D8 - doporučení zajímavé četby

Počet odpovědí: 50

Je důležité, aby vás bavil předmět vašeho studia. Sdílejte se ostatními, co zajímavého jste přečetli. Doporučte ostatním zajímavý článek, knihu, studii. Velmi stručně ji představte, ale zejména zdůvodněte, čím vás text zaujal a proč jej ostatním doporučujete. Příspěvek by měl obsahovat odkaz na text a kompletní bibliografický záznam. Těším se na vaše tipy!

V odpovědi na První příspěvek

Re: D8 - doporučení zajímavé četby

autor Dominik Pavlovský -
Ja by som odporučil knihu Neznáma společnosť: pohledy na součastné Česko od autora Pavla Pospěcha. Jedná sa o knihu, ktorá ukazuje na súčasnú českú spoločnosť. Kniha je rozdelená na viacero kapitol, ktoré nám ukazujú rôzne problematiky dnešnej spoločnosti ako je privatizmus, venkov, mestá a iné kapitoly. Najviac sa mi páčila kapitola ako sme napríklad posadnutí bazénmi na záhradách v kapitole privatismus. „Zdánlivě nelogická posedlost vlastními bazény nemá svůj důvod ani v podnebí, ani v přírodních podmínkách, nýbrž v kultuře. Sociologové v této souvislosti mluví o takzvané kultuře privatismu.“ (Pospěch, 2020, s.20) Čo napísal autor ma spočiatku dosť prekvapilo, ale keď sa nad tým zamyslím má pravdu sme posadnutý bazénmi na záhradách. Zhrnutie tejto knihy by som povedal, že človekovi otvoria oči a na spoločnosť sa bude pozerať inak.

POSPĚCH, Pavel. Neznámá společnost: pohledy na současné Česko. Brno: Host, 2021. ISBN 978-80-275-0826-6.
V odpovědi na Dominik Pavlovský

autor Magdalena Mouralová -
Přidávám se k doporučení, je to moc fajn kniha, která rozhodně stojí za přečtení. A je to i jeden z tipů, co dávám lidem mimo společenské vědy, takže lze pořizovat i jako dárek :-)

autor Veronika Brázová -
Chtěla bych svým spolužákům doporučit knihu Autistky: O ženách na spektru. Jak už název napovídá, kniha se věnuje problematice autistických žen.
Téma mě zaujalo, protože se o něm příliš nemluví a stále převládá názor, že autismus postihuje především muže. Tyto ženy jsou tak společností často přehlížené, a jelikož svůj autismus mnohdy dokáží dobře maskovat, lidé se k nim chovají bez ohledu na jejich specifické potřeby.
Líbilo se mi, že kniha nabízí různé pohledy na lidi s autismem a boří stereotypy, jako je představa, že každý autista je matematický génius, studuje jízdní řády nebo sbírá dinosaury. Taková zjednodušení jenom přispívají k neporozumění a stigmatizaci.

TÖRNVALL, Clara. Autistky: O ženách na spektru. Překlad Petra Hesová. 1. vyd. Brno: Host, 2023. 230 s. ISBN 978-80-275-1384-0.
V odpovědi na Veronika Brázová

autor Adéla Hrdinková -

Já osobně si užila knihu Najděte si svého marťana od Marka Hermana. Přestože kniha patří k psychologickým dílům, myslím, že stojí za přečtení i studentům sociologie. Mě zaujaly kapitoly tykající se školy (školství) a rodiny, zejména řešení otázky nahraditelnosti matky či otce, kolektivního nevědomí a rodiny 21. století. Kniha je opravdu čtivá a troufnu si tvrdit, že každý si na ní dokáže najít to své. 

HERMAN, Marek. Najďete si svého marťana. 3. vyd. Olomouc: Apak, 2014. 233 s. ISBN 978-80-260-6070-3

V odpovědi na Veronika Brázová

Díky za tip, to je důležité téma a v posledních letech se mu dostává více prostoru. Ono i diagnostické nástroje dlouho vycházely z "mužského" autismu, ale situace se posouvá, což je fajn. Obecně je lidí na autistickém spektru nebo jinak neuroatypických ve společnosti více, než se dříve udávalo.

autor Zuzana Medićová -
Za mě bych doporučila všem přečíst si knihu Sapiens od historika Yuvala Noaha Harariho. Kniha není psána jako studie, ačkoli odkazuje na studie, které má uvedeny ve zdrojích. Autor tak vyjadřuje u mnohých témat své názory, což podle mě dělá knihu snazší na čtení, než kdyby byla jen kompilací výzkumů. S některými jeho názory budete souhlasit, s jinými ne, ale i tak kniha slouží jako dle mého dobré stručné shrnutí historie lidstva, což se u našich oborů (zejména politologie) vždy hodí znát. Ačkoli se zaobírá důležitými historickými milníky, není pouze výčet dat a událostí, ale pohlíží na události z ne tak známých perspektiv.

HARARI, Yuval N. Sapiens: stručné dějiny lidstva. V nakladatelství Leda vydání páté. Voznice: Leda, 2023. ISBN 978-80-7335-888-4.

autor Nina Haiblíková -
Myslím si, že zásadním dílem pro sociologii je kniha Daniela Prokopa - Slepé skvrny. Autor se zde zabývá největšími problémy české společnosti, které jsou však přehlíženy a odsouvány do pozadí. Věnuje se zde například tématům chudoby, exekuci, nerovnostem ve vzdělání a menšinám. V druhé půlce se zaměřuje více na politiku a jak by měla politika reagovat na tyto problémy.
Na knize se mi líbilo, že je podložena mnoha výzkumy, které dodávají na její objektivitě. Kniha také pouze nepopisuje pasivně problémy, ale hledá jejich příčiny a systematická řešení. Kdybychom pak efektivně tyto problémy začali řešit, snížilo by to náklady jak nám, tak státu. Navíc bychom zlepšili životy těch, kteří to potřebují.

PROKOP, Daniel. Slepé skvrny - O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. 3. Host, 2022. ISBN 978-80-275-1078-8.
V odpovědi na Nina Haiblíková

Prokop Holý je významná osobnost, ale tuhle knihu nenapsal ;-) Aby doporučení bylo smysluplné i pro ostatní, měla byste doporučit knihu nad rámec povinné četby pro všechny. Slepé skvrny čtete všichni v rámci kurzu Sociální problémy. Nebo se pletu? Ne, že by to nebyla dobrá kniha, ale smysl této aktivity je trochu jiný...

