D8 - doporučení zajímavé četby

Počet odpovědí: 55

Je důležité, aby vás bavil předmět vašeho studia. Sdílejte se ostatními, co zajímavého jste přečetli. Doporučte ostatním zajímavý článek, knihu, studii. Velmi stručně ji představte, ale zejména zdůvodněte, čím vás text zaujal a proč jej ostatním doporučujete. Příspěvek by měl obsahovat odkaz na text a kompletní bibliografický záznam. Těším se na vaše tipy!

V odpovědi na První příspěvek

Re: D8 - doporučení zajímavé četby

autor Tobiáš Bartoš -
Kniha, jež jsem se rozhodl doporučit je pro některé studenty politologie povinnou četbou, což se na první pohled může zdát zvláštní, své důvody však vysvětlím. Zajímavou četbou, o níž hodlám psát jsou “Slepé skvrny” od sociologa Daniela Prokopa. Autor v knize analyzuje problémy a výzvy české společnosti i současného světa. Mezi těmito uvádí neřešenou chudobu, opomíjený systém exekucí, nedostupnost a nerovnosti ve vzdělávání, nárůst radikalismu a populismu nebo všudypřítomný pokles důvěry v demokracii.
Kniha mě zaujala svým razantním, místy negativním, ale přesto správným důrazem na pravdivost dat a kritiku společenské situace dneška. Autor nutí čtenáře se zamyslet, zda je tohle skutečně realita, ve které chceme žít, vzbuzuje pocit úzkosti ze společenských problémů, a tak vyvolává silnou motivaci o problémech dál mluvit a apelovat na jejich řešení ve veřejném prostoru. Alespoň pro mě to tak bylo a zůstává. Kniha mi pomohla aktuálním problémům porozumět do hloubky a detailů, a namotivovala o nich dále diskutovat, a možná do budoucna hledat řešení.
A nyní k důvodům mého nejupřímnějšího doporučení. Text je neskutečně jednoduše pochopitelný. Ač se autor zabývá komplexními společenskými problémy, nemálo využívá i dat z výzkumů, citátů expertů, ale i lidových metafor, vše podává velice srozumitelně i pro laickou veřejnost. Pro pochopení hlavních myšlenek knihy nemusíte být akademik, či student vysoké školy, a v tom tkví její neuvěřitelná síla. Problematiky popsané v knize jsou často složité, většinová společnost o nich buď neví nebo jim nerozumí, a je jen málo politických a úředních představitelů, kterým by se je dařilo veřejnosti efektivně vysvětlovat. Jsem si jist, že Prokopovo textu dokáže porozumět drtivá většina společnosti, jde jen o to, aby mu lidé dali šanci. I z toho důvodu jsem se rozhodl doporučit právě Slepé skvrny. Rád bych apeloval na všechny spolužáky, aby nezanevřeli nad touto knihou, ač nás může samotná “povinnost” četby odrazovat, uvidíte, že za přečtení skutečně stojí.
Na závěr bych chtěl knihu doporučit i celé veřejnosti, neboť vysvětluje problémy, ve kterých jsme jako společnost všichni společně, které na nás všechny dopadají, a na které bychom měli společně hledat řešení. A první krok k řešení, je pochopení problému.

Použitá literatura
PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. Host, 2020. ISBN 9788075772565. Dostupné z: https://is.muni.cz/el/ped/podzim2020/OVp025/um/ProkopD_Slepe_skvrny_skolstvi.pdf

autor Martin Hlaváček -
Kniha, kterou jsem se rozhodl představit, je rovněž jako v případě příspěvku posledního kolegy knihou povinnou pro některé studenty, zejména ty, kterým se podařilo přihlásit do kurzu Israeli/Palestinian Conflict. Zmiňovaná kniha nese název Israel/Palestine, jejímž autorem je doktor Alan Dowty, emeritní profesor mezinárodních vztahů a politických věd na University of Notre Dame, který se na danou problematiku specializuje. Jak je dle názvu patrné, kniha se zabývá tématem izraelsko-palestinského konfliktu a to jak z historického hlediska, tak i z hlediska novodobého. Napříč knihou je čtenář obeznámen s naprostou většinou důležitých informací, které je jsou pro pochopení tohoto konfliktu stěžejní, např. historické reálie oblasti Levantu/Canaanu, palestinská a izraelská identita, prvopočátky Sionismu, první kontakt mezi nativními obyvateli a židovskými osadníky, formace státu Izraele a mnoho dalších.

Knihu doporučuji všem, kteří se o tento konflikt zajímají jak intenzivně, tak i okrajově a to z následujících důvodů - Konflikt mezi Izraelem a Palestinou je nyní medializovaný jako nikdy dříve, je to konflikt, který napříč společností nese obrovský politický a sociální náboj, to je také důvodem, proč je jednoduché upadnout do změti milných informací, nebo se radikalizovat na jednu nebo druhou stranu. Kniha Israel/Palestine vás seznámí s historickým, politickým, sociálním kontextem, s tragédiemi a motivacemi obou stran a lidskými osudy které tento konflikt formují. Tyto problematiky autor prezentuje z úhlu pohledu obou stran, což mně osobně dalo skutečný vhled do vnitřku konfliktu. Co je také velmi důležité podotknout, je fakt, že čtenář nemusí mít předchozí znalosti ohledně tohoto konfliktu, pojmy, data a ostatní důležité informace jsou vždy vysvětleny a nenavazují na předchozí znalosti. Co se týče jazyku samotného - je třeba zmínit, že kniha je psána v angličtině avšak ne komplikovaně, dle mého názoru by tedy knihu zvládl i čtenář s nižší úrovní angličtiny. Poslední větou bych chtěl zmínit to, že tento konflikt si hlubší načtení opravdu zaslouží a k jeho opravdovému porozumění to snad ani jinak nejde.

Použitá literatura
Dowty, A. (2017). Israel / Palestine (4.vyd.). Polity. ISBN 9781509520817. Text dostupný po zaplacení jako e-book na https://www.politybooks.com/bookdetail?book_slug=israel-palestine-4th-edition--9781509520770

autor Martin Szetei -
Zaujalo mě nedávno téma dopravní chudoby a mohu doporučit ostatním studii a policy paper, které se zabývají právě fenoménem dopravní chudoby, tedy situací, kdy lidé nemají přístup k adekvátním dopravním možnostem mobility a to vlivem buď nedostupné veřejné dopravy, finanční nedostupností automobilu či špatné infrastruktury, což omezuje jejich občanské, sociální i ekonomické příležitosti. Studie přináší analýzy rozložení dopravní chudoby v regionech ČR, identifikuje zranitelná území a dává příklady zkušeností jednotlivých lidí.

Policy paper pojednává co je to dopravní chudoba, dále jaké možnosti financování nabízí EU na zlepšení dopravní chudoby a také příklady výpovědí respondentů.

Dopravní chudoba mě zaujala, protože jde o reálně aplikovatelný společenský problém, který se dotýká nejen urbanistiky a dopravy, ale i sociální spravedlnosti. Ve studiu sice nemám konkrétně předmět zaměřený na dopravu, ale studuji obor veřejné politiky, které se toto bezprostředně týká. Zároveň já se zajímám o dopravu již mnoho let a o společnost též. Překvapilo mě v jak velkém objemu je to problém, 10 % lidí je postihnuto dopravní chudobou v ČR a 1 milion lidí, to rozhodně není málo. Ve výzkumu i v policy paperu mě zaujali výpovědi respondentů, především to, jak taková pro většinu lidí maličkost jako je možnost dojet z bodu A do bodu B, je pro některé velký problém a ovlivňuje to jejich možnosti v životě (horší dostupnost pracovních míst, může vést k nižšímu výdělku).

Doporučuji přečíst či alespoň projít všem, kteří se zajímají o dopravu nebo o společnost v ČR, anebo všem žijících mimo velká sídla, protože možná si to ani neuvědomují, že je dopravní chudoba postihuje.

Použitá literatura 

Výzkum: 
KRAJHANZL, Jan, CHABADA, Tomáš, LECHNEROVÁ, Zdeňka, PROTIVÍNSKÝ, Tomáš, DĚDINOVÁ, Tereza a SVOBODOVÁ, Renata a kol. Dopravní chudoba v Česku. Institut 2050, 2025. Dostupné z: https://institut2050.cz/wp-content/uploads/2025/07/dopravnichudobacz.pdf
Policy paper:
ABÍKOVÁ, Jana a HENGALOVÁ, Rebeka: Tackling Transport Poverty in the Czech Republic. EUROPEUM Institute for European Policy, 2025. Dostupné z: https://www.europeum.org/wp-content/uploads/Tackling-transport-poverty-V2-.pdf

autor Alena Tylšová -
Kniha Stát v rozkladu, vydaná nakladatelstvím Host, je souborem reportáží, které se zaměřují na oblasti, v nichž stát postupně rezignoval na svou roli – vzdělávání, zdravotnictví, kulturu či bydlení. Autoři jednotlivých textů ukazují, jak absence systémového řešení a dlouhodobé zanedbávání těchto oblastí dopadá na konkrétní lidi. Síla knihy tkví nejen v přesně popsaných problémech, ale především v rozhovorech s těmi, kdo těžkosti denně prožívají. Tato osobní rovina dodává textům autenticitu a pro čtenáře se stává mnohem působivější než pouhé statistiky nebo analýzy.
Ve srovnání s knihou Slepé skvrny od Daniela Prokopa, která pracuje převážně s daty a tabulkami, působí Stát v rozkladu mnohem emotivněji. Reportáže nutí čtenáře přemýšlet o vlastní privilegovanosti a o tom, jak snadno lze žít v určité „bublině“, zatímco realita mnoha lidí v Česku je podstatně tvrdší.
Ze všech reportáží mě nejvíce zaujala ta s názvem Nechcete se probudit uprostřed lesa jako kus masa, kterou napsala Apolena Rychlíková. Zaměřuje se na stav zdravotnického systému ve Šluknovském výběžku – regionu, kde lidé čelí akutnímu nedostatku dostupné zdravotní péče. Text jasně ukazuje, jak problematická je decentralizace zdravotnictví a jak složité je v odlehlých oblastech zajistit fungující síť nemocnic a záchranné služby. Silným momentem je vyprávění paní Dagmar, jejíž vážně nemocný manžel potřeboval akutní převoz. Sanitka ho nejprve odvezla jen na čerpací stanici, kde si jej musel převzít jiný vůz, aby ho dopravil až do Děčína. Tento konkrétní příběh ilustruje, jak absurdně a zároveň nebezpečně může v praxi vypadat nedostatečná organizace zdravotnického systému.
Stát v rozkladu je knihou, která otevírá oči. Díky silným reportážím dokáže přiblížit problémy, jež by jinak zůstaly na periferii zájmu společnosti. Pro každého, kdo chce lépe porozumět současnému stavu českého státu a jeho slabinám, jde o velmi cenné čtení.

