D5 - Video z přednášky M. Vraného a O. Havlíčka: kritické myšlení, úvod do rozpoznávání keců

reflexe

reflexe

autor Aissere Mussakhan -
Počet odpovědí: 0

Mě překvapilo  rychle a přitom abstraktně bylo  vysvětleno téma kritického myšlení. Zaujala mě zmínka o efektu Dunning-Kruger.Připomnělo mi to syndrom podvodníka. Jak často se lidé s menšími znalostmi cítí sebevědomější než odborníci ve svých oborech . Jak to ovlivňuje dezinformace a jak kontrolovat své myšlení v těch situacích. Bylo také zajímavé pochopit jak intuitivní rychlé myšlení často vedek nesprávným závěrům.  Je důležité si dát čas na hlubší analýzu informací a pochopit rozdíl mezi rychlým a pomalým myšlením.

Nejvíce zapamatovatelné pro mě bylo téma schopnosti rozpoznávat manipulační  techniky a dezinformace . Pokud bych uvedla jako příklad –  pomocí ověřování přesných, důvěryhodných zdrojů a určování logických chyb.Také je důležité klást si otázku zda je moje přesvědčení založené na faktech nebo pouze na intuici a vlastních přáních .  A hledat možné alternativy, jak to bylo uvedeno v přednášce o praktických dovednostech sebereflexe .

Všem doporučuji to video.Myslím, že to může pomoci jako základní pochopení kritického myšlení a obsahuje zajímavé příklady.