autor Klára Jarošová -
Ráda bych doporučila knížku V pasti pohlaví od Silvie Lauder. Knížka se primárně věnuje genderovým nerovnostem v české společnosti, ale otevírá i další témata nejen o ženství obecně, ale i o genových stereotypech, které se ve společnosti objevují. Kniha je spíše pro studenty sociologie, ale myslím si, že může být zajímavá i pro ostatní studenty, kteří by se rádi o tomto tématu dozvěděli více nebo by si jen chtěli rozšířit obzory. Na knížce se mi líbí, že není napsaná nijak agresivně a útočně, ale přináší prostor k debatě a hlubšímu zamyšlení nad tímto tématem příjemnou a hlavně čtivou formou. Autorka se v knize věnuje nejen ženám, ale poukazuje i na muže a problémy, se kterými se oni setkávají na základě genderového „škatulkování“.
Úrývek, který mě zaujal, v kapitole, které se věnuje péči o domácnost a rozdělení rolí v ní. „V roce 2010 jsme mapovali změnu v zapojení mužů do hodně specifických oblastí péče o dítě, včetně třeba měnění plenek. Srovnání s rokem 2010 ukázalo, že došlo k velmi významnému nárůstu ve všech oblastech. Tato odvěká tradice se tak nakonec možná přece jen změní.“

LAUDER, Silvie. V pasti pohlaví: o politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku. Brno: Host, 2023. ISBN 9788027515905

autor Anna Buriánková -
Chtěla bych doporučit článek s názvem České politické strany ve vládách 1992–2021: distribuce ministerských úřadů, obsazení postu premiéra, typ koalice, jehož autorem je Tomáš Jarmara a který vyšel v recenzovaném časopise Acta Politologica vydávaném Katedrou politologie Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Článek krásně shrnuje výsledky voleb do Poslanecké sněmovny PČR ve všech volebních obdobích za roky 1992 až 2021, analyzuje rozdělení ministerských postů mezi jednotlivé politické strany a typy koalic. Díky tomuto článku můžete rychle získat obraz o všech vládách, které byly v daných letech sestaveny a taky se můžete zaměřit na trendy a tendence na politické scéně, ke kterým postupně dochází, ať už to je nástup populismu nebo ústup dominantních stran a tendence vytváření koalic složených z menších stran.

Článek můžu opravdu jedině doporučit, získala jsem díky němu právě stručný a výstižný přehled vlád během zmíněných let ;))

bibliografický údaj: JARMARA, Tomáš. České politické strany ve vládách 1992–2021: distribuce ministerských úřadů, obsazení postu premiéra, typ koalice. Online. Acta Politologica. 2022, roč. 14, č. 3, s. 23-39. ISSN 1803-8220. Dostupné z: https://acpo.vedeckecasopisy.cz/publicFiles/002549.pdf [cit. 2024-11-17].

autor Maximilian Fabuš -
Chcel by som doporučiť knihu s názvom Různá vyprávění o jedné společnosti od Martina Buchtíka (2023), ktorá bola publikovaná v ústave empirických výskumoV STEM , a ktorý vznikol s podporou Friedrich-Ebert-Stiftung a v Českej republike s podporou Masarykovej demokratickej akadémie.

Článok poukazuje na rozdelenú českú spoločnosť, autor rozoberá súčasné fenomény, ako napríklad vplyv sociálnych médií či technologický pokrok, ktoré prispievajú k tomu, že sa česká spoločnosť rozdeľuje. Taktiež kniha poukazuje na to, ako sa spoločnosť stále viac individualizuje, kde jednotlivci uzatvárajú do svojích bublín, čo vedie k tomu, že spoločnosť sa polarizuje. Na základe výskumov, ktoré kniha obsahuje, za určiť, ktoré témy a oblasti najviac rozdeľujú českú spoločnosť, vďaka čomu čitateľ lepšie porozumie tejto problematike.

Na knihe sa mi páčilo, že sa veľmi dobre čítala, keďže autor častokrát využíval príklady z bežného života, vďaka čomu som mohol lepšie porozumieť problémom, o ktorých písal v knihe. Vďaka tejto knihe som mohol lepšie pochopiť problém rozdelenej spoločnosti a aspektom, ktoré prispievajú k rozdeľovaniu.
BUCHTÍK, Martin. Různá vyprávění o jedné společnosti. Praha: STEM, 2023. ISBN 978-80-87748-82-4

autor Jindřich Kaláb -
Já bych chtěl doporučit Esej od Václava Havla, Moc bezmocných. Václav Havel ji napsal v roce 1978 a věnuje se v ní charakterizaci tehdejšího politického systému, úlohy člověka v ní a zároveň popisuje podstatu tehdejšího disidentství. Na eseji se mi velmi líbilo, jak jasně Havel k tématům přistupuje, nejedná se o náročné čtení, ale člověku dodá dobrou představu o tehdejším systému. Nejlepší mi přišla první část, kdy se zabývá rozlišením tradičního totalitního systému, od toho, jaký jsme měli u nás. Z této části zároveň také pochází často citovaná pasáž o zelináři, který vystavením komunistického hesla do výlohy ukazuje svojí loajalitu režimu a činí tak podobně jako většina lidí tehdy, ne proto, že by myšlence a heslu rozumněl a souhlasil s ním, ale proto, že nechce vyčnívat z davu. Celá esej má cca 40 stran, takže jí lze přečíst za chvíli a rozhodně si myslím, že to za to stojí.

HAVEL, Václav. Moc bezmocných. Archy. Praha: Lidové noviny, 1990. ISBN 80-7106-005-4

autor Markéta Čepeláková -
Doporučila bych knihu Sociologie od Richarda Osborna. Osborne vysvětluje klíčové pojmy a teorie od známých osobností, jako jsou Marx, Weber nebo Durkheim, a propojuje je s tím, co se děje v naší každodennosti. Kniha je napsaná jednoduchou formou, skoro jako komiks s ilustracemi od Borina von Loona. Jednoduše tak dokáže vysvětlit i složitější myšlenky. Hlavně mě ale oslovilo, jak dobře kniha ukazuje, že sociologie není jen teorie do školy, ale fakt něco, co ovlivňuje náš každodenní život. Navíc kniha dává příklady, které jsou pořád aktuální. Doporučila bych ji asi každému, kdo se chce rychle zorientovat v základech sociologie a přitom se mu nechce číst spoustu učebnic. Velmi mi pomohla zorientovat se v základních termínech a teoriích.

Bibliografický záznam:
Osborne, Richard. Sociologie: Stručný úvod. Překlad: Martin Škabraha. Praha: Portál, 2007. 224 s. ISBN 978-80-7367-314-1.
Odkaz na text:
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/sociologie-568950

autor Marek Olma -
Rád bych doporučil studii o algoritmickém zesílení konkrétního politického proudu na Twitteru před tím, než sociální síť zakoupil Elon Musk. Musk totiž opakovaně zdůrazňoval silné priklonění sítě k levému spektru. Studie naopak ukazuje trend příklonu ke středo-pravému spektru. Studie se zaměřuje na sedm zemí, z nichž 6 tomuto trendu podléhá. Zkoumala tweety zvolených politiků velkých politických stran v daných zemích. Dále došli ke stejnému výsledku v zkoumání algoritmickém zesílení středově-pravicových článků. Také vyvrátili, že by Twitter více doporučoval krajně-levicové či krajně-pravicové extrémisty. To postavili na přezkoumání 5% účtů a jejich tweetů (9.3 milionů uživatelů, z nichž někteří samozřejmě byli boti).

