická budova. Hned u vstupu nás „přivítala“ socha T. G. Masaryka.
Naše poslední zastávkou byla Právnická fakulta. Zvenku je stále vidět, že budova prochází rekonstrukcí. Uvnitř nás nejvíc zaujal páternoster, ale i celkový interiér fakulty je velmi zajímavý.
Příloha 8A3CF3D1-BBBE-4626-A6C1-B54ECDDE64F3.jpg
Příloha IMG_3756.jpeg
Příloha IMG_5842.jpeg

autor Barbora Bulínová -

Na prohlídku budov Univerzity Karlovy jsem šla s kamarádkou z marketingu, se kterou chodím na španělštinu. Vybraly jsme si Hollar, Opletalovu a Právnickou fakultu.

Hollar - Budovu už jsem sice trochu znala, protože sem chodím na hodiny španělštiny, ale tohle byla skvělá příležitost pro to, aby mě kamarádka provedla po celé budově. Nejvíc mě pobavilo, že si studenti výstupní branku otevírají sami – něco, co bych v Jinonicích taky ocenila.

Opletalova - V Opletalově sídlí Institut ekonomických studií, kde mám kamarády ze střední školy, kteří nám ukázali jejich malou studovnu. Ta sice působí útulně, ale ne moc prakticky. 

PF - Na Právnické fakultě jsem byla naposledy před dvěma lety na Studentském summitu, takže mě zaskočila probíhající rekonstrukce. Nicméně se mi líbí, kolik míst na sezení je po budově rozmístěno a také malé náměstíčko uprostřed budovy, ze kterého člověk vidí do všech pater.

Příloha cdv_photo_1763916094_20251123174134.jpg
Příloha cdv_photo_1763916102_20251123174142.jpg
Příloha cdv_photo_1763916111_20251123174151.jpg

autor Anna Boehmová -

S naší skupinkou jsme vyrazili směrem k Hollaru, tedy druhé budově FSV UK, poté jsme se přesunuli na FF UK a nakonec na PF UK.

Hollar na zbytek týmu působil trochu nepřehledně a Manh Duc Hoang ho nazval jako “bludiště”, nicméně jelikož na IKSŽ učí moje babička a dříve i maminka a jako menší jsem se s nimi občas chodila do budovy podívat, tudíž jsem na místě nebyla tak zmatená jako moji kamarádi. Na fotografii jsme se studentskými novinami, které studenti prvních ročníků žurnalistiky píšou v rámci předmětu FLEŠ, který učí právě moje babička, doc. Osvaldová. 

Následně jsme vyrazili na Filosofickou fakultu, kde jsme se nejprve pozastavili u památníku obětí střelby z roku 2023. V samotné budově nás zaujala také socha T. G. Masaryka, která návštěvníky vítá hned u vstupu. Doufali jsme, že uvidíme také vyhlášeného poníka FF, ale bohužel se nám to nepoštěstilo, jelikož poník navštěvuje fakultu ve středu a my jsme na průzkum budov vyrazili ve čtvrtek. 

Právnická fakulta nás zaujala především svou blízkostí k FF. Vlastně všechny vybrané fakulty nás (kromě dalších aspektů) lákaly krátkou vzdáleností od sebe a všechny se nacházely v centru. Všimli jsme si, že PF byla zčásti v rekonstrukci. Největším unikátem byl ovšem páternoster, u kterého jsme se za každou cenu museli vyfotit a projet se.

Měli jsme možnost porovnat Jinonice s Hollarem, FF a PF. Naše fakulta je bezpochyby nejmodernější a nejlépe vybavená a v týmu jsme se shodli, že jsme velmi rádi, že chodíme právě na Jinonický kampus.

Příloha cdv_photo_1763917301_20251123180141.jpg
Příloha cdv_photo_1763917330_20251123180210.jpg
Příloha cdv_photo_1763917360_20251123180240.jpg

autor Artur Tannert -

Se skupinkou jsme jako první zamířili na Hollar, poté jsme navštívili FF UK a nakonec PF UK.

Musím přiznat, že Hollar byl trošku nepřehledný, ale díky naší zkušené průvodkyni to nebyl až takový problém. Na fotce jsme se studentským časopisem Fleš. Vcelku se mi budova líbila a nejspíš ji v budoucnosti navštívím znova.

Dále jsme se přesunuli na Filozofickou fakultu, protože se nachází v blízkosti Právnické fakulty, kterou jsme poté také navštívili. Nejprve jsme se zastavili u památníku obětí střelby z roku 2023. Hned při vchodu do budovy nás zaujala socha T.G. Masaryka. Také jsme se těšili na poníka FF, ale bohužel jsme ho nezastihli.

Nakonec jsme zavítali na Právnickou fakultu, která se zčásti rekonstruuje. Samozřejmě jsme byli zaujati nevšedním páternosterem, kterým jsme se museli projet.

Díky výletu můžeme porovnávat Jinonice, Hollar, FF UK a PF UK. Musím uznat, že s porovnáním s ostatními budovami jde poznat, že naše fakulta je vcelku novější a modernější než ostatní. Ve skupině jsme se shodli, že nakonec máme dobrý kampus.

autor Filip Gärtner -

Členové týmu: Marek Lhota, Filip Gärtner

Trasa pro nás byla jasná. Potkali jsme se před zastávkou metra na Národní třídě. Z ní jsme se vydali na Hollar. Ten den bylo sice chladno ale obloha byla slunečná, to nás nezastavilo v naší cestě.
Na Hollaru jsme si prošli celou budovu. Nejvíce se nám líbilo vnitřní „náměstí“, které tato budova má. Na něm jsme i našli vkusně zařízené bistro, které zdejší studenti opravdu hojně využívají.
Právě u zmíněného bistra jsme se vyfotili jako první. Také se nám velice líbilo místní točité schodiště, takže místo fotky číslo dva bylo jasné.

Poté následoval přesun na Filozofickou fakultu. Zde jsme si prošli také celou budovu. Nejvíce nás zaujala výstava Čechoslováci a Němci v okupovaném Norsku a také nástěnka s jejich merchandisem. Objektivně jsme zhodnotili, že náš na FSV je daleko lepší.

Poslední zastávkou byla Právnická fakulta.
Na té se nám líbili interiéry a také velký vnitřní prostor, ideální pro scházení se mezi přednáškami. Výběr místa na fotky byl jistý i na této fakultě. První fotka byla vyfocena na známém páternosteru, který studenti opravdu používají. Druhá fotka byla u hodin, které nás zaujali svojí velikostí.

Jako shrnutí bychom rádi napsali, že nás výlet velmi bavil. Navštívili jsme budovy, ve kterých jsme nikdy předtím nebyly (až na Hollar). Co nás ale nejvíce překvapilo, byla míra zabezpečení budov. Pouze v Hollaru jsme museli projít turnikety a použít tak svojí studentskou kartu. U zbylých dvou budov jsme se dostali bez jakýchkoliv problému a kontrol dovnitř a přišlo nám to až příliš jednoduché a přístupné pro kohokoliv.

Příloha 2AA543AD-2256-43F3-97AC-15DE9BB0E7A6.jpeg
Příloha EDEEFEB7-DD74-4175-8C25-832EF4BD7610.jpeg
Příloha F6229912-8804-4FE7-84E3-A1BB1C724708.jpeg
Příloha IMG_1946.jpeg
Příloha IMG_1948.jpeg
Příloha IMG_1949.jpeg