B1 - diskuse o vysokoškolském studiu, akademických dovednostech apod.

Jak se vypořádat s prokrastinací

Jak se vypořádat s prokrastinací

autor Matyáš Kaněv -
Počet odpovědí: 4

Vím, že zkoušková už je v plném proudu, ale neměl by někdo nějaké tipy jak se vypořádat s prokrastinací a nějak se motivovat aby se člověk začal učit?

V odpovědi na Matyáš Kaněv

Re: Jak se vypořádat s prokrastinací

autor Irena Kemény -

No, prostě neprokrastinovat. Ale to, že to sem píšeš, mě značí, že pokud je to tvůj "problém" tak si ho minimálně uvědomuješ. Takže, za prvé, na to, aby jsi účinně mohl s prokrastinací zatočit, si nejprve musíš uvědomit, že prokrastinuješ, tedy že děláš věci, kterými se snažíš oddálit povinnosti, které se ti nechtějí vykonávat. A v případě, že si uvědomuješ, že tuto činnost děláš, tak máš dle mého soudu vyhráno, pak už stačí to pouze nedělat. No a tady může být kámen úrazu pro smrtelníky vychutnávající si životní pohodu, kteří si nezvládnou včas plnit svoje povinnosti. Těm vychutnávačům životní pohody už nezbývá nic jiného než si pak nést následky. A z toho by pro každého mohlo vzkvést poselství: "Představte si, jaké následky budou následovat, až si nesplním danou studijní povinnost, stojí mi to skutečně za to?".

Zdroj: já, takže hodně neověřené -> následky za studium si ponesete sami. 

V odpovědi na Matyáš Kaněv

Re: Jak se vypořádat s prokrastinací

autor Kateřina Motyčková -
Ahoj,
tenhle problém má asi každý student. Doporučuji pomodoro techniku, 25min práce, 5 min přestávka. Jsou to krátké bloky, takže se zvládneš soustředit a práce, kterou musíš udělat, nevypadá tak hrozivě :).
V odpovědi na Matyáš Kaněv

Re: Jak se vypořádat s prokrastinací

autor Valérie Strnadová -
Ahoj,

podle mě se prokrastinace nelze úplně zbavit. Já se s ní vypořádávám tak, že se strašně moc namotivuju, třeba písničkama a tak. Potom si seřadím všechny úkoly od nejtěžšího po nejlehčí a začnu tím nejtěžším, ať mám tu strašnou věc z krku. Pak si dám nějaký lehký úkol, třeba napsat mail a takhle to střídám pořád dokola. Nejsi tak v konstatním stresu. Taky se snažím si to dělání hrozných úkolů zpříjemnit - třeba u dlouhých seminárek poslouchám písničky nebo podcasty.
V odpovědi na Matyáš Kaněv

Re: Jak se vypořádat s prokrastinací

autor Ninjin Altantamir -
Trochu pozdní odpověď - ale po tomhle zkouškovém jsem si uvědomila, že mi pomáhají study vlogs. Koukám se na ně předtím, než začnu něco dělat. A potom, co už začnu něco udělat, si je dávám jako "odměny na 10 minut". Videa mě baví a zároveň mi připomínají, že mám dělat věci do školy. Plus lidi v těch videích jsou extrémně produktivní (hlavně med student vlogs), což je skvělé pro člověka jako mě, který je silně ovlivňován prostředím.