Je důležité, aby vás bavil předmět vašeho studia. Sdílejte se ostatními, co zajímavého jste přečetli. Doporučte ostatním zajímavý článek, knihu, studii. Velmi stručně ji představte, ale zejména zdůvodněte, čím vás text zaujal a proč jej ostatním doporučujete. Příspěvek by měl obsahovat odkaz na text a kompletní bibliografický záznam. Těším se na vaše tipy!
D8 - doporučení zajímavé četby
Ja by som odporučil knihu Neznáma společnosť: pohledy na součastné Česko od autora Pavla Pospěcha. Jedná sa o knihu, ktorá ukazuje na súčasnú českú spoločnosť. Kniha je rozdelená na viacero kapitol, ktoré nám ukazujú rôzne problematiky dnešnej spoločnosti ako je privatizmus, venkov, mestá a iné kapitoly. Najviac sa mi páčila kapitola ako sme napríklad posadnutí bazénmi na záhradách v kapitole privatismus. „Zdánlivě nelogická posedlost vlastními bazény nemá svůj důvod ani v podnebí, ani v přírodních podmínkách, nýbrž v kultuře. Sociologové v této souvislosti mluví o takzvané kultuře privatismu.“ (Pospěch, 2020, s.20) Čo napísal autor ma spočiatku dosť prekvapilo, ale keď sa nad tým zamyslím má pravdu sme posadnutý bazénmi na záhradách. Zhrnutie tejto knihy by som povedal, že človekovi otvoria oči a na spoločnosť sa bude pozerať inak.
POSPĚCH, Pavel. Neznámá společnost: pohledy na současné Česko. Brno: Host, 2021. ISBN 978-80-275-0826-6.
POSPĚCH, Pavel. Neznámá společnost: pohledy na současné Česko. Brno: Host, 2021. ISBN 978-80-275-0826-6.
Přidávám se k doporučení, je to moc fajn kniha, která rozhodně stojí za přečtení. A je to i jeden z tipů, co dávám lidem mimo společenské vědy, takže lze pořizovat i jako dárek :-)
Chtěla bych svým spolužákům doporučit knihu Autistky: O ženách na spektru. Jak už název napovídá, kniha se věnuje problematice autistických žen.
Téma mě zaujalo, protože se o něm příliš nemluví a stále převládá názor, že autismus postihuje především muže. Tyto ženy jsou tak společností často přehlížené, a jelikož svůj autismus mnohdy dokáží dobře maskovat, lidé se k nim chovají bez ohledu na jejich specifické potřeby.
Líbilo se mi, že kniha nabízí různé pohledy na lidi s autismem a boří stereotypy, jako je představa, že každý autista je matematický génius, studuje jízdní řády nebo sbírá dinosaury. Taková zjednodušení jenom přispívají k neporozumění a stigmatizaci.
TÖRNVALL, Clara. Autistky: O ženách na spektru. Překlad Petra Hesová. 1. vyd. Brno: Host, 2023. 230 s. ISBN 978-80-275-1384-0.
Téma mě zaujalo, protože se o něm příliš nemluví a stále převládá názor, že autismus postihuje především muže. Tyto ženy jsou tak společností často přehlížené, a jelikož svůj autismus mnohdy dokáží dobře maskovat, lidé se k nim chovají bez ohledu na jejich specifické potřeby.
Líbilo se mi, že kniha nabízí různé pohledy na lidi s autismem a boří stereotypy, jako je představa, že každý autista je matematický génius, studuje jízdní řády nebo sbírá dinosaury. Taková zjednodušení jenom přispívají k neporozumění a stigmatizaci.
TÖRNVALL, Clara. Autistky: O ženách na spektru. Překlad Petra Hesová. 1. vyd. Brno: Host, 2023. 230 s. ISBN 978-80-275-1384-0.
Já osobně si užila knihu Najděte si svého marťana od Marka Hermana. Přestože kniha patří k psychologickým dílům, myslím, že stojí za přečtení i studentům sociologie. Mě zaujaly kapitoly tykající se školy (školství) a rodiny, zejména řešení otázky nahraditelnosti matky či otce, kolektivního nevědomí a rodiny 21. století. Kniha je opravdu čtivá a troufnu si tvrdit, že každý si na ní dokáže najít to své.
HERMAN, Marek. Najďete si svého marťana. 3. vyd. Olomouc: Apak, 2014. 233 s. ISBN 978-80-260-6070-3
Díky za tip, to je důležité téma a v posledních letech se mu dostává více prostoru. Ono i diagnostické nástroje dlouho vycházely z "mužského" autismu, ale situace se posouvá, což je fajn. Obecně je lidí na autistickém spektru nebo jinak neuroatypických ve společnosti více, než se dříve udávalo.
Za mě bych doporučila všem přečíst si knihu Sapiens od historika Yuvala Noaha Harariho. Kniha není psána jako studie, ačkoli odkazuje na studie, které má uvedeny ve zdrojích. Autor tak vyjadřuje u mnohých témat své názory, což podle mě dělá knihu snazší na čtení, než kdyby byla jen kompilací výzkumů. S některými jeho názory budete souhlasit, s jinými ne, ale i tak kniha slouží jako dle mého dobré stručné shrnutí historie lidstva, což se u našich oborů (zejména politologie) vždy hodí znát. Ačkoli se zaobírá důležitými historickými milníky, není pouze výčet dat a událostí, ale pohlíží na události z ne tak známých perspektiv.
HARARI, Yuval N. Sapiens: stručné dějiny lidstva. V nakladatelství Leda vydání páté. Voznice: Leda, 2023. ISBN 978-80-7335-888-4.
HARARI, Yuval N. Sapiens: stručné dějiny lidstva. V nakladatelství Leda vydání páté. Voznice: Leda, 2023. ISBN 978-80-7335-888-4.