Odkaz na studii: https://cdn.cms-twdigitalassets.com/content/dam/blog-twitter/official/en_us/company/2021/rml/Algorithmic-Amplification-of-Politics-on-Twitter.pdf

autor Veronika Vodičková -
Já bych chtěla doporučit knihu Jak si lidé hrají, kterou napsal Eric Berne. Lidé, kterým něco toto jméno říká asi vědí, že se týká spíše psychologického oboru, nicméně mi přijde, že do sociologické sféry rozhodně patří. Autor je také zakladatelem transakční analýzy, která definuje mezilidské vztahy jako určité transakce, tomuto tématu se tedy částečně věnuje i kniha. Text obsahuje odbornou terminologii, kterou autor vysvětluje a spojuje do kontextu, kterému čtenář dobře porozumí. Některé kapitoly doprovází i grafické znázornění pro lepší přehled a pochopení. Kniha mi přijde velmi zajímavá a i částečně zábavná, jelikož nám umožňuje pochopit souvislosti mezi lidskými interakcemi, které při běžném životě nemusíme vnímat. Ukazuje nám dynamiku lidských vztahů a jak naše nevědomí umí hrát "hry" za nás. Často si to neuvědomujeme, ale hry hrajeme všichni. Může se jednat například o hry manželské, společenské, sexuální nebo i životní. Ráda bych ještě zmínila závěrečnou část knihy, která se věnuje samotnému pozadí těchto her, kde se dočteme jejich význam a možné rady, jak se hraní her v našich životech zbavit. Jediná kritika, co mě napadá je asi, že kniha je celkem stručná a téma představuje povrchně, což ale pro někoho může představovat naopak pozitivum. Knihu bych opravdu ráda doporučila a předala dál, jako takový malý klíč k dalšímu porozumění lidské povahy.
BERNE, Eric. Jak si lidé hrají. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-992-7.

autor Solomiia Bryzhovata -
Cruces Villalobos, F. (2016). Personal is metropolitan: Narratives of self and the poetics of the intimate sphere

Tento článek mě zaujal svým tématem - jak život ve velkoměstě formuje identitu. Jedním z hlavních argumentů autora je, že obyvatelé velkých měst více zveřejňují svůj soukromý život. Odcizení, alienace a individualismus způsobují, že lidé touží po intimnějších vztazích, což vede k všudypřítomnosti tohoto tématu. Nejvíce mě zaujal kontrast mezi individuální touhou po autonomii a mobilitě a konzervativním vlivem kolektivní paměti a rodinných tradic. Text ukazuje, jak tyto procesy probíhají na pozadí proměn městského života. Pokud vás zajímá, jak lidé přemýšlejí o sobě samých, o svém místě v rychle se měnících městech a jak přetvářejí svůj každodenní život, určitě byste si tento článek měli přečíst. Tento článek doporučuji všem, kteří se zajímají o současnou městskou antropologii a vliv globalizace na každodenní život.

autor Lada Telenská -
UHLOVÁ, Saša. Hrdinové kapitalistické práce. Praha: Grada Publishing, a.s. pod značkou Cosmopolis, 2018. ISBN 978-80-271-0714-8.
Ráda bych doporučila knihu Hrdinové kapitalistické práce od novinářky Saši Uhlové. Kniha obsahuje reportáže, ve kterých se autorka nechává zaměstnat ve špatně placených a fyzicky náročných zaměstnáních, jako jsou například: prádelna, Albert, třídírna odpadu, drůbežárna, žiletkárna atd.
Autorka Vás díky svému autentickému a poutavému jazyku seznámí s jinou sociální skupinou a pomůže Vám nahlédnout blíže celé problematice. Velmi doporučuji si knihu přečíst, už jenom proto, že ilustruje problematiku na konkrétních životních příbězích. Reportáže vyšly také formou článku pro deník Alarm : https://denikalarm.cz/2017/09/hrdinove-kapitalisticke-prace/

autor Natálie Vaňousová -
Chtěla bych doporučit knihu od Thomase Eriksona s názvem Surrounded by Idiots. Ačkoliv název může znít pesimisticky, kniha pojednává o osobnostních typech lidí kolem nás. Jedná se o dílo spíše psychologického žánru, ale vědět, jak jednat s lidmi okolo nás je i pro naše obory velmi důležité. Autor rozděluje lidské chování a vlastnosti do čtyř barev, přičemž každá barva se vyznačuje specifickými charakteristikami. V knize vysvětluje, proč si lidé s určitými osobnostními rysy (barvami) nerozumí, jak s nimi efektivně jednat a co od nich očekávat. Praktické využití této knihy je opravdu široké. Kniha pomáhá zlepšit mezilidské vztahy a může být přínosná pro ty, co mají tendenci odsuzovat jiné na základě jejich chování . V knize je mnoho zábavných příkladů z praxe, se kterými se autor sám setkal, čtenáře nejen poučí, ale i pobaví. Kniha se velmi dobře čte a doporučila bych ji každému kdo se zajímá o psychologii nebo se chce lépe naučit chápat lidi kolem sebe. Díky této knize je pochopení a komunikace mnohem snazší.

ERIKSON, Thomas, Surrounded by idiots: the four types of human behaviour (or, how to understand those who cannot be understood). London: Vermilion, 2019. ISBN 978-1-78504-218-8.

autor Ema Burešová -
Ráda bych Vám doporučila publikaci organizace Arnika - Pražská bytová krize: perspektivy a souvislosti. Kniha, jak je dle názvu zřejmé, se věnuje současné krizi bydlení, která je v Praze ze všech evropských měst nejpalčivější. Práce čtenáře seznamuje se statistickými údaji, konkrétními čísly a případy, příčinami rozsáhlosti krize a nabízí i řešení a východiska. Pokud Vás tedy toto téma zajímá, přímo se Vás dotýká nebo byste se o něm čistě chtěli dozvědět více, troufám si tvrdit, že je tato publikace perfektním odrazovým můstkem. Kniha nevyžaduje žádnou dřívější orientaci v oboru, a téma od úplných základů do zajímavých konkrétních příkladů zvládne obsáhnout na zhruba 100 stránkách, takže se jedná i o čtení rychlé. Navíc je celá problematika opravdu srozumitelně vysvětlena a z vlastní zkušenosti slibuji, že si budete informace z ní pamatovat i po roce. Pokud Vás toto všechno ještě nepřesvědčilo, tak bych si dovolila dodat, že Arnika je organizace, jíž záleží spíše na vzdělání lidí než na zisku, a proto je kniha volně dostupná na stránkách Arniky v PDF.