BĚLÍČEK, Jan; RYCHLÍKOVÁ, Apolena; ŠPLÍCHAL, Pavel, UHLOVÁ, Saša. Stát v rozkladu: Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo. Host, 2021. ISBN 978-80-275-1170-9. Dostupné také z: https://www.bookport.cz/kniha/stat-v-rozkladu-10921/.

autor Anna Součková -
Ke splnění tohoto úkolu jsem si vybrala knihu, kterou jsem měla povinnou pro jiný předmět. Ze začátku jsem byla vůči knize skeptická, protože mě většinou literatura odbornějšího druhu moc neoslovuje, ale po dočtení jsem změnila názor. Jde o knihu s názvem "Slepé skvrny" od českého autora Daniela Prokopa, jež je známým a uznávaným sociologem dnešní doby. Tato kniha se zabývá sociálními problémy naší společnosti, které ji momentálně nejvíce sužují. Autor podrobně rozebírá témata, jako je chudoba, segregace obyvatelstva, nerovné vzdělávání či populismus v politice, proti kterému naše společnost doposud není ze 100 % imunní.
Obsah knihy je velmi koherentní sám o sobě, ale autor se nebál ho doplnit o slovní obraty a metafory, jako např. "Pokud má česká demokracie měkký podbřišek, který se může silně rozbolet s další ekonomickou krizí, je to právě i tato ohrožená třída, která stojí v ústraní nablýskaného světla služeb a prosperit." či "A sociální systém, do jehož náruče se chudá matka propadá, jako by ji chtěl rány ještě osolit.".
Mezi další plusy této knihy bych rozhodně zařadila srozumitelnost textu pro lidi, kteří nemají sociologický základ, ale pouze je toto téma zajímá a chtějí se o něm dozvědět víc. Zároveň si ale myslím, že z této knihy mohou těžit i lidé, kteří už jsou naopak v oboru zběhlí a hledají kvalitní čtení. Líbí se mi také, že celá kniha je podloženy čísly a procenty, takže si člověk při čtení může rovnou představovat, jak to v realitě je.
Jediným negativem této knihy bylo za mě až rušivé nadužívání slova "aspirace", zejména v kapitole o školství.
Daniel Prokop v tomto díle řeší mnoho problémů, ale za mě je jeden z nejzávažnějších nerovné vzdělávání. Právě tento problém může totiž determinovat život dítěte. Pokud učitelé nebudou žáky motivovat a kvalitně edukovat po celé republice stejně, tak mohou děti ztratit chuť se vzdělávat a pak zbytečně přicházíme o lidi, kteří mohou mít velmi vysoký potenciál. Pravděpodobně se tak připravujeme o budoucí právníky, či lékaře a děti přichází o možnost svůj potenciál rozvíjet a využít ho.
Knihu by si dle mého názoru měli přečíst všichni. Často se totiž v naší společnosti nachází lidé, kteří soudí ostatní a přitom jejich problémům a strastem ani z daleka nerozumí. Věřím, že po přečtení této knihy, bude porozumění druhým snazší a budeme pro ně my všichni mít větší pochopení. Tolerance a pochopení jsou totiž dvě věci, které v naší společnosti občas opravdu schází.

Použitá literatura:
PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: o chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. Druhé, rozšířené vydání. Brno: Host, 2020. ISBN 978-80-275-0308-7. Dostupné z: https://is.muni.cz/el/ped/podzim2020/OVp025/um/ProkopD_Slepe_skvrny_skolstvi.pdf

autor Nina Fabriciová -
Kniha Petra Bárdyho – Zuzana Čaputová: Odvaha k ľudskosti ponúka pohľad do zákulisia slovenskej politiky prostredníctvom osobnosti prezidentky Zuzany Čaputovej. Autor ukazuje jej cestu z občianskeho aktivizmu až na najvyšší úrad v štáte – v období, keď Slovensko prežívalo hlbokú krízu dôvery po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Z politologického hľadiska je kniha zaujímavá tým, že zobrazuje formovanie novej politickej kultúry založenej na hodnotách, empatii a slušnosti, čo kontrastuje s predchádzajúcim populistickým a korupčným štýlom vládnutia. Bárdy ukazuje, že politika môže byť aj ľudská – a že odvaha byť morálny líder je v dnešnej dobe výnimočná.

Ako študentke politológie mi kniha pomohla lepšie pochopiť vzťah medzi osobnosťou, médiami a mocou, aj to, ako môže jeden človek ovplyvniť spoločenskú atmosféru. Odporúčam ju všetkým, ktorí sa zaujímajú o modernú slovenskú politiku, demokraciu a hodnotové vedenie.
BÁRDY, Peter. Zuzana Čaputová – Odvaha k ľudskosti. Bratislava: Ringier Slovakia Media, s. r. o., 2024. 288 s. ISBN 978-80-6905-211-6.
https://www.martinus.cz/2890521-zuzana-caputova/e-kniha

autor Martin Kvasnica -
Pro splnění úkolu jsem si vybral vědecký článek pocházející z časopisu West European Politics, který jsem použil při tvorbě povinného konspektu. Výzkumníci Julian Erhardt a Maximilian Filsinger v článku přinášejí daty podložený pohled na podporu demokracie podporovateli populistického stylu politiky. V poměrně rozsáhlém textu uvádějí zajímavá zjištění, která by dle mého názoru měla být obecně známá.
Text mě zaujal svou komplexitou a zajímavými zjištěními, která vyvrací některé zaběhlé společenské domněnky. Dnes, alespoň v mé společenské bublině, je populismus vnímán jako protiklad demokracie, který má velký potenciál demokracii zásadně oslabit či dokonce svrhnout. Erhardt s Filsingerem toto tvrzení sice svými daty potvrzují, na druhou stranu předkládají argumenty pro tvrzení opačné - tedy že populismus napomáhá demokratickému procesu díky svému mobilizačnímu potenciálu, který přispívá k aktivitě občanské společnosti. Zjištění jsou podložena i grafy, které však nejsou z mého pohledu zcela srozumitelné. Na druhou stranu oceňuji jednoduchost textu.
Článek všem doporučuji, neboť je zajímavým východiskem pro debaty a zamyšlení nad úlohou populismu ve společnosti. S ohledem na momentální tuzemskou politickou situaci, kdy se formuje vláda vedená populistickým hnutím, je článek velmi aktuální. A domnívám se, že zůstane i během dalších let, kdy se pravděpodobně dostanou populisté k moci i v jiných zemích.

Použitá literatura: Erhardt, J. & Filsinger, M., 2025. A spectre of democracy: are populist citizensless supportive of democracy? West European Politics, 48(7), pp. 1599-1628. Dostupné z: https://www.scopus.com/pages/publications/85204025602?origin=resultslist [zobrazeno 19. října 2025].

autor Ondřej Vítek -
Doporučení k četbě: Zygmunt Bauman – Tekutá modernita
Stručné představení díla

Bauman ve své knize analyzuje charakteristiky současné (post)moderní společnosti. Argumentuje, že došlo k přechodu od "pevné" modernity, charakterizované jasnými strukturami, celoživotním zaměstnáním a stabilními komunitami, k "tekuté" modernitě. Ta je definována neustálým pohybem, nejistotou, proměnlivostí a dočasností ve všech sférách života – od zaměstnání přes mezilidské vztahy až po formování osobní identity.

Důvody mého doporučení

Za nejpřínosnější považuji samotnou metaforu "tekutosti". Domnívám se, že výstižně zachycuje pocit typický pro současnou dobu: tlak na neustálou flexibilitu, přizpůsobivost a nutnost "optimalizovat" nejen profesní dráhu, ale i osobní vztahy (což reflektují například moderní seznamovací platformy).

Nejedná se o suchopárnou, abstraktní teorii. Kniha mi pomohla porozumět akceleraci současného světa a pocitům všudypřítomného tlaku. Bauman excelentně popisuje například transformaci od "společnosti výrobců" ke "společnosti spotřebitelů", kde se hodnota jedince již neměří primárně jeho produkcí, ale spíše jeho spotřebou a způsobem sebeprezentace.

Publikaci doporučuji, neboť představuje vynikající teoretický základ pro pochopení mnoha souvisejících témat, jako je globalizace, individualismus, prekarizace práce či proměna sociálních vazeb. Jedná se o text, který čtenáři poskytuje nový interpretační rámec, skrze nějž může nahlížet na okolní svět i vlastní životní rozhodnutí.

Bibliografický záznam: BAUMAN, Zygmunt. Tekutá modernita. Přeložil Stanislav BLÁHA. Praha: Mladá fronta, 2002. ISBN 80-204-0966-1.

autor Marek Vaníček -
Rád bych zde doporučil četbu, kterou jsem měl, jistě ne sám, jako jednu z možností pro úkol (QACQ) do předmětu Úvod do politologie, a to konkrétně "Volební systémy", jejímž autorem je politolog Tomáš Lebeda. Ačkoliv se může mé rozhodnutí zdát podivné, četba mě velice zaujala, neboť autor v knize velmi dobře popisuje typy volebních systémů
a kriticky se zamýšlí nad benefity a negativy poměrného a většinového volebního systému. Analýzy doplňuje různými zmínkami o okolních státech, jejich systémech
a fungování, ale také srovnáním České republiky s jinými státy v různých kategoriích. Například mě zaujala pasáž o volebních klauzulích, kde je zmíněno více než 25 států a jejich hodnoty celostátní uzavírací klauzule. Zaujalo mě například Nizozemsko s klauzulí pouhých 0,67 % či státy jako Finsko či Portugalsko, které dokonce žádnou uzavírací klauzuli nemají.

Kniha nabízí ucelený přehled, nejen v teoretickém, ale například i v empirickém měřítku, autor vysvětluje propojení volebních systémů z reálnými důsledky. Osobně jsem si z četby odnesl mnoho nových poznatků, ba dokonce mě některé myšlenky autora donutily o dané záležitosti jinak přemýšlet či na ně zcela změnit pohled. Všem studentům politologie, ale i sociologie, bych četbu bez váhání doporučil, neboť se domnívám, že daná problematika je, co se politiky týče, důležitá a autor vše podstatné velmi dobře a přehledně zmiňuje.

Použitá literatura:
Lebeda, T. (2019). Volební systémy. In Novák, M. (ed.) Úvod do studia politiky. Praha: SLON, pp. 673-709.
Dostupné z: https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/2009313/mod_resource/content/1/Lebeda_2019.pdf

autor Jan Trojan -
Doporučení k četbě – Democracy: The God That Failed – Hans Hermann Hoppe
Knihu, kterou jsem se rozhodl doporučit, je Democracy: The God That Failed od Hans Hermann Hoppeho, německého politického ekonoma a zastánce anarchokapitalismu. Hoppe ve své knize popisuje proměnu starého světa v moderní, konkrétně přechod od monarchií k demokraciím, který sám vnímá jako civilizační úpadek. Kniha nabízí zajímavý pohled na demokracii a monarchii a představuje Hoppeho teorii anarchokapitalistického státu (přirozeného radu).

Knihu doporučuji zejména pro její odlišný pohled na demokracii. Při čtení mě zaujal Hoppeův argument o časové preferenci států, podle něhož se demokracie často snaží spotřebovat své zdroje co nejrychleji, aby si vládnoucí strany udržely voliče, což omezuje schopnost státu investovat do budoucnosti a efektivně se rozvíjet. Naproti tomu monarchie mají vyšší časovou preferenci a více se zaměřují na dlouhodobý rozvoj a budoucí investice. Hoppe dále spojuje tuto časovou preferenci s degenerací společnosti, protože demokracie inherentně vede k zadlužování, zvyšování daní a regulacím, a upozorňuje také na to, že demokracie má tendenci uchovávat méně kvalifikované či snadno ovlivnitelné jedince, zatímco monarcha má zájem na tom, aby stát disponoval více schopnými a kvalifikovanými lidmi, což posiluje jeho konkurenceschopnost. Kniha zároveň představuje Hoppeho teorii anarchokapitalistického státu, ve které navrhuje, že veškerá státní moc by měla být nahrazena soukromým vlastnictvím, smluvními komunitami a konkurenčními právními a obrannými systémy.

Všem z vás pak doporučuji přečíst si knihu celou, i když nejste anarchisté, protože vám může pomoci lépe porozumět odlišným názorům na vládní systémy a získat nové poznatky pro vaši budoucí práci.
Použita lit.:
HOPPE, Hans-Hermann. Democracy: the god that failed : the economics and politics of monarchy, domocracy, and natural order. New Brunswick: Transaction Publishers, 2001. ISBN 0-7658-0868-4.

autor Hana Liebscherová -
Doporučení k četbě

Během přípravy na psaní konspektu na téma enviromentální politiky jsem četla odborný článek, který mě velmi zaujal. Jednalo se o článek s názvem Right-Wing Populism and Climate Change Denial: The Roles of Exclusionary and Anti-Egalitarian Preferences, Conservative Ideology, and Antiestablishment Attitudes, který byl publikován v časopise Analyses of Social Issues and Public Policy.

Článek nejprve popisuje základní rysy populismu, přičemž se zaměřuje hlavně na jeho krajně pravicovou podobu. Ta je spojována s anti-egalitárními postoji (např. odpor k menšinám nebo feminismu) a s konzervativními ideologiemi podporujícími obranu tradičních hodnot a tradiční společenskou hierarchii. Text také zmiňuje, jak těmto populistickým stranám roste popularita i v západních zemích během posledních dekád.

V textu jsou prezentovány dva zajímavé empirické výzkumy na téma popírání změny klimatu („climate change denial“), jichž se celkem zúčastnilo přibližně 2 500 respondentů. Zajímavé byly výsledky výzkumů. Dle nich největší roli při odmítání klimatické změny hrají tradiční hodnoty a sociální hierarchie, anti-elitářské postoje či pseudovědecké přesvědčení.

