B1 - diskuse o vysokoškolském studiu, akademických dovednostech apod.

Jak si děláte poznámky z přednášek?

Jak si děláte poznámky z přednášek?

autor Andrea Stárková -
Počet odpovědí: 6

Ahoj spolužáci,

můj dotaz se týká, dle mého názoru, velice důležité věci, a to dělání poznámek z přednášek. Jelikož toto je má první zkušenost s vysokoškolským vzděláním, tak v této dovednosti po několika prvních přednáškách velice plavu. Proto bych se Vás ráda zeptala na Vaše tipy a triky při dělání poznámek.

Moc děkuji za Vaše názory.

V odpovědi na Andrea Stárková

Re: Jak si děláte poznámky z přednášek?

autor Marek Petrák -
Ahoj, bohužel mám zkušenost pouze s distanční výukou, tudíž nemohu sám za sebe odpovědět, zda se něco z toho, co řeknu, bude lišit od běžné, prezenční výuky. Každopádně většinou stačí poslouchat přednášku a následně si z ní dělat výpisky, ideálně zkratkovitě, pokud učitel pospíchá s přepínáním slidů v powerpointu, či pokud je prezentace relativně bezobsažná. Někdy je bohužel obsah přednášky spíše diskusní a následně se musí některé informace dohledat externě. To se mi ale prozatím stalo pouze v jediném předmětu. Většina učitelů však posílá PDF prezentace na Moodle, ze kterého si je můžeš stáhnout a následně přečíst. Na moodle by měly být taktéž úkoly a část povinné literatury, kterou student potřebuje k vyhotovení některých úkolů, tudíž si někdy ani nemusí půjčovat povinnou literaturu (například na předmětu Úvod do sociální politiky). Během toho, co budeš číst tuto literaturu se zároveň budeš většinou připravovat taktéž na zkoušku, která očekává právě znalost literatury z těchto domácích úkolů. Tím pádem jsou domácí úkoly motivující a zároveň pomáhají a připravují dodatečně ke zkouškám.
V odpovědi na Marek Petrák

Re: Jak si děláte poznámky z přednášek?

autor Irena Kemény -
Milý kolegové a kolegyně,

má zkušenost je taková, že pro mě bylo vždy nejlepší vytisknout si prezentaci k dané přednášce, a do již napsaných prezentací si jen zapisovat vlastní postřehy a náměty z probíhající přednášky. Tyto praktika májí výhodu i v tom, že neztrácíte čas vypisováním již vypsaného, a můžete věnovat plnou pozornost úžasnému a informacemi nabytému výkladu přednášejícího, a tím maximálně využít potenciálu přednášek.
A dalším mým postřehem z již probíhajících přednášek je, nic méně to zatím byly pouze úvody k přednáškám, že není třeba cokoliv složitě vypisovat, neboť vše lze v hojném rozsahu najít na moodle či jinde na webu UK.
V odpovědi na Andrea Stárková

Re: Jak si děláte poznámky z přednášek?

autor Denisa Pilařová -
Obvykle si vyfotím na mobil tabuli/prezentaci, kde je víc textu co vím, že si nestihnu opsat, tak jen poslouchám výklad, čtu s přednášejícím a doplňuji si dle toho, co říká k daným odstavců, doma dodělám podle fotek. Samozřejmě za předpokladu, že není dostupná v moodle prezentace nebo nahrávka. Pokud je, nefotím, jen poslouchám, doplňuji, a spojuji si látku :)

Taky doporučuji, pokud máš tablet, nebo klasicky mobil, tak kreslení, poznámky, kam si můžeš rychle zakreslovat, ideální na matiku, statistiku. Podle papíru a mého škrtání bych se ztratila už na 3 straně.

Co se týče psaní do sešitu, nebo pc, je to individuální, já osobně se líp soustředím, když píšu na papír, nosím si jen jeden velký blok s linkami, kam si píšu všechno, papíry pak můžu vytrhnout a zařadit do šanonu dle předmětů.
V odpovědi na Andrea Stárková

Re: Jak si děláte poznámky z přednášek?

autor Agáta Göttelová -
Ahoj,
já osobně si dělám zápisky z přednášky "klasicky" na papír / do sešitu. Možná je to občas trochu zdlouhavé, ale lépe se mi pak učí z poznámek, které mám fyzicky před sebou a které jsou psané mnou. Také si myslím, že tímto způsobem si budu lépe pamatovat, co jsme na přednášce probírali.