BÍROVÁ, B., N. FABŠÍKOVÁ, V. HEŘMÁNKOVÁ, B. JELÍNKOVÁ, P. MĚSTECKÝ, V. MICHAL, J. NAKLÁDAL, V. ORCÍGR, 2024. Pražská bytová krize: perspektivy a souvislosti. Vyd. 1. Praha: Arnika, ISBN 978-80-88508-40-3.

autor Klára Novotná -
PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: o chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. Třetí vydání. Brno: Host, 2022. ISBN 978-80-275-1078-8. Dostupné z: https://cuni.primo.exlibrisgroup.com/permalink/420CKIS_INST/5nfor5/alma9925429587006986 [cit. 2024-11-22].
Doporučila bych knihu Slepé skvrny od Daniela Prokopa, kterou jsme měli jako povinnou četbu na předmět Sociální problémy. Sice jsem to četla, protože jsme to měli zadáno, ale kniha mě zaujala, jak pohlíží na problémy ve společnosti. Především se mi líbilo, že kniha o nich nejen pojednávala, ale zároveň v ní autor nabízel i různá řešení, jak by se mohly alespoň částečně problémy vyřešit. Doporučila bych vám tuto knihu, pokud vás zajímají společenské problémy v České republice.

autor Jakub Sebastián Barjak -

Rád by som doporučil populárno-náučnú knihu (/encyklopédiu) Kniha sociologie od širšieho kolektívu autorov preloženú Ivanou Rybeckou.

Jedná sa o prehľadne konštruovanú, vizuálne zaujímavú a informáciami nabitú encyklopédiu sociologickej teórie. Kapitoly sú členené na Základy sociologie, Sociální nerovnost, Moderní život, Život ve globálním světe, Kultura a identita, Práce a konsumizmus, Úloha institucí a Rodina a intimita.

Kniha sa dá čítať chronologicky, ako dejiny sociologických teórií (pred každou kapitolou celkový úvod plus časová os diel v kapitole), ale aj tematicky (po obľúbených kapitolách), či úplne "na preskáčku", keďže každé dielo je opatrené stručným autorovym životopisom na okraji, poskytujúcim historický kontext, citátom vystihujúcim hlavnú myšlienku a odkazmi na myšlienové prúdy, témy a ďalších autorov v knihe.

Už len prelistovanie knihy cez leto ma citeľne pripravilo na predmety Klasické a sociologické teórie a Myslet a psát sociologicky. Odporúčam kždému študentovi a študentke prvého ročníka sociológie ako študijný materiál, ako aj ľuďom z iných oborov na rozšírenie obzorov.

autor Václav Kňourek -
Rád bych doporučil knihu Výpravy na Východ od sira Fitzroye Macleana. Autor v ní popisuje své diplomatické působení v Moskvě a Sovětském svazu v letech 1937–1939 a vojenské angažmá v Africe a na Balkáně. Kniha obsahuje svědectví o sledování stalinských monstrprocesů, cestování po odlehlých částech SSSR, bojích proti Rommelově armádě a následné pomoci při koordinaci Titových partyzánů na Balkáně.
Maclean také přibližuje svůj blízký vztah s Titem, díky čemuž kniha odhaluje zákulisí Titovy osobnosti. Líbí se mi, jak autor detailně popisuje politickou situaci různých regionů, kritizuje totalitní režimy a upozorňuje na porušování lidských práv. Mnoho situací z knihy lze dobře reflektovat i v kontextu současného geopolitického dění.
Knihu doporučuji všem, kdo mají rádi historii a zajímají se o politické dění ve světě, ať už aktuální nebo historické. Zajímavostí také je, že tato kniha posloužila jako inspirace pro vytvoření postavy Jamese Bonda.

MACLEAN, Fitzroy. Výpravy na Východ. Praha: Maraton, 2023. ISBN 978-80-88411-16-1.

autor Eliška Vaňková -
Ráda bych doporučila knihu Neznámá společnost: pohledy na současné Česko od Pavla Prospěcha. Je to kniha, kterou jsem původně kupovala svému nesociologickému kamarádovi jako dárek, protože jsem na ní slyšela kladné recenze a jeho tato témata zajímají. Podívala jsem se dovnitř předtím než jsem mu ji předala a okamžitě jsem se začetla. Kniha je psaná velmi srozumitelnou neodbornou formou. Možná bych ji přirovnala ke Slepým skvrnám, kdyby byla kniha ještě přívětivější. Čtení rychle utíká, je čtivá, poměrně krátká a písmena jsou příjemně velká, takže když do ni nahlédnete, máte pocit, že nejdete číst nějaké šíleně složité odborné čtení, i přestože vám předá zajímavé informace a nabídne pohledy, jaké byste normálně neviděli. Pomáhá rozšířit sociologickou imaginaci zábavnou formou. Je několik myšlenek autora, které mě opravdu zaujaly. Pokud bych měla vypíchnout ty nejzajímavější bylo by to přirovnání české vesnice ke komunistickému režimu Číny, metonymizace fenoménu fronty jako shrnutí života v socialistickém Česku či zamyšlení se nad počtem zahradních bazénů Čechů. Celkově je toto kniha jak pro neodborníky, tak i pro začínající sociology, nebo jen odborníky, kteří si chtějí odpočinout a vřele ji doporučuji.
POSPĚCH, Pavel. Neznámá společnost: pohledy na současné Česko. Brno: Host, 2021. ISBN 978-80-275-0826-6.

autor Jan Krupa -
Doporučuji knihu Tyranie: 20 lekcí z 20. století od Timothyho Snydera, která zkoumá různé totalitní režimy 20. století. Autor využívá příběhy deseti zemí, aby ukázal, jak se totalitarismus vyvíjel a jak ničil svobody a demokracii. Snyder ve své knize propojuje historické události s varovnými signály pro současnost, čímž ukazuje, jak jsou demokratické hodnoty stále ohroženy.

Kniha mě zaujala zejména tím, jak Snyder vysvětluje politické procesy, které vedly k těmto režimům, a jak se dají aplikovat na dnešní politické klima. Kniha je cenná pro každého, kdo se zajímá o historii a politiku, protože nabízí hlubší porozumění mechanismům totalitních systémů a jejich dopadům na společnost.

SNYDER, Timothy. Tyranie: 20 lekcí z 20. století. Paseka, 1. 1. 2017. ISBN 978-80-7432-602-9.

autor Tereza Švábiková -

Rozhodně bych doporučila knihu Severka od autorky Niny Špitálníkové. Kniha líčí osud protagonistky Rio Jo – Čong a její složitou cestu za svobodou ze Severní Koreji do té Jižní. Příběh nejenže poukazuje na hrůzy samotného severokorejského režimu, ale i na pocity prázdnoty a pochybností, kterými si člověk prochází poté, co ze spárů režimu unikne.

Myslím, že pro člověka, který se o severokorejskou situaci do hloubky nezajímá, je tato kniha skvělým způsobem, jak se se situací lépe seznámit. Já se o Severní Koreu zajímám již trochu déle, na knize mě však zaujala lehce jiná perspektiva pojetí režimu a situace, jelikož je kniha psána jako román a samotný styl psaní autorky je poněkud nezvyklý.

ŠPITÁLNÍKOVÁ, Nina. Severka. Praha: NLN, 2023. ISBN 978-80-7422-935-0.

autor Yalguun Altanbal -
DAVIS, Angela Y. Women, race & class. New York: Vintage Books, a Division of Random House, 1983. ISBN 0-394-71351-6. Dostupné také z: http://web.flu.cas.cz/scan/323548648.pdf.