Z politického hlediska je v článku velmi zajímavě popsán vztah mezi krajně pravicovým populismem a popíráním změny klimatu. Autor ukazuje, jak určité postoje související s tímto ideologickým směrem, často tyto postoje nejsou ani kompatibilní s vědeckými výzkumy, můžou ovlivnit vnímaní environmentálních problémů.

Tento článek bych doporučila lidem, kteří se zajímají o enviromentální politiku nebo i těm, kteří chtějí do hloubky porozumět fenoménu klimaskepticismu. Zároveň v současné politické situaci považuji toto téma za velmi relevantní a aktuální. Informace z článku se dají lehce aplikovat do současných situací, které se mohou dít kdekoli ve světě. Ačkoli je text psaný v angličtině a obsahuje mnoho dat, je velmi přínosný a nejdůležitější sdělení si z něj dokáže odnést každý, kdo mu věnuje chvíli pozornost.

JYLHÄ, Kirsti M.; HELLMER, Kahl. Right‐wing populism and climate change denial: The roles of exclusionary and anti‐egalitarian preferences, conservative ideology, and antiestablishment attitudes. Analyses of Social Issues and Public Policy, 2020, 20.1: 315-335. Dostupné z: https://spssi.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/asap.12203

autor Natálie Štěrbová -
Kniha, kterou jsem se rozhodla doporučit je zde už vícekrát zmíněná. Jedná se o knihu od Daniela Prokopa, Slepé skvrny. S nástupem na vysokou školu mi spousta povinných textů dělala potíže. Někdy jsem k jejich pochopení potřebovala více času. Někdy jsem se musela vracet k určitým částem víckrát, abych pochopila celou myšlenku autora. Tato kniha ale byla jiná. Líbilo se mi, že se Daniel Prokop věnoval velkému množství sociálních problémů, které jsou často zmiňovány v naší společnosti. Zaměřoval se hlavně na problémy v České republice, pár kapitol ale věnoval i problémům jiných zemí.

Důvod, proč doporučuji tuto knihu je ten, že je dobře uchopitelná, sociální problémy a data jsou vysvětleny tak, aby jim čtenář snadno porozuměl a pomáhá mu podívat se na problém více pohledy. Ukazuje, jak se žije v Česku i mimo hlavní pozornost médií. Prokop nejen problémy popisuje, ale nabízí i řešení, a přemýšlí, jak by se systém dal změnit. Po přečtení celé knihy jsem najednou i na spoustu věcí změnila názor a přišlo mi, že mi pomohlo se nad problémy zamyslet znovu, protože jsem najednou měla více informací. Jako příklad bych ráda uvedla kapitolu, která mne opravdu zaujala. Autor se věnoval vzdělávání dětí a rozdílům které vznikají v jednotlivých krajích. O tom jsem do té doby moc nevěděla. A až po přečtení jsem si uvědomila, k jakým problémům to v budoucnosti může vést. Na závěr bych chtěla říct, že kniha je vhodná nejen pro studenty sociologie nebo politologie, ale pro každého, kdo by rád více porozuměl každodenním problémům, které se vyskytují v naší společnosti.

Použitá literatura: PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. První vydání. Brno: Host, 2019. ISBN 978-80-7577-991-5.
Dostupné z: https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/1345036/mod_resource/content/1/Slepé%20skvrny.pdf

autor Kristýna Kročová -
Nedávno jsem četla knihu, která mě opravdu vtáhla a donutila zamyslet se nad tím, jak dnes vypadá práce lidí kolem nás - Hrdinové kapitalistické práce od Saši Uhlové. Už dlouho jsem nečetla něco tak silného. Autorka se sama nechává zaměstnávat v různých nízkopříjmových profesích a popisuje, co skutečně prožívají lidé, kteří za minimální mzdu drží náš komfortní svět v chodu.
Nejvíc mě oslovila její odvaha a autenticita. Její příběhy nejsou jen reportáže — jsou to osobní zkušenosti plné emocí, vyčerpání i lidskosti. Kniha otevřeně ukazuje, co se skrývá za levným zbožím a službami, které bereme jako samozřejmost. Doporučuji ji všem, kdo chtějí lépe porozumět realitě práce v Česku a nechat si trošku otevřít oči. Hned první příklad je z nemocnice Motol, kde pracovala v prádelna. Spousta zaměstnanců nemocnice ani nevěděla, kde se v nemocnici prádelna nachází. Třídění a manipulace s nemocničním prádlem, horko od strojů a rychlé tempo. Překvapilo ji, jak vyčerpávající taková práce je a jak málo je za ni zaplaceno, přestože jde o provoz, bez kterého se nemocnice neobejde.
Autorkou knihy je novinářka Saša Uhlová, která o pracovních podmínkách nepíše od stolu. Sama nastupuje do různých nízkopříjmových zaměstnání, aby mohla popsat realitu lidí zevnitř. Díky tomu působí její texty velmi autenticky a silně. Uhlová dokáže spojit osobní zkušenost s citlivým, ale zároveň kritickým pohledem na českou společnost, a proto patří k nejvýraznějším novinářským hlasům, které dokážou téma práce a nerovností přiblížit způsobem, který čtenáře opravdu zasáhne.

UHLOVÁ, Saša. Hrdinové kapitalistické práce. One Woman Press, 2017. ISBN 9788087516989.

autor Jakub Ducháček -
V létě jsem četl knihu, která mi byla nejen zajímavá co se týče reálií britské politiky, ale navíc byla velmi zábavná. Jedná se o Politics on the Edge od Roryho Stewarta. Bývalý politik, dnes spoluautor jednoho z nejposlouchanějších podcastů v Británii, The Rest is Politics, v této knize popisuje svou kariéru, úspěšnou kampaň na poslance, působení v Dolní Sněmovně, ministerské role a nakonec svůj neúspěšný souboj o post předsedy Konzervativní strany proti Borisu Johnsonovi.
Stewart je známý svou erudicí, schopností komunikovat a popisovat jak boje s vlastní stranou, tak se státním aparátem. Před vstupem do politiky se angažoval v neziskové organizaci působící v Afgánistánu. Své zkušenosti chtěl uplatnit jako veřejný činitel v politice na státní úrovni. Popisuje proces nominace na kandidáta za Konzervativní stranu, kampaň, práci poslance, vnitrostranické poměry, své zkušenosti předsedy Davidem Cameronem a Theresou May a budoucími předsedy Borisem Johnsonem a Liz Truss, když byli ještě ministry.
Nezůstává pouze u popisu vlastní práce, ale komentuje i celý proces Brexitu, který dominoval tehdejší veřejné debatě. Popisuje zmar, do kterého se britská politika dostala a jeho pokus o kompromisní řešení, se kterým neuspěl. Nakonec popisuje svou kampaň na předsedu strany, kdy se snažil profilovat jako kandidát s realistickým pohledem na Brexit, ale neuspěl pod náporem populismu Borise Johnsona.
Jedná se o fascinující autobiografii plnou zákulisních informací a dojmů, psanou člověkem s vytříbeným smyslem pro humor. Je to v podstatě příběh střetu idealistického člověka s realitou politické praxe. Naštěstí, vzhledem k tomu, že autora stále sleduji, mohu potvrdit, že Rory sice nezvítězil v soutěži o hlavní post, jeho ideje ale stále přetrvávají.

Použitá literatura:
Stewart, R., 2025. Politics on the edge: A memoir from within. Penguin Group.

autor Tereza Ďurišová -
Kniha Súostrovie GULAG od Alexandra Solženicyna je rozsiahle dielo ruského autora, odhaľujúce realitu sovietských táborov, menovaných Hlavná správa táborov, po rusky a v skratke GULAG. Autor nám prostredníctvom tohto trojzväzkového diela poskytuje osobnú skúsenosť s neľudskými podmienkami v gulagoch, ale taktiež aj výpovede a svedectvá iných preživších, čo dielu dodáva autentickosť. Aj napriek tomu, že týchto táborov bolo po Sovietskom zväze cez tri tisíc, ľudia situáciu poľahčovali a často si nepripúšťali rozsah utrpenia. Solženicyn ukazuje kruté podmienky, hlad, choroby, násilie aj psychický útlak, ktoré mali zlomiť človeka, ale zároveň odhaľuje silu ľudskej dôstojnosti a odvahy. Dielo je nielen historickým prameňom dosvedčujúcim Stalinove zločiny 20. storočia, ale aj dôkazom pretrvávajúcej cenzúry v Sovietskom zväze. Autor bol aj kvôli tomuto dielu neustále sledovaný, najmä počas éry Leonida Brežneva, a neskôr vyhnaný do exilu.

Dôvod, prečo by som chcela túto knihu posunúť ďalej, je práve jej silný odkaz na minulosť. Aj napriek tomu, že knihu ešte dočítanú nemám, viem, že sa oplatí čítať každému, kto sa zaujíma o dejiny sveta a považuje ich za dôležité. Text nás núti zamyslieť sa nad hodnotou pravdy, odvahy a morálky. Použijem v tomto prípade výrok rímskeho filozofa Cicera: „Historia magistra vitae“, čo v preklade znamená história je učiteľkou života. Verím, že práve prostredníctvom takýchto svedectiev sa vieme poučiť z našej histórie a neopakovať chyby minulosti. Domnievam sa, že práve takáto kniha je pre nás, pre študentov sociálnych vied, veľmi dôležitá.

Bibliografický záznam slovesnkého vydania knihy :

SOLŽENICYN, Alexandr. Súostrovie GULAG. 1–3. Bratislava: Slovenský spisovateľ, 1990.

https://www.martinus.cz/451015-suostrovie-gulag/kniha

autor Sebastían Lang -
Kniha, kterou bych rád doporučil svým spolužákům se jmenuje How migration really works od Heina de Haase. Hein de Haas je nizozemský profesor na univerzitě v Amsterdamu zaměřující se na téma migrace. V minulosti vyučoval na Oxford university a je zde zakladatelem Institutu pro mezinárodní migraci.
Migrace v dnešní společnosti velmi polarizuje společnost, a i proto si kniha zaslouží pozornost. Hein de Haas v ní vysvětluje 22 věcí ohledně migrace, které bychom měli vědět. Snaží se čtenáři vysvětlit, že migrace není jev, který by se dal vypnout a zapnout jako voda z kohoutku, ale je to jev, který lidstvo provází po celou jeho existenci a bude i nadále. Vyvrací mýty o migrante, jakože migranti nejsou racionální, migranti často ví kam jdou, často ví co mají dělat, když přijedou do cizí země. Nebo že dnešní doba je doba největší světové migrace či tvrzení, že pokrok v chudých zemích zmírní migraci (naopak poskytne prostředky pro migraci).
Autor všechny problémy vysvětluje velice objektivně, argumentuje proti levici i pravici a snaží se ukázat odpovědi na základě dat a racionality, ne ideologie. Kniha je v angličtině, ale je velice čtivá a jazyk není tak složitý, skutečně se snaží vysvětlovat hlavně pro začátečníky v daném tématu.
Knihu doporučuji přečíst každému, kdo se zajímá o toto téma, ale i například o téma polarizace ve společnosti, jelikož migrace zde hraje ústřední roli. Myslím, že zde každý najde spoustu informací, které doteď nevěděl. Zároveň mi přijde, že veřejnému dialogu o migraci chybí odborný pohled, který by nebyl zaslepen politickou agendou, to nabízí právě Haas.

Použitá literatura
HAAS, Hein de. How migration really works. Penguin Books, 2024. ISBN 978-0-241-99877-9. Dostupné po zakoupení na https://www.penguin.co.uk/books/455478/how-migration-really-works-by-haas-hein-de/9780241998779

autor Kateřina Bořková -
Kniha Hrdinové kapitalistické práce od Saši Uhlové, kterou jsem nedávno přečetla, mě velmi překvapila a přiměla zamyslet se nad životy lidí kolem nás. Jedná se o reportážní dílo, v němž se autorka nechává zaměstnat v nízko placených a zároveň fyzicky i psychicky náročných profesích – v motolské prádelně, drůbežárně, supermarketu, a třídírně odpadu.
Autorka detailně popisuje, jak práce probíhaly, jaké byly vztahy mezi pracovníky a jejich nadřízenými i mezi samotnými kolegy. Během svého působení na těchto pracovištích se seznámila a spřátelila s několika pracovníky a popisuje také jejich osobní příběhy, ať už souvisejí s jejich současným zaměstnáním, rodinným životem, nebo finanční situací. Překvapilo mě například to, že mnoho lidí ani netušilo, že jsou už dlouhou dobu (někdy i několik let) v exekucích.
Autorku stejně jako mě překvapilo, jak nízké jsou mzdy za všechny tyto náročné práce, přestože se bez nich naše společnost často neobejde.
Autorčin autentický styl psaní se mi velmi líbil. Kniha je čtivá, doplněná fotografiemi a nabízí podrobný pohled do zákulisí známých firem. Bylo pro mě opravdu přínosné nahlédnout do prostředí těchto provozů a uvědomit si, jaké podmínky v nich lidé každodenně zažívají.

UHLOVÁ, Saša. Hrdinové kapitalistické práce. Praha: Cosmopolis, 2018. ISBN 978-80-271-0714-8. https://www.bookport.cz/kniha/hrdinove-kapitalisticke-prace-4607/

autor Petr Holásek -
Určitě bych všem studentům doporučil přečíst si knihu slepé skvrny od Daniela Prokopa. Kniha Slepé skvrny od Daniely Prokopa se zaměřuje na témata, která ve společnosti často rezonují, ale nejsou známa v celém kontextu a rozsahu. Často mohou být používána jako „strašidlo‘‘ populistických politických stran. Tato témata se autor v knize snažil dopodrobna popsat a najít příčiny a řešení každého z uvedených problémů. Výhodou knihy je, že je aktuální a z toho důvodu to není jen čtení společenských klišé, ale obrázek o tom, jak společnost vnímá jednotlivá „bolavá‘‘ témata. Myslím, že data překvapí nejednoho studenta společenských věd a dokážou poskytnou komplexnější obrázek nad celkovou problematikou.
Použitá literatura:
PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. Host, 2023. ISBN 9788027512843.

autor Petr Křišťan -
Rozhodl jsem se doporučit článek od Wojciecha Sadurskiho, který se jmenuje Constitutional democracy in the time of elected authoritarians, jenž byl publikován ve vědeckém časopise International Journal od Constitutional Law v roce 2020. Tento článek pojednává o ohrožení demokracie, vlivem zvolených autoritářů a o tom jak křehká a zranitelná demokracie je. Autor zde dokládá své myšlenky na příkladech Polska a Maďarska. V textu dává důraz na to, jak může být demokratický systém ničen poměrně nezpozorovatelně a pomalu, říká tak, že eroze systému nebývá náhlá a agresivní, ale jde spíše o lehké krůčky zvolených autoritářů, které vedou k čím dál více nedemokratických postupům. Sadurski nám tak ukazuje, jak legální postupy, jež ústava umožňuje, mohou vést do autoritářských praktik, které právě tím, jak jsou ospravedlňovány jejich legalitou, jsou později přijímány i na mezinárodní scéně. Mně se tento článek líbil hlavně proto, že nejde jen o nějaký výzkum nebo naopak jen o prosté autorovy teze, ale o text, kde autor argumentuje na základě faktů v souvislosti se znalostí státních systémů a jejich vývoji právě v Polsku a Maďarsku.
Sadurski, Wojciech. “Constitutional democracy in the time of elected authoritarians.” International Journal of Constitutional Law 18, no. 2 (2020)

autor Martin Drobník -
Kniha, která bych řekl je pro nás, studenty politologie, klíčová, je Vladař od Niccola Machiavelliho.

Ve Vladaři je nám prezentován mimořádně intenzivní text, který ukazuje jak moc funguje ve skutečnosti, ne jen na papíře. Machiavelli zde mluví o tom, jak vladaři přistupují k vládnutí a jak se snaží si udržet moc v různých situacích. Kombinuje zde jeho realistickou teorii spojenou s jeho zkušenostmi, které nasbíral během své politické kariéry ve středověké Florencii. Z textu vyplývá jedna hlavní myšlenka - vladař si moc udržuje i způsoby, které nejsou nutně morálně správné a oblíbené.

Tady ten koncept dostal jméno Machiavellismus, a je to myslím jeden z klíčových politologických pojmů. Pro nás všechny je nutné pochopit, jak to s mocí DOOPRAVDY chodí, a to je přesně to, co Vladař předkládá. Nezkreslený, nijak idealizovaný pohled na to, že pro udržení moci je někdy třeba překračovat morální hranice, někdy až do situací vraždění a škození vlastním lidem.

Vladaře můžu vřele doporučit, je to velmi krátké (poměr přínosu čtenáři na počet stran je nekonkurenční :D), docela čtivé, přečte to každý a člověku to dá hrozně moc.

Literatura: MACHIAVELLI, Niccolò. Vladař. Academia, 2007. ISBN 978-80-200-1521-9.
Dostupné z: https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/38/95/19/vladar.pdf

autor Daniel Dvořák -
Knihu, kterou bych rád doporučil se jmenuje Evropa náš domov, od autora Timothy Garton Ash. Vydaná byla v roce 2023 nakladatelstvím prostor.
Kniha mapuje evropský prostor od vylodění v Normandii po Válku na Ukrajině. Je to kombinace historických znalostí, politiky a osobních příběhů, které se navzájem prolínají. Sám autor se mnohých historických událostí zúčastnil, třeba jako pádu Berlínské zdi, takže nabízí i přímý pohled na dějinné okamžiky. Autor se v knize věnuje celému evropskému prostoru a propojuje různé dějinné okamžiky napříč Evropou. Skrz to nabízí svůj subjektivní pohled na to, co znamená Evropa a skrz historii popisuje proces kompletní evropské integrace a vysvětluje proč je Evropa víc než jen prostor s mnoha malými státy namačkanými na sebe. To popisuje skrz kompromisy, rozhodnutí i velmi vypjaté situace v mnoha státech, které dokáže vysvětlit velmi lidsky a komplexně, a to hlavně díky rozhovorům s jednotlivci, kteří je zažili. Kniha tak nabízí komplexní rámec moderní historie, který uvozuje mnohé dnes řešené otázky a problémy, kterými procházíme. Kniha tak jasně řeší, co je Evropa, a proč jsem propojeni víc, než si myslíme. Má tak přesah v to, že si po přečtení položíte otázku, jak křehká evropská demokracie je a proč je ji třeba do budoucna bránit.

Použitá literatura
GARTON ASH, Timothy. Evropa, náš domov: Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině. Praha: Prostor, 2023. ISBN 978-80-7260-583-5. Dostupné z: https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/evropa-nas-domov-600504355

autor Albert Štěpánek -
Rozhodl jsem se doporučit zajímavý článek od maďarského ekonoma Andora Lászla. Ten v článku hodnotí vývoj států střední a východní Evropy po jejich vstupu do Evropské unie. Autor v textu srovnává situaci bývalých komunistických států a jejich vývoj s vývojem států západní Evropy mezi lety 2004-2019. Zároveň poukazuje na výzvy a problémy, které středoevropské země ještě čekají při jejich snaze o rozvoj na úroveň zemí západní Evropy.

Článek považuji za zajímavý především z toho důvodu, že ukazuje, že i přes deklarovanou rovnost mezi státy EU stále existují velké rozdíly mezi západem a střední Evropou. Zároveň se mi líbí, jak autor upozorňuje na odlišný pohled jednotlivých zemí k řešení těchto rozdílů. Zatímco státy střední Evropy často považují tyto problémy za závažné, a snaží se najít jejich systematické řešení, tak státy západní Evropy často považují návrhy na řešení za ohrožení vlastního postavení. Líbí se mi, že autor upozorňuje na tento nesoulad, který v českém mediálním prostoru často zapadá.

Text velmi doporučuji, jelikož se zabývá málo probíraným tématem regionálních nerovností mezi východem a západem EU. Článek zároveň prezentuje zajímavá řešení jako je například evropskou minimální mzda. Zároveň se text zabývá i například tématem migrace z východních zemí do západních, a jejím vlivem na veřejné mínění a ekonomickou situaci dotčených států. Propojuje tak řadu témat, která jsou relevantní, jak pro studium politologie, tak pro ostatní sociální vědy. Myslím si, že je důležité snažit se porozumět, jak pozitivům evropské integrace, tak i výzvám, které země střední Evropy čelí a snažit se dospět k jejich řešení.

ANDOR, László, 2019. Fifteen Years of Convergence: East-West Imbalance and What the EU Should Do About it. Online. [vid. 2025-11-18]. Dostupné z: https://www.intereconomics.eu/contents/year/2019/number/1/article/fifteen-years-of-convergence-east-west-imbalance-and-what-the-eu-should-do-about-it.html

autor Jakub Štolba -
Jako student politologie bych rád doporučil knihu, která sice není nová, ale podle mě by ji měl znát každý, kdo se o politiku zajímá, tedy knihu od Karla Čapka, Zóon Politikon. Ačkoli jde o starší text, Čapkův pohled na politiku, demokracii a občanskou odpovědnost je překvapivě aktuální. Čapek píše srozumitelně, ale zároveň ostře, dokáže velmi jednoduše pojmenovat problémy politické kultury, které přetrvávají dodnes. Právě to mě na knize nejvíce zaujalo. I když vznikla v první polovině 20. století, klade otázky, které si jako studenti politologie a veřejné politiky klademe i dnes. Čapek výborně vystihuje roli občana v demokratickém systému, nebezpečí politické pasivity a nutnost kritického myšlení. Doporučuji ji proto všem spolužákům, jako text, který pomáhá přemýšlet o politice v širších souvislostech. Je to skvělá připomínka toho, že politické vědy nekončí u teorií a modelů, ale jsou pevně zakořeněné v lidském jednání a odpovědnosti.

Použitá literatura
ČAPEK, Karel, 2021. Zóon politikon. Vydání v Akcentu druhé. Čeští kandidáti Nobelovy ceny. Třebíč: Akcent. ISBN 978-80-7268-627-8. Dostupné z: https://www.kosmas.cz/knihy/291577/zoon-politikon/?srsltid=AfmBOoqh3QQy61UTmAXarSSWF_jYHxFF0__CRi1fRthSFRW9uac5AaC5

autor Julie Dvořáková -
Ahoj všem,

Měla jsem tu možnost přečíst knihu s názvem Matka diplomatka od Dany Huňátové a ráda bych ji doporučila i vám.

Jde o autobiografii české diplomatky, která se po roce 1989 vypracovala z úřednice v kanceláři všemi známého Jiřího Diensbiera až na velvyslankyni ve Finsku, Egyptě a generální konzulku v Chicagu. Kniha není jen nezajímavým popisem politických jednání. Autorka se zejména zaměřuje na to, jak bylo náročné skloubit kariéru ve vrcholné politice s rolí matky dvou dětí a otevřeně popisuje vyrovnání celé rodiny s neustálými přesuny a změnami kultur. Kniha si mě získala svou autenticitou a tím, že ukazuje diplomacii „bez obalu“. Dozvíte se o příběhu perzekuce její rodiny, včetně šikany jejich dětí ve škole, když byl její manžel vězněn před revolucí, srovnání a spoustu kontrastů jednotlivých zemí - Finsko jako obraz naprosté poctivosti, odmítání korupce a Egypt se složitou hierarchii a sociálními rozdíly, pohlédnete do zákulisí těch nejdůležitějších rozhodnutí a místy se i pobavíte příběhy s tehdejšími českými politiky.

Skvělá volba, pokud vás táhne politika a nejen její suchá teorie.

HUŇÁTOVÁ, Dana. Matka diplomatka. Praha: Kniha Zlin, 2021. ISBN 978-80-7662-236-4.
https://www.databazeknih.cz/knihy/matka-diplomatka-481010

autor Anna Bártová -
Rozhodla jsem se doporučit jednu knihu ze seznamu četby na předmět Sociální problémy a to knihu "Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko" od Pavla Pospěcha. Tato kniha je jedinečná tím, že zajímavé a zdánlivě náhodné informace o České republice a české společnosti uvádí do reálného společenského kontextu a ukazuje na těchto drobných faktech velké koncepty. U čtení se tedy i občas zasmějete, ale zároveň zábavnou formou pochopíte spoustu souvislostí, které si i díky vtipným příkladům dobře zapamatujete. Kniha je napsána srozumitelným jazykem a s určitým nadhledem, který mě velmi oslovil. Pokud tedy neradi čtete zdlouhavé teoretické popisy konceptů bez reálných příkladů, tato kniha vás bude bavit.