Ráda bych ostatním doporučila knihu Women, Race and Class od americké politické aktivistky Angely Davis. V knize popisuje historii rasové, genderové a třídní nerovnosti zejména v USA a nabízí tak alternativní pohled na problematiku daných témat. V knize je kladen důraz na intersekcionalitu rasy, genderu a společenské třídy, uvádí i příklady z životů chudých afroamerických žen a zajímavým způsobem rozebírá i témata jako jsou reprodukční práva a diskriminace tělesně postižených osob. Kniha je sice psaná na základě odborných prací a studií, jde v ní ale poznat i subjektivita autorky, která je známá radikální feministická marxistka, což pro mě bylo velmi zajímavé, jelikož se s takovými díly běžně nesetkáváme. I když bylo dílo vydané v 80. letech minulého století, mnoho, ne-li všechny rozebírané problémy jsou stále aktuální.

I když nemusíte nutně souhlasit s názory Angely Davis (která je popravdě velmi kontroverzní osobou), určitě velmi doporučuji si knihu přečíst. Mně osobně dala kniha hodně a otevřela mi oči co se jiných perspektiv na společnost týče.

autor Emma Kafková -
Ne-prostupné hranice Evropy – Trčka, Michal
TRČKA, Michal. Ne-prostupné hranice Evropy: teritorialita, biopolitika a etika. Praha: Epocha, 2017. ISBN 978-80-7557-118-2.
Ráda bych doporučila knihu Michala Trčky Ne-prostupné hranice Evropy. Kniha nabízí vhled do základů problematiky migrace. Je to čtivě napsaná kniha, probírající dnes velmi relevantní téma. Soustředí se na evropské hranice a evropskou migrační politiku. Probírá taky etickou stánku a nabízí na problematiku plno pohledů.
Řekla bych, že mi kniha téma přiblížila a donutila mě více přemýšlet o migraci.

autor Sabina Siňorová -
V rámci tohoto úkolu bych velmi ráda zmínila a doporučila knihu Kniha sociologie od Marcuse Weekse, kterou jsem měla možnost přečíst během rozhodování, zda je studium sociologie to, čím se chci v budoucnu zabývat.
Kniha sociologie od Marcuse Weekse je populárně-naučná publikace, která čtenářům představuje klíčové koncepty, teorie a osobnosti sociologie. Kniha je koncipována tak, aby byla přístupná nejen studentům sociologie, ale i širší veřejnosti. Obsahuje přehledné grafy, ilustrace a krátké texty, které pomáhají srozumitelně vysvětlit i složité myšlenky. Díky tomu je ideální jak pro ty, kteří se sociologií začínají, tak pro ty, kteří si chtějí své znalosti vylepšit nebo rozšířit.
Kniha mě nejvíce oslovila tím, jak jednoduše a srozumitelně dokáže přiblížit i složité sociologické teorie. Nemusíte být odborník, abyste pochopili myšlenky klíčových sociologů, protože kniha je psaná jasně a přehledně. Bavilo mě, že obsahuje spoustu příkladů z běžného života, díky kterým jsem lépe pochopila, jak sociologie funguje v praxi. Dále mě také zaujalo vizuální zpracování. Kniha je plná diagramů, ilustrací a grafů, které usnadňují zapamatování informací. Není to suchý text, ale opravdu živý a názorný průvodce světem sociologie. Navíc mi pomohla utřídit si znalosti, které jsem už měla a zároveň je doplnila o nové pohledy a souvislosti. Ostatním studentům bych ji doporučila, protože je skvělá jako základ pro studium. Zvlášť pokud s tímto oborem začínáte nebo potřebujete rychle získat přehled v oblasti sociologie. Je to kniha, která dokáže vzbudit zájem o sociologii i u těch, kteří si zatím nejsou jistí, zda je pro ně.

Weeks, Marcus. Kniha sociologie. Přeložili Radka Knotková a František Ryčl. Praha: Knižní klub, 2017. ISBN 978-80-242-5921-6.

autor Jakub Kopřiva -
Doporučil bych knihu Lidská zoo od Desmonda Morrise. V knize autor pozoruje chování lidí ve velkých městech a přirovnává je ke zvířatům držených v zajetí. Autor tak zkoumá, jak tlak velkoměsta působí na lidskou agresi a celkově psychiku. Text mě velmi zaujal, protože celý svůj život žiju ve velkoměstě a také cestuji do ostatních velkoměst a téma je pro mě osobní. Se spoustou příkladů chování zmíněných v knize se u lidí z města potýkám prakticky každý den. Člověk díky této knize dokáže nahlédnout na okolí kolem sebe jiným způsobem, a proto ji všem doporučuji.

MORRIS, Desmond. Lidská zoo. Jota, 2018. ISBN 978-80-7565-325-3.

autor Aneta Kopřivová -
Slepé skvrny - Daniel Prokop
Kniha pojednává o několika sociálních problémech o kterých bych řekla, že se ve společnosti tolik nemluví, neboli dle názvu knihy jsou takovými slepými skvrnami, místy která jsou přehlížena, jako problematika menšin, problém chudoby, nerovnost ve vzdělávání, nebo populismus. Kniha pro mě i přes počáteční pomalý start byla velice čtivá. Jelikož jsem knihu s podobnou tematikou ještě nečetla určitě se do mě nějakým způsobem vryla, i když si na konci neoddechnete jako u filmu s americkým koncem, byla pro mě velice přínosná a naučná. I když by možná někdo knihu označil za negativní a pesimistickou vzhledem k doplňujícím informacím po některých kapitolách ve spodní části stran, se mi líbilo, že zde byla uvedená i možná řešení, také se mi líbí, že problémy vychází z reálných statistik a průzkumů.
Prokop, Daniel.
Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti.
Praha: Host, 2020. ISBN 978-80-275-0242-8.

autor Václav Číhal -
Chtěl bych doporučit knihu The wealth of nations od Adama Smitha. Kniha pojednává o základech ekonomiky v jednoduše pochopitelných a velmi naučných příkladech. Mezi hlavní výhodu knihy zmiňuji její strukturu. Autor vysvětluje dané fakta od úplného začátku a postupným nabalováním čtenář pochopí i složitější a komplexní problémy. Hlavním tématem je automatizace a SIX SIGMA neboli zlepšování provozu, či správného a jednoduššího chodu ekonomiky. Dále také čtenář nahlédne na význam peněz a pochopí jejich základní metriky. Knihu doporučuji lidem, který baví ekonomie, nebo lidem jenž chtějí nahlédnout jednoduchými příklady na společnost jako ekonomický subjekt.

SMITH, Adam, B. KRUEGER, Alan (ed.). The wealth of nations. 5. vydání. New York: BANTAM CLASSIC, 2003. ISBN 978-0-553-58597-1.

autor Anna Stehnová -
Kniha, kterou doporučuji, mi padla do rukou čirou náhodou. Zaujal mě její název Sociologie zločinu, stejně jako její hlavní témata, kterými jsou zločin, psycho/patologické jevy a problematika trestu smrti v oblasti sociologické. Je napsána velmi jednoduše, dalo by se říct, že pro laiky, takže je srozumitelná a jasná. Díky členění do několika oddílů se lze dobře vyznat v textu strukturovaném do delších odstavců – často se jedná o citace z jiných publikací dotvářejících myšlenky autora. Kniha propojuje znalosti z psychologie, sociologie, kriminologie, patologie a práva, což doplňuje o terorismus, politické uvažování, gender a historii. Vnitřní vzhled knihy se může zdát jednoduchý a díky vysoké míře citací je čtenářům bližší – právě díky vlastní nenáročnosti. Jedná se o čtivou záležitost, popisuje základní fakta a informace, díky čemuž se mi propojily mé vědomosti v těchto ohledech, a tak si myslím, že je kniha zajímavým výběrem pro každého.