Kniha mimo jiné odpovídá na spoustu zvídavých otázek. Proč má tolik Čechů vlastní zahradní bazén? Jak se součástí české kultury staly fronty na banány? Autor se snaží se na českou realitu dívat s odstupem, jako by byl v naší zemi cizincem. Přitom se zabývá velmi hlubokými koncepty, které donutí člověka se zamyslet i nad tím, jaký vliv mají na něj samotného a jak jim sám podléhá. Dalším pozitivem knihy je tedy propojení i s osobní realitou. Pokud vás takové věci zajímají a baví, vřele tuto knihu doporučuji.

Kniha:
PAVEL, Pospěch. Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko. Brno: Host, 2021. ISBN 978-80-275-1010-8. Dostupné také z: https://www.bookport.cz/kniha/neznama-spolecnost-10336/.

autor Josef Bartušek -
Kniha, kterou jsem se rozhodl doporučit se nazývá "Severka" od autorky Niny Špitálníkové. Kniha pojednává o dívce, která vyrůstá v Severní Koreji, o jejím životě, vztahu s rodiči, přístupu k režimu a následným útěkem před ním. Zpověď je také doplněna osobními příběhy i jiných severokorejců. Knihu jsem i navrhl na mojí střední škole do povinné četby k maturitě. Myslím si, že knihu by si měl každý přečíst, aby poznal strasti severokorejského režimu.
Kniha bude bavit zejména spolužáky, kteří se zajímají o Koreu, totalitní režimy nebo vyhledávají zajímavé zpovědi skutečných lidí. Musím se přiznat, že pro mě to byla první kniha, kterou jsem přečetl z vlastní vůle a rád se k ní vracím. Celkově tituly od Niny Špitálníkové jsou úžasné a určitě bych ji řadil k nejlepším českým autorům současné doby. Její podcasty, které najdete např. na Spotify jsou také velmi přínosné a zajímavé.

Použitá literatura: ŠPITÁLNÍKOVÁ, Nina. Severka. Praha: NLN, 2023. ISBN 978-80-7422-935-0. Více informací: https://cuni.primo.exlibrisgroup.com/permalink/420CKIS_INST/1ustijj/alma9925861294606986

autor Vojtěch Máčel -
Četba, která mě v poslední době opravdu zaujala a zasáhla, je kniha Bláto sladší než med od polské novinářky a spisovatelky Małgorzaty Rejmer. Kniha je reportáží o Albánii v době diktatury Envera Hodži. Tento režim byl extrémně tvrdý a lze ho v něčem přirovnat k režimu v dnešní Severní Koreji . Rejmer vypráví příběhy lidí, kteří žili v izolaci, strachu, chudobě a pod neustálou kontrolou státu. Zachycuje jejich každodenní život tak věrně, že je někdy těžké uvěřit, že něco takového mohlo existovat v Evropě.
Nejvíc mě zaujala upřímnost a hloubka, se kterou autorka k tématu přistupuje. V Albánii pobývala delší dobu, naučila se jazyk a získala důvěru lidí, kteří byli ochotní sdílet své často bolestné vzpomínky. Díky tomu její text nepůsobí jako suchý přehled událostí, ale jako silné a emotivní svědectví. Při čtení jsem si na několika místech vzpomněl na Orwellovu knihu 1984. Připomněly mi ji příběhy o všudypřítomném dohledu, podivných pravidlech a o tom, jak režim přizpůsoboval pravdu podle vlastních potřeb. Člověk si uvědomí, že to, co známe z literární dystopie, se bohužel může stát i skutečností.
Tuto knihu doporučuji každému, kdo se zajímá o moderní dějiny, o fungování totalitních režimů nebo o život lidí, kteří v nich museli žít. Čtení je místy těžké, ale velmi důležité, protože ukazuje, jak snadno mohou být omezena lidská práva a svoboda.

Bibliografický záznam:
Rejmer, Małgorzata. Bláto sladší než med. Přeložila Jarmila Horáková. Brno: Větrné mlýny, 2021. ISBN 978-80-7443-425-9.
Odkaz na knihu:
https://search.mlp.cz/cz/titul/blato-sladsi-nez-med/4628243/#/dk=key-eq:4908037-amp:titul-eq:true&getPodobneTituly=deskriptory-eq:302158184-amp:key-eq:4628243

autor Barbora Hribová -
Pokud bych měla doporučit nějakou zajímavou četbu, byla by to určitě kniha Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení od Martina Moravce. Kniha je vhledem do fungování kriminálek u nás, specificky pražské mordparty. Josef Mareš u policie strávil přes 30 let a setkal se tak s velmi známými případy z českého rybníčku, jako jsou orlické vraždy či tzv. taxivrah. Zároveň jde o spoluautora seriálů Případy 1. Oddělení a Devadesátky, vysílaných na České Televizi. Vyřešil stovky vražd a teď vypráví o vrazích, obětech i nejzajímavějších případech.
Knihu doporučuji zejména milovníkům krimi příběhů. Dostanete do rukou autentickou výpověď muže, který zná pozadí zločinu jako málokdo. Rozhovor s ním otevírá dveře poznání toho, co se děje v zákulisí vyšetřování. Zaujalo mě především jak surově dokáže Mareš svoje zkušenosti podat. V některých částech se bavíme o velmi brutálních vraždách a on absolutně bez cenzury vypráví to, jak se vše odehrálo. Knihu jsem zprvu četla zejména pro moji lásku ke kriminálkám a snaze dozvědět se více o známých vraždách a zločinech, ale zůstala jsem, abych pochopila, co vše za touto prací stojí. Jak byrokracie, tlak médií a veřejnosti a celkově stres ovlivňuje vyšetřování. Poznáváte Mareše jako člověka, který byl roky po neskutečným tlakem a postupně zjišťujete, že za tvrdou maskou se skrývá něco víc. Kniha se čte prakticky sama, Mareš je velmi dobrým vypravěčem a poskytuje strhující pohled na jeho práci.

MAREŠ, Josef a MORAVEC, Martin. Josef Mareš: moje případy z 1. oddělení. [Praha]: Martin Moravec, 2022. ISBN 978-80-11-02223-5.
Dostupné z: https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/josef-mares-moje-pripady-z-1-oddeleni-477652567

autor Michael Buk -
Knížka, kterou bych rád doporučil, mě tehdy oslovila svým názve a o čem bude pojednávat. Konkláve od Roberta Harrise je napínavý román, který ukazuje, jak skutečně může vypadat boj o moc za zavřenými dveřmi. Harris vezme prostředí, do kterého se běžně nikdo nedostane, a přetaví ho v příběh plný intrik, tajných dohod a osobních ambicí. I když se celá kniha odehrává během několika dnů v uzavřeném prostoru Vatikánu, napětí postupně roste a nenechá čtenáře odpočinout. Autor píše jednoduše, přímo a velmi čtivě, takže se snadno začteš už na prvních stránkách. Na knize je skvělé to, že není jen o církvi. Je o lidech, jejich charakterech a o tom, jak se chovají, když jde o hodně. Ukazuje, že principy moci jsou všude stejné – ať jde o politiku, firmy nebo právě volbu papeže. Závěr je silný a překvapivý, a právě díky němu se kniha dlouho drží v hlavě. Doporučuji každému, kdo chce chytrý, napínavý příběh, který se dá číst jedním dechem a zároveň nabízí něco víc než jen jednoduchou zápletku.

HARRIS, Robert. Konkláve. Praha: Euromedia Group – Knižní klub, 2017. ISBN 978-80-242-5863-5.
Dostupné z: https://www.kosmas.cz/knihy/238755/konklave/?srsltid=AfmBOopd-VgzfZPBbrhcpf2ZMc8guxpJavsnStLUyMCc9MxmW00bMc7O

autor Elena Srnová -
Tuto knihu jsem měla jako povinnou četbu z předmětu Úvod do politologie. Jedná se o Slepé skvrny od Daniela Prokopa. Líbilo se mi, že kniha není jen o abstraktních teoriích, ale hodně se zaměřuje na konkrétní problémy v českém prostředí. Daniel Prokop dokáže pomocí dat a statistik vysvětlit, proč se některé věci právě takhle dějí. Zároveň ale nepůsobí jako někdo, kdo chce čtenáře moralizovat nebo poučovat. Spíš nás vede k tomu, abychom se zamysleli nad tím, proč to tak je a co se s tím dá dělat. Musím říct, že kniha ve mně místy vyvolávala i docela silné emoce. Člověk si uvědomí,
že za sociálními problémy nejsou jen čísla, ale reální lidé. Jazyk knihy je populárně naučný, ale přitom nepůsobí povrchně. Prokop používá data a výzkumy, které umí skvěle interpretovat tak, že jim rozumí i čtenář, který se o sociologii nikdy moc nezajímal. Oceňuji i to, že se autor nebojí přidat vlastní názor.

Celkově na mě Slepé skvrny působí jako nesmírně důležitá kniha, a to nejen pro studenty společenských věd, ale vlastně pro každého, kdo se zajímá o to, jak naše společnost funguje
(a proč občas nefunguje). Pomáhá čtenáři dívat se na svět trochu jinýma očima, všímat si věcí, které nám často unikají, protože se nás přímo netýkají. Já osobně bych ji doporučila přečíst všem, kdo chtějí lépe pochopit českou společnost. A taky těm, kdo si občas říkají, že „u nás je přece všechno v pohodě“. Tahle kniha jim totiž ukáže, že realita je o dost složitější, ale právě proto stojí za to ji poznat.

PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. První vydání. Brno: Host, 2019. ISBN 978-80-7577-991-5.
Dostupné z: https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/1345036/mod_resource/content/1/Slepé%20skvrny.pdf

autor Jáchym Faber -
Kniha, kterou bych chtěl doporučit čtenářům celé širší veřejnosti jsou Slepé skvrny. Knihu jsem zprva četl jako povinnou četbu do jiného předmětu, takže jsem k tomu neměl vysoká očekávání. Čtení knihy mě však po chvíli opravdu chytlo. Autorovi Danielu Prokopovi se umě daří vysvětlovat opravdu velké sociální problémy, které trápí českou společnost. Velkým rozdílem je to, že Prokop dokáže problémy vysvětlovat laikům, tak, aby to dokázali pochopit do hloubky. Nejvíce mě zaujala kapitola o chudobě, o které panuje v českém prostředí přesvědčení, že v naší zemi není příliš velkým problémem, jako důkaz podkládají výzkumy zahraničních agentur, které Česko skutečně neřadí vysoko v žebříčku. Prokop však přichází s myšlenkou, že výzkumy jsou podložené informacemi, které zkreslují a poukazuje na skutečnou, skrytou problematiku. Zaujala mě i kapitola o Populismu, jehož nárůst je evidentní a hýbe společností na celém světě. Řekl bych, že je to skvělá kniha, která rozšiřuje povědomí běžným lidem a může v této oblasti zvednout vzdělanost, co se týče sociálních problémů v České republice.

Seznam použité literatury:
Prokop, Daniel. Slepé skvrny : O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. 3., rozš. vyd. Brno : Host, 2022. ISBN 978-80-7577-991-5.

autor Mahulena Krýslová -
Knihu P.S. Psové od autora Erazim Koháka jsem měla jako alternativní četbu místo zkoušky z kurzu Sociální problémy. Přestože to byla velmi krátká knížka (což v některých případech může být i výhodou), moc se mi líbila a ráda bych ji doporučila všem, které zajímají témata přírody. Autor Erazim Kohák v knize popisuje různé problémy společnosti, které často vysvětluje metaforami, což je možná i to, co se mi na té knize líbilo nejvíce. Věnuje se tam otázce propojení člověka s přírodou, jelikož autor je zrovna ten, kdo se zabývá určitým dialogem s přírodou ve svých ostatních dílech. V některých částech je kniha i poměrně citlivá, nebo se to možná zdá jen mně, ale vzbudila ve mne jakési emoce a soucit k různým situacím. Proto si myslím, že je tato kniha dobrou četbou a stojí za přečtení, jelikož to ani nepotrvá dlouho, ale dokážete si z ní odnést spoustu. Tato kniha mě poté i nabudila zjistit si o tématu dialogu s přírodou víc a otevřela mi nový prostor znalostí.

Bibliografický záznam:
KOHÁK, Erazim. P. S. psové. 3., upr. vyd.(v ISV 1.). Filozofie. Praha: ISV, 2002. ISBN 80-86642-01-1.
Dostupné z: https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/view/uuid:5ff424e0-fbf0-11ea-9c2e-005056827e51?page=uuid:e05e1641-b926-40e4-9bdc-8c2e35aa747a

autor David Zitko -
Na úvod do politologie jsem si dobrovolně přečetl esej Petra Pitharta "Úvaha o prezidentech na hradě českých králů Dvě dispozice: k pasivitě v podhradí a k vůdcovství na Hradě".

Text mne velmi zaujal, jelikož se v textu velmi zajímavě Pithart rozepisuje o důvodu, proč český lid je často lhostejný vůči přestupkům prezidentů. Udává zde spoustu důvodů, jako například geografické položení Prahy v centru státu, vyvýšená poloha Pražského hradu - nebo z mého pohledu nejzajímavější - historie liberalismu v českých zemí.

Vysvětlení historie liberalismu na tomto území bylo potřebné, jelikož pomáhá vysvětlit jádro vzniku myšlenky, že by občané měli být kritičtí vůči vlastním institucím, aby nedocházelo k přestupkům jejich pravomocí ústavních, či jiných. Liberalismus zde tedy nebyl ale od samotného počátku čistý, jak tomu do jisté míry bylo ve Francii, Spojeném království či v USA, ale přišel sem z těchto míst v překroucené podobě národního liberalismu, ze kterého vycházela budoucí Československá a později Česká liberální společnost.

Doporučuji článek všem, kteří se aspoň trochu zajímají o historii nebo ústavnost ČR. Text je napsán čitelně, ikdyž časté odborné termíny čtení zpomalují.

Bibliografický záznam
Petr Pithart (2014) Úvaha o prezidentech na hradě českých králů - Dvě dispozice: k pasivitě v podhradí a k vůdcovství na Hradě
https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/2009306/mod_resource/content/1/Pithart_2014.pdf

autor Matyáš Urban -
Rozhodl jsem se doporučit článek Zemanové, Drulákové, Peterkové a Přikryla: Malé státy v Evropské unii – taktiky prosazování národních priorit v Radě EU (2014), který se detailně zaměřuje na to, jak malé státy v Evropské unii reálně ovlivňují rozhodovací procesy na evropské úrovni, zejména v Radě EU. Autoři vycházejí z premisy, že velikost státu nemusí být jediným určujícím faktorem jeho politického vlivu, a na základě analytického rámce představují různé taktiky, které malé státy používají. Patří mezi ně například cílené vytváření aliancí s ideově či regionálně blízkými partnery, důsledné budování expertní kapacity v konkrétních agendách nebo schopnost přicházet s dobře připravenými, odborně podloženými návrhy, které ostatní státy respektují. Článek také ukazuje, jak důležitá je v EU reputace státu jako spolehlivého a konstruktivního partnera, což může výrazně posílit jeho schopnost prosadit vlastní zájmy. Text je psaný srozumitelně, přehledně a umožňuje lépe pochopit dynamiku vyjednávání v jedné z nejdůležitějších institucí EU.

Doporučuji tento článek, protože mě zaujal svou schopností propojit teoretické přístupy mezinárodních vztahů s konkrétní praxí evropské politiky. Jako student jsem často vnímal malé státy spíše jako aktéry, kteří se musejí přizpůsobovat větším hráčům, a tento text mi pomohl pochopit, že realita je mnohem komplexnější. Oceňuji také to, jak jasně autoři vysvětlují, že úspěch malých států stojí na dobře promyšlené strategii, dlouhodobém budování odborné kompetence a na schopnosti správně načasovat své návrhy. Díky tomu článek ukazuje, že i státy s omezenými zdroji mohou dosáhnout významných výsledků, pokud dokážou efektivně využít dostupné nástroje. Text bych doporučil každému, kdo se zajímá o fungování EU, o diplomacii nebo o procesy vyjednávání, protože nabízí praktický a realistický pohled na to, jak se v evropských institucích utváří politický vliv — a proč na velikosti někdy opravdu nezáleží.

ZEMANOVÁ, Š., DRULÁKOVÁ R., PETERKOVÁ, J. & PŘIKRYL, P.: Malé státy v Evropské unii – taktiky prosazování národních priorit v Radě EU (2014), časopis Současná Evropa, dostupné z: https://wep.vse.cz/artkey/sev-201401-0001_Male-staty-v-Evropske-unii-taktiky-prosazovani-narodnich-priorit-v-Rade-EU.php?utm

autor Václav Bartůšek -
Jako zajímavou četbu doporučuji článek deníku Alarm "Hrdinové kapitalistické práce". Jedná se o internetově dostupný souhrn reportáží, který odkazuje na stejnojmennou knihu od redaktorky Saši Uhlové, která se v rámci investigativní novinařiny nechala zaměstnat do několika velmi nízko postavených pozic v České republice. Stručně zde shrnuje své zkušenosti z práce v nemocniční prádelně, v drůbežárně, v obchodním řetězci, v továrně na výrobu holicích strojků a v třídírně odpadu.

Tento článek byl součástí povinné četby jednoho z mých předmětů a jsem velice rád, že jsem měl možnost se o něm dozvědět. Čtení je to poněkud drsné - jedná se o velmi autentický pohled bez jakýchkoliv přikrášlení, což ale zaručuje, že čtenáře zcela pohltí (já sám jsem se od četby nemohl odtrhnout). Pozitivně hodnotím osobní a velmi přístupný jazyk, který na zmíněné autentičnosti značně přidává, avšak jako nejlepší aspekt shledávám nahlédnutí do životních příběhu ostatních zaměstnanců, kteří na těchto pozicích pracují dlouhodobě. Po celou dobu jsem měl možnost vciťovat se do těchto často nepochopených lidí a po dočtení jsem si uvědomil, jak je (ze světového pohledu) malá česká společnost spektrem širším, než jsem se původně domníval. Až budu mít příležitost, rád si přečtu i zmíněnou doplňující publikaci.

UHLOVÁ, Saša. Hrdinové kapitalistické práce. Online. Alarm. 2017, roč. 2017. Dostupné z: https://denikalarm.cz/2017/09/hrdinove-kapitalisticke-prace/. [cit. 2025-11-22].

autor Linda Vlčková -
Kniha, kterou jsem se rozhodla představit, je Twilight of Democracy: The Failure of Politics and the Parting of Friends od Anne Applebaum. Autorka je držitelka Pulitzerovy ceny a dlouhodobě se věnuje tématům spojeným s demokracií, autoritářstvím a politickými změnami ve střední a východní Evropě. V této knize se zaměřuje na to, proč se část intelektuálních elit a politických aktérů v různých zemích odvrací od demokratických hodnot a inklinuje k autoritářství.

Jak je patrné z názvu, kniha se zabývá úpadkem demokracie a tím, jak se v různých státech (Polsko, Maďarsko, Španělsko, USA) postupně mění politická kultura. Autorka propojuje osobní zkušenosti s analytickým pohledem a ukazuje, že oslabení demokracie není jen otázkou institucí, ale také mezilidských vztahů.

Knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o současnou politiku, protože téma autoritářských tendencí je dnes aktuálnější než kdy dříve. Zaujalo mě zejména to, že autorka dokáže propojit velké politické procesy s osobními příběhy a ukázat, jak se politické změny dotýkají každodenního života.

literatura:
APPLEBAUM, Anne. Twilight of democracy: The Failure of Politics and the Parting of Friends. Penguin Books, 2021. ISBN 978-0-14-199167-2.

autor Nicole Bieliková -

Knížku "A Short History of the Gaza Strip" od Anne Irfan jsem četla jako podklad pro svůj konspekt a ráda bych ji doporučila všem, kteří se alespoň okrajově zajímají o problematiku a historii konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Kniha se soustředí na šest klíčových momentů moderní historie Gazy, od roku 1948, kdy po vzniku Izraele bylo pásmo Gazy zmenšeno a na těchto místech se usadilo velké množství palestinských uprchlíků, dále přes okupace, první intifádu, až po nástup Hamásu. Irfan dává prostor hlasům obyčejných Palestinců, a to farmářům, učitelům, básníkům či aktivistům, čímž čtenáři představuje nejen politické události, ale i každodenní život a problémy pásma Gazy. Autorka čerpá z desetiletí výzkumu a přistupuje k tématu s velkou empatií, její příběh není jednostranný, ale snaží se situaci vysvětlit, a ne omluvit.

Myslím si, že je nesmírně důležité orientovat se v historických souvislostech každého konfliktu, zejména pokud jde o konflikt ozbrojený. Porozumět jeho příčinám je základ pro to, aby si člověk mohl vytvořit vlastní a také informovaný názor. I proto tuto knihu doporučuji, protože umožňuje čtenářům nejprve pochopit vývoj situace a teprve poté se rozhodnout, jaký postoj v izraelsko-palestinském konfliktu zaujmout. Autorka téma podává velmi srozumitelně a přehledně, takže je kniha vhodná i pro ty, kteří u delších textů obvykle dlouho nevydrží. Čte se rychle, není natolik obsáhlá, a přesto poskytuje důležité historické informace, které napomáhají lepšímu porozumění současné situaci v Gaze.

Použitá literatura:

IRFAN A., A short history of the Gaza Strip. 1. vyd. London: Simon & Schuster UK, 2025. ISBN 978-1-250-79954-3, [online]. https://ebookcentral.proquest.com/lib/cuni/detail.action?docID=31980287&pq-origsite=primo

autor Manh Duc Hoang -
Doporučený text:
 Gaza’s health emergency: impact of armed conflict and its global health repercussions
Autoři: Majid Ali, Inayat Ur Rehman, Kah Seng Lee & Long Chiau Ming

Článek popisuje, jak ozbrojený konflikt v Gaze vedl k zhroucení zdravotnického systému. Mnoho nemocnic je mimo provoz, léčebné kapacity značně omezené. Dopad je celosvětový.

Poukazuje na to, že není problém zdaleka jen vojenský, ale i, jak se dá čekat, zdravotní a sociální. ává čtenáři hlubší porozumění lidské tragédii. Nejde pouze o statistiku obětí, ale o to, že civilisté trpí kvůli nedostatku paliva, léků, pádu nemocniční infrastruktury, nefunkční péči a mlčícím mezinárodním organizacím. Vše je dobře podložené daty, analýzou a přitom v rámci možností čitelný pro někoho, kdo nemá odbornou zkušenost v studiích o konfliktevch blízkého východu a jsou navrženy i řešení.

Použitá literatura / bibliografický záznam:

Ali, M., Rehman, I.U., Lee, K.S. et al. Gaza’s health emergency: impact of armed conflict and its global health repercussions. Global Health 21, 65 (2025). https://doi.org/10.1186/s12992-025-01161-0

autor Eliška Luňáková -

Ráda bych všem doporučila knihu, nebo spíše učebnici „Úvod do studia politické vědy" od Ladislava Cabady, Michala Kubáta a kolektivu. Kniha je velmi dobře strukturovaná, a z toho, co jsem zatím přečetla ji mohu víc než doporučit. Vše je v ní velmi dobře vysvětlené a přehledné.

Učebnice obsahuje 17 kapitol. Každá z nich popisuje základní pilíře daného tématu, které by měl každý z nás znát. Jelikož se většinu musíme naučit doma, přijde mi to jako super investice a pomocník ke studiu. 

Knihu jsem si pořídila, jelikož mám ráda učebnice a radši se učím z papíru. Dá se půjčit i v naší knihovně, ale já si ráda podtrhávám a zvýrazňuji, a proto jsem zvolila radši nákup. Narazila jsem na ni v Úvodu do politologie, jelikož z ní máme v Moodlu nasdílené povinné, ale i doporučené texty. Zatím jsem stihla přečíst asi jen čtyři kapitoly, ale už teď vím, že by ji spousta z vás ke studiu velmi ocenila. Měla jsem v pár pojmech trochu zmatek, a kniha to velmi jednoduše ale dobře vysvětluje. Je to sice učebnice, ale je velmi čtivá.