JANDOUREK, Jan. Sociologie zločinu: Proč lidé vraždí a jezdí načerno. Vydání první, Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0026-0.

autor Jakub Koprda -
Text ktorý ma zaujal mám z minulého akademického roku z predmetu politický marketing. Prišiel mi veľmi dobrý, lebo dokázal v relatívne krátkom rozsahu podať veľa zaujímavých informácii. Článok je o typológii politických strán z pohľadu pol. marketingu, pričom sa text zameriava na kampaňovanie strany práce v UK.

Link už asi nenájdem, ale mám DOI a samozrejme názov:
- Lees-Marshment, Jennifer (2001) ‘The Product, Sales and Market-Oriented Party and
how Labour learnt to market the product, not just the presentation’ European Journal
of Marketing (2001) 35(9/10) pp. 1074-1084
- DOI: 10.1108/EUM0000000005959

autor Yeva Faustova -
Uspořádání světa: Kniha je velmi užitečná pro pochopení toho, proč se „vedoucí země“ chovají tak, jak se chovají. Mezi „vedoucí země“ zde patří Evropa, Írán, Čína a především USA. Henry Kissinger je muž, který stál u zrodu moderní americké diplomacie. To má samozřejmě vliv na jeho vnímání světového řádu a postavení Ameriky v něm. Přesto mu to nebrání v tom, aby docenil historickou retrospektivu a vývoj představ o světovém řádu. Jak kniha správně podotýká, retrospektivní pohled je poněkud nesmyslný, ale je důležité pochopit příčiny, které k těmto důsledkům vedly. Je důležité pochopit strategické iniciativy a taktické kroky, které vedly k tomu či onomu výsledku. Po přečtení knihy jsem se začala na jednání politiků dívat jinak a snažila se pochopit nikoli bezprostřední cíl, ale podívat se dál, pochopit, jaký dlouhodobý cíl je tím či oním rozhodnutím sledován.
Bismarckova politika umožnila Prusku být nejsilnější mocností ve středu Evropy dalších sto let. Důsledky Vestfálského míru určovaly evropskou politiku po dobu 300 let. Obecně se autor domnívá, že současný systém založený na vestfálském světě je nefunkční z mnoha důvodů - od rozvoje internetu, který z politiků udělal opakovatele toho, co chce publikum slyšet, až po skutečnost, že výzvy, kterým čelí západní země, do vestfálského světa nezapadají. Čína se svým konfuciánským systémem, islámský svět se svým rozdělením na území míru a území války. Ani Spojené státy nejsou státem, který vznikl na základě vestfálských principů. Velká část vyprávění je samozřejmě věnována USA a výzvám, kterým musela Amerika čelit, aby se stala supervelmocí. A zatímco čínskou ideu Kissinger odvozuje od Konfucia, americkou národní ideou je podle něj demokratický idealismus, jehož jedním z nejvýznamnějších představitelů byl prezident Woodrow Wilson a jehož rysy nachází v politice Nixona, Reagana atd.
KISSINGER, Henry. World order: reflections on the character of nations and the course of history. London: Penguin Books, 2015. ISBN 978-0-141-97900-7.

autor Matyáš Souček -

Politika nejen pro mladé - Matyáš Baloun, Klára Březinová, Jan Dvořák, Alžběta Holcová, Ondřej Kaška, Richard Mittner, Matěj Kučera a Jakub Macík

Rád bych doporučil knihu Politika nejen pro mladé od studentského sdružení se stejnojmenným názvem. Kniha se snaží zaujmout především mladé publikum. Důvodem je naučit mladé lidi základům politické vědy a zároveň ukazuje, proč je důležité se o politiku zajímat. Kde nacházet zdroje, jak se zapojit do veřejného dění, jaké jsou výhody demokracie a proč je dobré si ji udržet. To všechno jsou témata, co se v knize řeší. Sama mi byla doporučena kamarádem, co je součástí sdružení a je velice vhodná pro zapálené mladé lidi.

Matyáš Baloun, Klára Březinová, Jan Dvořák, Alžběta Holcová, Ondřej Kaška, Richard Mittner, Matěj Kučera a Jakub Macík. Politika nejen pro mladé. Rosier, 4.10.2023. ISBN 978-80-88467-76-2.

autor Matěj Hanzl -
Mou knihou pro doporučení je "Hybrid reality". Kniha Eyshy a Paraga Khaanaových je z roku 2012 a zabývá se, jak už podle názvu je jasné, hybridní realitou. :) Ačkoli je to kniha na naší extrémně rychlou dobu poměrně stará, tak naprosto geniálně popisuje sociální vztahy v technicky vyspělé době. I když je indický Parag Khaana veřejností vnímán jako geopolitický analytik, tak i jeho sociální vnímání je velmi dobře popsané. Do jisté míry je kniha psaná jako predikce nejbližších let, kdy sociální, biologické, vzdělávací a ekonomické vztahy jsou čím dál tím více propojované a ovlivňované technologickou revolucí 21. století. Zároveň v knize jsou i úryvky, kdy Khaana vnímá novinky ve strategii geopolitiky, která se od jiných odvětví skvěle technologiím přizpůsobuje.
Nejvíce mě zaujala komplexnost celé knihy, která kategorii po kategorii popisuje změnu tradičních odvětví. Pro nás jako společnost je nejdůležitější to, jak se ke zmíněné změně přizpůsobíme. "To, co lidská civilizace potřebuje víc než cokoli, není větší IQ ale TQ tzv. technologický kvocient." (Eysha and Parag Khanna, 2012)

KHANNA, Eysha a KHANNA, Parag. Hybrid Reality: Thriving in the Emerging Human-Technology Civilization. 2012. ISBN 9781937382162.

autor Jakub Slámka -
Jednou z mojich obľúbených kníh je kniha Zuzana Čaputová Nestratiť sa sama sebe od Erika Taberyho. Je to vlastne séria rozhovorov novinára Erika Taberyho z Respektu a Prezidentkou SR, ktoré vznikali počas 2 rokov obdobia výkonu jej mandátu na pozadí mnohých historických, spoločenských a politických udalostí. Celá kniha je neuveriteľným vhľadom do jej myšlienok, premýšľaní o politike a jej vnútornom svete. Táto kniha je určená pre všetkých, ktorí chcú lepšie pochopiť, aké je to byť ženou na vrchole politickej moci. Je to výnimočná kniha o výnimočnej slovenskej politickej osobnosti, Zuzane Čaputovej. Určite odporúčam prečítať.