Njevíc zajimavá kapitola pro mě byla Politická geografie a geopolitika. Velmi se mi hodí do předmětu Politická geografie, a to především jelikož tuto kapitolu psal sám PhDr. Michael Romancov, Ph. D. Obsahuje však ještě mnoho kapitol, ke kterým jsem ještě neměla čas se dostat…

Bibliografie:

Cabada, Ladislav; Kubát, Michal a kol. Úvod do studia politické vědy. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2007. 455 s. ISBN 978-80-7380-076-5.

autor Barbora Milčinská -
Kniha, kterou jsem vybrala se jmenuje Výstup na vrchol korupce od českého spisovatele a právníka Ondřeje Závodského.
Kniha mi byla celkově velmi sympatická, protože sleduje vývoj korupce od nejmenších případů až po celkové systémové selhání. V knize se dočteme, že se korupce stává jakýmsi zhoubným nádorem demokratických států, přičemž poté dochází ke ztrátě důvěry občanů vůči státu.

Na knize se mi velmi líbilo to, jakým způsobem je psána a s jakou nadsázkou a lehkým humorem s ironií autor pracuje. Nejen že v knize najdeme celý vývoj korupce, tak ale i možná řešení a hlubší mezinárodní kontext. Dochází zde ke srovnávání situace týkající se korupce v České republice spolu se situacemi v Rusku či Číně, což mi přijde velmi zajímavé, přičemž toto srovnání funguje i jako varování před směřováním našeho státu.

Knihu bych doporučila všem, které zajímá hlubší pohled za kulisy politických dění nejen u nás. Jakožto studentce politologie, mi kniha poskytla větší rozhled právě v této oblasti a na určité světové politiky se dívám zcela jinak než doteď.

ZÁVODSKÝ, Ondřej. Výstup na vrchol korupce: od obálek k národní prostituci. Praha: Kniha Zlín, 2024. ISBN 978-80-7662-373-6.

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/vystup-na-vrchol-korupce-od-obalek-k-narodni-prostituci-249644806

autor Ondřej Kaprálek -
Kniha, kterou jsem se rozhodl doporučit se jmenuje Proměny parlamentní kultury, jejím autorem je Jan Wintr, v současnosti soudce Ústavního soudu ČR. Knihu jsem zvolil i vzhledem k oboru, který část z nás studuje, politologie. Věřím, že ke studiju politologie patří i orientace v politickém dění v Česku, to Wintr v knize popisuje z velmi zajímavé perspektivy, perspektivy parlamentní kultury.

Jan Wintr v knize primárně popisuje pořádky a fungování v dolní komoře parlamentu ČR mezi lety 2010 - 2021, tedy ve třech volebních obdobích. Knihu je zajímavé číst hlavně v kontextu toho, jakým způsobem se parlamentní kultura otřásla ve volebním období 2021 - 2025, v tomto období jsme zažili desítky nočních jednání, hodiny a hodiny obstrukcí a celkový rozklad zajeté parlamentní kultury jako takové.

V kontextu událostí posledního volebního období je zajímavé hlavně to, že na špatné uchopení jednacího řádu sněmovny a nastavení fungování sněmovny jako celku upozorňuje Wintr už ve svojí knize, psané v době, kdy z našeho pohledu fungovala sněmovna ,,normálně“. Jan Wintr v knize poukazuje na náchylnost k obstrukcím, špatné ukotvení práv opozice, neefektivní nastavení legislativního procesu a další problémy. Autor v knize poukazuje na praxi z jiných států a přináší návrhy na změny v jednacím řádu sněmovny, které by mohli fungování této instituce zefektivnit.

Knihu tedy chci doporučit primárně proto, že detailně pojednává o tématu, které je velmi aktuální pro obor, který studujeme. Troufnu si říct, že byť se téma změny jednacího řádu sněmovny v posledních letech hodně skloňovalo, povědomí o jeho stavu a vhodných úpravách ve společnosti není velké, proto v tomto ohledu publikaci velmi oceňuji. Dalším pozitivem, které podle mě kniha přináší je otevření celkového tématu parlamentní kultury, day-to-day fungování sněmovny, legislativní procesy a postupy apod. jsou věci, které jsou i pro lidi co politiku sledují často velká neznámá, přitom se jedná o zásadní aspekt fungování politiky.

Wintr, Jan. Proměny parlamentní kultury. Praha : Auditorium, 2021. ISBN 978-80-87284-90-2.

autor Miriam Rasovská -
Robert K. Merton – Mass Persuasion
Rada by som odporučila štúdiu Roberta K. Mertona Mass Persuasion, ktorá detailne analyzuje mimoriadne úspešnú vojnovú kampaň americkej speváčky Kate Smith počas roku 1944. Text ukazuje, ako sa zdanlivo "obyčajná“ osobnosť dokáže stať masovým mobilizačným symbolom a akým spôsobom môže médiami sprostredkovaná emocionalita ovplyvniť správanie miliónov ľudí. Zaujalo ma najmä to, že Merton nehodnotí len samotné posolstvá kampane, ale skúma hlbšie emocionálne potreby publika, od túžby po stabilite až po identifikáciu s "materskou“ postavou Smithovej. Je zaujímavé sledovať, aké opomenuteľné mechanizmy sú schopné vyvolať tak veľký spoločenský účinok, a zároveň sa ukazuje, ako veľmi je masové presviedčanie previazané s triednymi rozdielmi a nevedomými ľudskými frustráciami. Text odporúčam, pretože ponúka výnimočný sociologický pohľad na moc médií, ktorý je pre dnešnú dobu influencerov a politických kampaní až prekvapivo aktuálny.

MERTON, Robert King. Mass persuasion: The social psychology of a war bond drive. New York: Harper & Brothers, 1946.

autor Jakub Havránek -
Pro splnění této doplňkové aktivity jsem si vybral knihu Slepé skvrny od známého českého sociologa Daniela Prokopa. Musím se přiznat, že lehce využívám toho, že nám toto dílo bylo zadáno k povinné četbě do jiného předmětu, ale zároveň to upřímně považují za vhodnou četbu k doporučení. Pro mě osobně to není typ knihy, po které bych běžně sáhnul. Po přečtení jsem však plně otevřen číst cokoliv na podobné téma.
Kniha se skládá ze sedmi kapitol s několika podkapitolami, kde každá jedna kapitola se zabývá jedním konkrétním sociálním problémem naší společnosti, jako je například populismus, školství či chudoba.
Mezi mé největší obavy před četbou Slepých skvrn patřil strach z náročnosti jazyka. Opak byl ovšem pravdou, Daniel Prokop napsal tuto knihu velmi srozumitelně vzhledem k náročnosti tématu.
Velmi pozitivně hodnotím nespočet zdrojů a dat, které se v knize objevují. Autor nabízí možnost skutečně a hluboce proniknout do vnitra vybraných sociálních problémů, které bývají často médii chybně interpretovány, či podceňovány. Daniel Prokop neříká, že se naše společnost má špatně, jenom poukazuje na to, že vybrané sociální problémy se v naší společnosti opravdu vyskytují.
Není tak snadné ovlivnit něčí pohled na konkrétní sociální problémy, ale je mnohem větší problém, když o nich lidé vůbec nevědí. Proto budu tuto důležitou četbu, i přes její zastaralejší data, dále doporučovat do svého okolí.

Použitá literatura:
PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. Host, 2020. ISBN 9788075772565.
Dostupné z:
https://is.muni.cz/el/ped/podzim2020/OVp025/um/ProkopD_Slepe_skvrny_skolstvi.pdf

autor Barbora Bulínová -

Ráda bych se podělila o knihu od Byung-Chul Han: Vyhořelá společnost 

Hanova kniha se kriticky zabývá tím, jak dnešní individualistická a zrychlená společnost vede k chronické únavě, stresu a pocitu nedostatečnosti. Autor propojuje filozofii, psychologii i sociologii a ukazuje, že tlak na produktivitu nás často vede k dobrovolnému sebevykořisťování. Zaujalo mě jeho tvrzení, že z „doby svobody“ se stala doba nekonečných požadavků, které si na sebe klademe sami.

I když je kniha převážně sociologická, přišla mi velmi přínosná i z pohledu někoho, kdo studuje politologii. Ukazuje, jak strukturální společenské tlaky, ekonomické podmínky a kulturní normy formují nejen jednotlivce, ale i širší politické prostředí a veřejnou debatu. Pomohla mi lépe pochopit, proč jsou fenomény jako vyhoření, úzkost či přetížení tak rozšířené.

Doporučuji ji všem, kteří se chtějí zamyslet nad tím, jak nás současná doba formuje a jaké jsou skryté dopady „kultury výkonu“ na naše životy i na společnost jako celek.

Bibliografický záznam:
HAN, Byung-Chul.
Vyhořelá společnost. Praha: Rybka Publishers, 2016. ISBN 978-80-87950-05-0.

autor Alexandru Onufrei -
Kniha, kterou jsem se rozhodl představit je Bureaucracy od Jamesa Q. Wilsona. Kniha se zabývá tím, jak fungují vládní agentury a proč dělají to, co dělají. Wilson se nedívá na byrokracii jen kriticky – spíš se snaží pochopit, co ovlivňuje efektivitu institucí jako armáda, FBI nebo sociální správa. Ukazuje, že fungování agentury závisí nejen na její vnitřní struktuře a lidech, kteří tam pracují, ale také na politickém kontextu a zdrojích. Vysvětluje, že front-line pracovníci, manažeři a vedení mají často odlišné cíle, a napětí mezi nimi ovlivňuje výsledky celé instituce.
Silnou stránkou knihy je, že spojuje spoustu dat a zkušeností z různých agentur do přehledného celku. Je prakticky užitečná – pomáhá pochopit, proč některé vládní projekty selhávají, a proč se některé věci daří dobře. Na druhou stranu, kniha je starší (1989), takže neřeší moderní technologie a digitální byrokracii. Nenabízí jednoduchá řešení, spíš popisuje dilemata a kompromisy, které jsou pro byrokracii typické.

Wilson, James Q. Bureaucracy: What Government Agencies Do and Why They Do It. 1989. ISBN‑13: 978‑0‑465‑00785‑1. Dostupné online: https://www.amazon.com/Bureaucracy-Government-Agencies-Basic-Classics/dp/0465007856

autor Ela Votočková -
Ráda bych doporučila knihu Novinářem v Číně od Tomáše Etzlera. Tato kniha zachycuje více než 10 let (od 2006) autora působení v Čínské lidové republice, sedm let jako zpravodaj České televize a později jako novinář na volné noze. Jelikož je forma vyprávění v Ich formě, vypravěčem je přímo autor a některé autorovy zážitky jsou velice intenzivní, čtenáře to stáhne do děje. Kniha je velmi čtivá.
Tomáš Etzler provádí čtenáře svými zážitky z reportáží, za kterými se vydával do různých míst po celé Číně. Zároveň nabízí i pohled do zákulisí práce zahraničního reportéra, byl sice akreditovaným novinářem ale v prostředí, kde je svoboda médií tvrdě omezována Etzler popisuje neustálý dohled bezpečnostních složek a často velmi složité získávání informací k reportážím. Tyto momenty ukazují, jak náročné je přinášet objektivní informace z autoritářského režimu, vysvětluje totiž, že jelikož bylo pro něj získávání informací legální, tak často zkorumpovaní lokální politici v Číně na zákony nehledí a zacházejí spíše tak jak vyhovuje jim.
Velmi mě také zaujalo, jak autor zachycuje každodenní realitu obyčejných lidí – často kontrastující s oficiálním obrazem moderní a úspěšné Číny. Popisuje chudobu na venkově, špatné pracovní podmínky. Pomáha čtenáři lépe pochopit dynamiku čínské společnosti a kontext, v němž politický systém funguje. Díky otevřenosti, s jakou Etzler reflektuje své vlastní emoce, limity a strach, působí kniha velmi autenticky.
Kniha poskytuje cenný pohled na svět, do kterého se běžný člověk nemá šanci podívat. Knihu bych tedy doporučila všem kteří se zajímají o zahraniční politiku, novinářství či moderní autoritářství. Doporučila bych ji tedy nejen studentům politologie, ale také studentům žurnalistiky. Ráda bych také doporučila film, který Tomáš Etzler v Číně natočil - Nebe.
ETZLER, Tomáš, 2021. Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Vyšehrad. ISBN 978-80-760-1583-8.

autor Filip Meier -
Zaujalo mě téma sociálních signálů v designu umělých agentů a mohu ostatním doporučit systematický přehled, který se zaměřuje na to, jak nás různé vizuální, verbální nebo situační podněty u chatbotů, avatarů či robotů vedou k tomu, že je vnímáme jako kompetentní nebo expertní. Článek shrnuje více než šedesát experimentálních studií a ukazuje, jak věci jako vzhled, způsob komunikace, titul, specializace nebo kvalita informací ovlivňují to, nakolik lidé agentům důvěřují a považují je za odborníky.

Tento text jsem četl při vypracovávání své nedávné práce a zaujal mě především proto, že velmi jasně vysvětluje, jak „sociální cues“ fungují a jak silně ovlivňují naše hodnocení technologií, i když víme, že nejsou lidé. Pomohlo mi to lépe pochopit, proč určité podoby AI působí věrohodněji než jiné, a jak velkou roli hrají i zdánlivé detaily, například formálnost jazyka, role, kterou agent zastává, nebo způsob, jakým prezentuje informace. Umožnilo mi to prakticky využít teoretické rámce v mé vlastní práci.
Doporučuji všem, které zajímá umělá inteligence, lidsko-počítačová interakce nebo obecně to, jak se utváří důvěra v technologie. Text je srozumitelný, přehledný a zároveň nabízí ucelený rámec, který je možné dále využít ve studiu i praxi.

Použitá literatura
LIEW, Tze Wei a TAN, Su-Mae. Social cues and implications for designing expert and competent artificial agents: A systematic review. Telematics and Informatics, 2021, 65, 101721.

autor Ludmila Řepová -
Ráda bych zde doporučila seznámení s Buchtíkovým textem Různá vyprávění o jedné společnosti. Kniha mě zaujala zejména kvůli svému neobvykle střízlivému a v podstatě optimisitckému pohledu na politickou polarizaci v České republice. Ve veřejném prostoru jsme neustále konfrontováni tvrzeními, že česká společnost je ideologicky rozdělena na dva zcela nesmiřitelné tábory; Buchtík s oporou v datech nabízí poněkud odlišný narativ. Světonázory, jimiž se lidé veřejně prezentují, jsou zřejmě značně tekutější, než bychom předpokládali. Z četby vychází, že podstatná část údajné polarizace vzniká spíše z mediálních a digitálních zjednodušení než z realistické zkušenosti většiny obyvatel.

Právě pro tuto schopnost oddělit šum od podstaty a nabídnout interpretaci, která není ani cynická, ani příliš dramatická, mě kniha velmi zaujala. Buchtík v žádném případě nepodceňuje existenci konfliktů, ale snaží se o jejich zasazení do kontextu, v němž mnohé rozdíly nejsou tak stěžejní. Lidé totiž obvykle nepřemýšlejí v pevných ideologických blocích; reagují na konkrétní situace a vlastní životní zkušenosti. Výsledkem je čtení, které alespoň mně poskytuje klidnější pohled na společnost a víru v to, že vzájemné porozumění nemusí být nedosažitelné.

BUCHTÍK, Martin. Různá vyprávění o jedné společnosti. Praha: Friedrich-Ebert-Stiftung; Masarykova demokratická akademie, 2023.

autor Jakub Vaculík -
Knihu, kterou bych rád doporučil ostatním, jsou Slepé skvrny od sociologa Daniela Prokopa. Může se zdát, že jde o náročné odborné čtení, ale ve skutečnosti je to výjimečně srozumitelný text, který otevírá oči tam, kde většina společnosti nic nevidí nebo nechce vidět. Prokop popisuje témata, která jsou v Česku dlouhodobě přehlížená – chudoba, zadlužení, nedostupnost vzdělávání, nedůvěra v demokracii či hluboké sociální rozdíly.

Kniha mě zaujala především svou čtivostí. Přestože se věnuje komplexním společenským problémům, autor používá srozumitelný jazyk a často vysvětluje statistiky a data tak jasně, že jim porozumí i člověk, který se běžně ve výzkumech neorientuje. Jak jsem psal ve své původní recenzi, byl jsem mile překvapený, jak rychle text „odsýpal“ a jak přehledně byla jednotlivá témata vysvětlena. Prokop ukazuje, že statistiky bez kontextu mohou být zavádějící a že za každým číslem stojí lidské příběhy, které je potřeba chápat v souvislostech.

Nejvíce mě zasáhla část o chudobě a ekonomickém stresu. Pocházím z prostředí, kde jsem finančními problémy nikdy netrpěl, a právě proto pro mě bylo velmi silné číst, jak zásadně ekonomická nejistota ovlivňuje postoje lidí k politice, k institucím i k demokracii. Kniha mi pomohla pochopit, proč tolik lidí ztrácí důvěru ve stát a proč se cítí systémem opuštění.

V textu jsem také ocenil, že mnohé problémy, které běžně považujeme za okrajové, jsou ve skutečnosti zásadní. A i téma, které v knize podle mě chybí – šíření dezinformací na internetu – s jejími argumenty úzce souvisí. Dezinformace totiž stejně jako chudoba či zadlužení rozdělují společnost, snižují důvěru v demokracii a vytvářejí „slepé skvrny“ v našem porozumění světu.

Proč Slepé skvrny doporučuji?
Protože dokážou rozhýbat přemýšlení – o sobě, o společnosti, o tom, jaké problémy ignorujeme jen proto, že se nás osobně netýkají. A protože jsou psané tak, aby je pochopila většina lidí, ne jen akademici. Prokop ukazuje, že první krok k řešení problémů je pochopit jejich skutečnou hloubku. A právě to tato kniha nabízí.

Bibliografický záznam

PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. Brno: Host, 2020. ISBN 9788075772565.
Dostupné z: https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/1345036/mod_resource/content/1/Slep%C3%A9%20skvrny.pdf

autor Simona Matoušková -

Doporučila bych knihu Pavla Pospěcha Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko (Host, 2021).  Jde o přístupně napsanou sociologickou esejistickou knihu, která se dívá na českou společnost přes zdánlivé každodenní „banality“ (třeba zahradní bazény, vztah k jídlu nebo nostalgii po socialismu) a z nich skládá obraz hlubších hodnot a vzorců chování.

Knihu doporučuji proto, že propojuje empirická data, historické souvislosti a filozofické úvahy tak, aby byla srozumitelná i mimo sociologii, ale zároveň člověka nutí přehodnotit vlastní samozřejmosti o „normálním“ životě v Česku.  Pospěch navíc nepředkládá jednoduché soudy ani „řešení“, spíš čtenáře zve k vlastnímu přemýšlení o tom, proč se Češi chovají právě tak, jak se chovají, třeba proč se stahují do soukromí nebo proč tolik věří „malým“ strategiím přežití.

POSPĚCH, Pavel. Neznámá společnost: pohledy na současné Česko. Brno: Host, 2021. ISBN 978-80-275-0649-5.

autor Petr Kokaisl -
Rád bych doporučil knihu, která nám může pomoci pochopit současné politického dění, ať už u nás nebo ve světě. Jde o titul Jak umírá demokracie od harvardských politologů Stevena Levitského a Daniela Ziblatta.
Tato publikace mě zaujala především tím, že boří mýtus o tom, jak končí demokratické režimy. Autoři na historických příkladech ukazují, že v 21. století demokracie neumírají náhle násilným převratem a tanky v ulicích, ale postupným a často legálním oslabováním institucí zevnitř, rukou zvolených lídrů.
Knihu doporučuji proto, že i když jde o odborné téma, je napsána velmi srozumitelným, až "reportážním" jazykem. Není nutné být studentem politologie, aby člověk pochopil hlavní myšlenku. Fascinující je například pasáž o „neformálních pravidlech“ demokracie – autoři vysvětlují, že ústava sama o sobě nestačí, pokud politici ztratí vzájemnou zdrženlivost a toleranci. Text nabízí skvělý návod, jak rozpoznat varovné signály autokracie dříve, než je pozdě. Je to čtení, které je místy znepokojivé, ale velmi poučné.

Použitá literatura
LEVITSKY, Steven a Daniel ZIBLATT. Jak umírá demokracie. Brno: Host, 2018. ISBN 978-80-7577-507-8

autor Veronika Burianová -

Ráda bych upozornila na existenci knihy Flanelem proti válce aneb česká prezidentská volba 2023. knihu jsem našla při hledání vhodných zdrojů na úkol do Simulace českého politického systému. 

Jak již kniha vypovídá, věnuje se třetí přímé volbě prezidenta České republiky. V knize je odborně, avšak krásně srozumitelně vysvětlen kontext doby, ve kterém se volby udály a také se dopodrobna věnuje analýze volebních výsledků a proč byl volební výsledek takový, jaký byl.

Kniha mi pomohla pochopit celou spletitou síť strategií, úkonů a zodpovědnosti, kterou musí každý kandidát projít. Také obsahuje věcnou kapitolu, kde se věnuje čistě postu prezidenta a jeho pravomocem, právě tato kapitola mi pomohla uvědomit si, jaké všechny mýty kolem volby prezidenta  kolují. Pomohla mi také si nyní více všímat politických kampaní a zamýšlet se nad jejím důvodem, proř byla pojatá zrovna takto. 

Knihu rozhodně doporučuji všem mým spolužákům z oboru Politologie a Veřejná politika, jelikož to je zajímavý vhled do české politky a všemu, co se v ní odehrává. 

Bibliografický údaj: GREGOR, Miloš a ŠEDO, Jakub. Flanelem proti válce, aneb, Česká prezidentská volba 2023. Brno: Books & Pipes, 2023. ISBN 978-80-7485-281-7.

autor Jan Janda -
Knihu, kterou bych rád představil je kniha zabývající se konfliktem mezi Izraelem a Palestinou. Kniha se jmenuje The Izraeli – Palestine conflict – what everybody needs to know od Dov Waxmana. Jak je již z názvu patrné, tak kniha se zabývá pro mnohé velmi důležitým konfliktem mezi Izraelem a Palestinou potažmo mezi Izraelem a velkou částí arabského světa.
Kniha mě zaujala z důvodu svého detailního popisu současné situace, která v tomto konfliktu panuje, ale i tím, že napřed do velkých detailů rozebírá historii každé strany konfliktu a dává jí do souvislostí s dnešní drobou. Krom současné situace se zde nachází velké množství informací o předchozích konfliktech, které v tomto regionu probíhali v historii a jsou nějak spjaty se současnou situací. Krom textu se zde nachází i mapy z historie, které velmi dobře doplňují daný text a čtenáři poskytují přehled o situaci kterou kniha zrovna popisuje.
Knihu doporučuji každému, kterého i vzdáleně tento konflikt nebo historie Blízkého východu zajímá. Kniha se čte velmi dobře a díky zmíněným mapám je velmi přehledná. Autor zde taky nevnáší příliš osobních názorů, což považuji za pozitivní věc.

WAXMAN, Dov. The Israeli-Palestinian conflict: what everyone needs to know. New York, NY: Oxford University Press, [2019]. ISBN 9780190625351

autor Jan Plášil -
Doporučuji vám k přečtení knihu Vybrané aspekty soudobého terorismu od Davida Řeháka, Pavla Foltina a Richarda Stojara. Publikace nabízí srozumitelný a ucelený pohled na moderní terorismus, jeho vývoj, motivace aktérů, používané taktiky i dopady na bezpečnost státu. Oceňuji zejména to, jak autoři propojují teoretické poznatky s praktickými příklady a vysvětlují širší kontext současných hrozeb. Díky tomu kniha dobře slouží jako úvod do tohoto rozsáhlého problému pro studenty i veřejnost. Slouží i jako zdroj k zamyšlení nad tím, jak státy reagují na nové formy násilného extremismu. Doporučuji ji všem, kteří chtějí lépe porozumět tomu, proč je terorismus stále významným tématem v politice a mezinárodních vztazích. Nebo se jenom chtějí dozvědět něco dalšího o tomto problému dnešní společnosti.

Bibliografický záznam:
Řehák, David, Pavel Foltin a Richard Stojar. Vybrané aspekty soudobého terorismu. Praha: Ministerstvo obrany – AVIS, 2008. ISBN 978-80-7278-443-1.
Odkaz: https://www.researchgate.net/publication/261439413_Vybrane_aspekty_soudobeho_terorismu