Tabery, Erik. Zuzana Čaputová, nestratiť sa sama sebe. Bratislava: N Press, 2024. ISBN: 9788082302656 

autor Jan Dušek -
Chtěl bych doporučit článek s názvem "The ‘Woke’ way or the highway: American democracy in the age of ‘Wokism’ and ‘Cancel Culture’" od Nguh Nwei Asanga Fon, který byl publikován v roce 2024. Tento článek se zabývá vzestupem a rozšířením konceptů "Wokismu" a "Cancel Culture" v kontextu demokracie.
Co mě na tomto textu zaujalo, je jeho hluboká analýza toho, jak se tyto pojmy vyvinuly a jak ovlivňují diskusi o rasismu a sociální spravedlnosti. Autor argumentuje, že současné debaty o rase jsou často zkreslené interpretacemi pojmů jako "Whiteness" a "Blackness", což může vést k nebezpečným zjednodušením a polarizaci ve společnosti. Fon také upozorňuje na to, jak může "Wokismus" a "Cancel Culture" ohrozit základní demokratické hodnoty jako je svoboda slova a právní stát. Tento článek je důležitým příspěvkem do diskuse o tom, jak se moderní ideologie mohou zneužívat k potlačení odlišných názorů.

odkaz:
https://link.springer.com/article/10.1007/s43545-024-00886-w
citace:
FON, Nguh Nwei Asanga. The ‘Woke’way or the highway: American democracy in the age of ‘Wokism’and ‘Cancel Culture’. SN Social Sciences, 2024, 4.4: 90.

autor Martin Novotný -
Chtěl bych doporučit knihu Klima je příležitost, kterou napsal Petr Daniš. Kniha nabízí osvěžující pohled na klimatickou změnu. Namísto strašení a beznaděje se zaměřuje na pozitivní a konstruktivní přístup, který vnímá klimatickou krizi jako šanci na změnu k lepšímu. Autor srozumitelně a poutavě shrnuje klíčová fakta, vyvrací mýty a představuje reálná a dosažitelná řešení. Myslím, že to je velmi aktuální téma pro dnešní dobu, které je výborně zpracované. Nově i v audio verzi na webu knihy.
Odkaz na knihu/audio: https://klimajeprilezitost.cz/
Citace: DANIŠ, Petr, 2023. Klima je příležitost: opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi. [Praha]: Tereza, vzdělávácí centrum, z.ú. ISBN 978-80-87905-39-5.

autor Kristýna Součková -
Já bych doporučila knihu od Václava Havla - Sám sobě podezřelý. Nabízí hluboký vhled do mysli člověka prožívajícího absurdní situace v totalitní společnosti. Prostřednictvím série esejů a dopisů zkoumá Havel témata identity, svobody a odpovědnosti v době, kdy je pravda potlačována a moc zneužívána.
Nejvíce mne zaujala kapitola Moc bezmocných, která popisuje jak i zdánlivě bezmocní jednotlivci mohou narušit a změnit systém. Dále popisuje fenomén "disidentu" jakožto člověka, který se odmítá přizpůsobit lži a žije v pravdě, i když to má pro něj negativní následky.
Tato kniha je nejen svědectvím o Havlově vlastním zápase s komunistickým režimem, ale také nadčasovým zamyšlením nad lidskou existencí a morálními dilematy.

HAVEL, Václav a Anna FREIMANOVÁ. Sám sobě podezřelý. Praha: Knihovna Václava Havla, 2014. ISBN 978-80-87490-56-3.

autor Lea Vrtielová -
Za knihu ktorú by som univerzálne odporučila každému študentovi môjho oboru Sociológia a sociálna politika je Caliban and the witch od Silvie Federici. Táto populárna práca sa vymedzuje z tradičných okov rigídneho členenia feministických denominácií a tvorí dodnes neprekonanú analýzu dejín kombináciou radikálnej aj marxistickej feministickej perspektívy. Federici poskytuje podrobný popis tranzície medzi feudalizmom a kapitalizmom a ako sa v tejto historickej epoche osvietenstva dostalo k najväčšej misogýnnej čistke v histórii Európy- páleniu čarodejníc. Kniha je bohatá na historické pramene a dáta a popis je precízny, bez akademického žargónu pre zachovanie pomyselnej vedeckej integrity. Knižku by som konkrétne odporučila najmä tým, ktorí čítali alebo sa chystajú čítať Dejiny sexuality od M.Foucalta, keďže táto kniha efektívne dopĺňa kvantá informácii, ktoré boli v spomenutej práci vynechané a umožňuje tak lepšie pochopenie osvietenského teroru nad ženskou populáciou a ich ideologické ospravedlnenie.
FEDERICI, Silvia. Caliban and the Witch. Autonomedia, 2004.

autor Andrea Nachlingerová -

Výběr knihy samotné pro mě byl docela tvrdý oříšek. Nechtěla jsem navrhovat klasickou literaturu, ale zároveň jsem neměla ponětí, kde vlastně takovou “zajímavou knihu” hledat. Skončila jsem tedy na stránkách Městské knihovny Praha se slovy “sociologie” ve vyhledávání. A zde, po dlouhém hledání, jsem narazila na knihu od Pavla Švandy - O intelektuálovi, který se necítí dobře. Již po několika řádcích první kapitoly jsem zjistila, že jsou zde probírány některá tabu témata dosti anekdotickým způsobem a že se kniha bude číst v podstatě sama. V první kapitole je řešena eutanazie, v dalších kapitolách je patrná kritika trestního řízení nebo chronická nespokojenost člověka s děním okolo něj ve všech spektrech. Nechybí zde ani historické spojitosti či postoje autora proti konzervatismu. Ačkoliv knihu ještě nemám dočtenou, mohu ji s čistým svědomím vřele doporučit. Myslím si, že kniha reflektuje nejen pocity a úvahy autora, ale i celkový pohled na českou společnost. 

ŠVANDA, Pavel. O intelektuálovi, který se necítí dobře. Online. V MKP 1. elektronické vydání. Praha: Městská knihovna v Praze, 2012. Dostupné z: https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/87/37/96/o_intelektualovi_ktery_se_neciti_dobre.pdf. [cit. 2024-11-24].

autor Tomáš Lupták -
Doporučuji knihu Nadvláda mužu (1998) od Pierra Bourdieu. Bourdieu se v knize zabývá otázkou androcentrické nadvlády, přičemž zodpovídá, jakými způsoby se tato nadvláda ukotvila ve společenských strukturách. Popisuje, jak kulturní a historické vzorce, které na ženy i muže působí na nevědomé úrovni, udržují mužskou dominanci schopné reprodukce napříč generacemi.

Kniha mě zaujala zejména propojením teoretických konceptů s každodenními situacemi, ale i příkladem Bourdieuho antropologické studie berberské společnosti alžírských Kabylů, kteří si androcentrickou strukturu dodnes zcela zachovali. To vše pomáhá pochopit, proč lze v některých případech nerovností tak těžko docílit změny. Pokud vás zajímají genderová studia či si chcete jen rozšířit obzory, knihu mnohokrát doporučuji.

BOURDIEU, Pierre; DVOŘÁKOVÁ, Věra a PETRUSEK, Miloslav. Nadvláda mužů. Praha: Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-775-5.

autor Ellen Krejčí -

V zámci předmětu Sociální problémy jsem měla možnost se dozvědět o díle D. Prokopa Slepé Skvrny.

Kniha Daniela Prokopa patří mezi výrazné sociologické práce v oblastech české společenskovědní literatury. Kniha se zabývá upozaděnými problémy české společnosti – „skvrnami“, které zůstávají často „neviditelné“ – od chudoby, vzdělávací systém až po strukturální nerovnost. Autor jasně a systematicky popisuje fenomény, které unikají veřejné diskusi. Pomocí tohoto díla čtenáři ukazuje „slepé skvrny“, které by bez hluboké analýzy a výzkumu jinak zůstaly skryty. Prokopova práce je výjimečná i tím, že obsahuje i praktické návrhy, jak situaci řešit.

PROKOP, Daniel. Slepé Skvrny. Brno: Host, 2022. ISBN 978-80-275-1078-8

autor Lukáš Solnoky -
Rád bych všem doporučil velmi zajimavou knihu, a to Návrat ze Sovětského svazu od francouzského prozaika a dramatika André Gide . Kniha je zdarma a dostupná volně na internetu :). Pojednává o tom, jak byl sám André (velký fanoušek komunistické společnosti a komunimsu obecně) pozván Moskovu do Sovětskéh Svazu, aby zažil komunismu v celé své kráse. No, zažil. Zatímco dokázal ocenit úspěchy komunistického stavebního průmyslu, kdy zmizela byrokracie ( nečíst korupce), a tudíž se stavělo vše a ve velkém a v rekorndím čase, na druhou stranu byl zděšen jak vypapdá SSSR. Žádná pluralita názorů, všudypřítomná cenzura a propaganda, taky si začal sám všímat, že to je jen carský režim převlečen do ruda a že to s rovnoprávnou společností má pramálo co společné - to vše si zapisoval do svého deníku, ze kterého pak napsal tuto knihu. Ta byla dokonce po zveřejnění uvedena na seznam zakázané literatury a nesměla se v SSSR prodávat.

Gide, André. Návrat ze Sovětského svazu. 1937. [online]. [cit. 2024-11-24].

https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/69/31/69/navrat_ze_sovetskeho_svazu.pdf

autor Karel Souček -
Rád bych doporučil knihu Kapitalistický realismus od Marka Fishera. Autor se zde snaží o kritiku současného kapitalismu, a zkoumá, jak a proč se v našem světě zakořenil, že si jen těžko dokážeme představit jeho alternativu. Zavádí právě také termín kapitalistický realismus, všudypřítomné přesvědčení, že kapitalismus je jediným použitelným systémem, který nemá žádnou alternativu. Hlavním důvodem proč je pro mě tato kniha tak zajímavá je to, že se fisher nesnaží jen o ekonomickou analýzu kapitalismu, ale zkoumá např. také psychologické dopady, které jsou často opomíjeny. Tuto knihu bych doporučil protože přináší neotřelou a důležitou perspektivu na to, proč se spousta lidí cítí se současným systémem v pasti. A i když nesouhlasím se všemi myšlenkami autora, kniha mi dovolila zamyslet se nad touto problematikou v úplně novém světle.

FISHER, Mark. Capitalist Realism: Is There No Alternative? Zero Books, 2009. ISBN 1846943175.

autor Lukáš Muchka -
Rád bych všem doporučil knihu od Erika Taberyho, která se jmenuje Opuštěná společnost. Kniha zaujme svou analýzou české společnosti v širším historickém i současném kontextu. Autor se zaměřuje na klíčové okamžiky v moderní historii naší země – od vzniku Československa přes dobu normalizace až po současnou politickou situaci. Tabery zkouší zodpovědět otázku, proč se opět objevují tendence k autoritářství a populismu u nás a co to o české společnosti sděluje. Autorova schopnost propojit minulost se současností mě zaujmula, protože nám ukazuje vývoj hodnot demokracie v rámci politických i společensko-sociálních výzev. Kniha nenabízí jen historický pohled, ale obsahuje také kritické zhodnocení dnešní politické scény, což ji činí aktuální a inspirativní.

Tabery, Erik. Opuštěná společnost. Praha: Paseka, 2017. ISBN 978-80-7432-849-7.

autor Tereza Mervartová -

Každému, kdo denně pracuje a komunikuje s lidmi bych doporučila knihu Jak získávat přátele a působit na lidi od Dale Carnegie. Tato kniha představuje základní způsoby a pravidla pro to, abychom se ve společnosti stali oblíbenými a z mezilidských vztahů byli schopni vytěžit maximum. Některé techniky mi přijdou možná lehce manipulativní, takže já osobně bych rozhodně nepoužívala všechny najednou, ale myslím si, že by si tuto knihu měl každý přečíst a vzít si z ní to, co jemu samotnému přijde sympatické a co by mu k dosažení jeho cílů mohlo nejvíce pomoci. Kniha mi poměrně dost otevřela oči, dokážu díky ní lépe identifikovat záměry ostatních lidí a více se zamýšlet nad tím jakým způsobem se mnou kdo jedná a proč a zároveň mi pomohla vylepšit mé komunikační strategie.

CARNEGIE, Dale. Jak získávat přátele a působit na lidi. [Praha]: KTN K.E. Macana, [2008].

autor Armin Šumanský -
Rád bych doporučil knihu "Technofeudalism: What Killed Capitalism" od Yanise Varoufakise, bývalého řeckého ministra financí.

VAROUFAKIS, Yanis. Technofeudalism: What Killed Capitalism. Brooklyn: Melville House, 2024. 304 s. ISBN 978-1-685-89124-4

Varoufakis přichází s provokativní tezí, že kapitalismus, jak jsme ho znali, je již mrtvý. Místo něj nastupuje nový ekonomický systém - technofeudalismus, v němž velké technologické společnosti vytvářejí "cloudová léna" a my všichni se stáváme jejich digitálními nevolníky. Autor brilantně vysvětluje, jak masivní příliv peněz po finanční krizi 2008 pomohl technologickým gigantům vybudovat monopolní platformy. Místo tradičních tržních mechanismů a zisku se hlavním principem stává získávání renty a neplacená práce uživatelů. Kniha je mimořádně aktuální pro pochopení současné digitální ekonomiky a mocenských vztahů. Varoufakis dokáže složité ekonomické koncepty vysvětlit srozumitelně a poutavě, využívá příklady z popkultury i řecké mytologie.

autor Antonín Hlaváček -
Jan Keller: "Úvod do sociologie"
Česká učebnice sociologie, která poskytuje základní pohled do sociologie, který mi velice pomohl se zorientovat v tom co vlastně studuji. Jakožto někdo kdo má vystudované pivovarnictví to pro mě bylo velice obtížné.

KELLER, Jan. Úvod do sociologie. 7. vyd. Praha: SLON, 2021. 200 s. ISBN 978-80-7419-323-6.