B1 - diskuse o vysokoškolském studiu, akademických dovednostech apod.

Jakou formu výuky preferujete?

Jakou formu výuky preferujete?

autor Michal Rauch -
Počet odpovědí: 11

Ahoj spolužáci,

Zajímalo by mě, zdali preferujete prezenční či Online výuku. Prosím o zdůvodnění.

Díky

V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Irena Kemény -

Ahoj,

já preferuji obé. Osobně si myslím, že prezenční výuka je důležitější než distanční výuka. Že je důležité osobní setkání student – pedagog, neboť se domnívám, že se tím dá docílit jiné dynamiky přednášek, než když pouze sedíme doma u obrazovek. Ale na druhou stranu, je pro mě výhodné, že když mám během dne třeba jen jednu přednášku, tak nutně nemusím jezdit do Pekařské, a mohu si přednášku pustit online a ušetřit tak čas. A další nespornou výhodou je streamovaní přednášek a jejich následné sdílení studentům, neboť obsah přednášky si mohu ze záznamu případně pustit znovu. Což je sice dobrá zvládací strategie, nic méně nelze tak činit u všech přednášek, protože po celém dni mi už nezbývá moc času na to, abych si ještě pouštěla přednášky se záznamu. 

 

 

V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Agáta Göttelová -
Ahoj.
Během učení na maturitu mi distanční výuka velmi vyhovovala, protože jsem si čas na učení mohla rozvrhnout sama. Co se týče vysokoškolsého studia, preferuji prezenční výuku. Za 1) je, dle mého názoru, v prvním ročníku důležité chodit do školy prezenčně, a to více než kdy jindy, protože už takhle je pro studenta vše nové a zmatené. Za 2) je velmi težké udržet pozornost u online 80 minutové přednášky.
A po celém dni za obrazovkou pak ještě dělat úkoly na počítači není zdravé pro naše oči ani pro naši páteř.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Marek Petrák -
Ahoj,
já vidím výhodu v každé z těchto forem. Pokud pohlédneme například na distanční výuku, je skutečnou výhodou, že se přednášky dají nahrát a eventuálně si je student může zpětně pustit, zda to považuje za nutné či vhodné. Zároveň je distanční forma výhodná v tom, že studenti nemusí dojíždět na fakultu a tím neztratí čas, který by mohli investovat do učení, odpočinku, či jiných povinností a podobně. Problematické v prezenční výuce může být například také docházení do ostatních budov univerzity, ve kterých se například vyučují další předměty. Časově a co se studijní efektivity týče, domnívám se, že je distanční výuka vhodnější formou k vyššímu studijnímu výkonu.
Avšak jsem během koronavirové pandemie, když byla distanční výuka příliš dlouhá, dostal pocit, že je každý den přibližně podobný tomu předchozímu a učení bylo po čase těžší a těžší. Proto se domnívám, že by bylo vhodné mít možnost se zúčastnit prezenční výuky, ale pokud studentovi vyhovuje distanční výuka, ponechat rozhodnutí, jakou formou se zúčastní přednášek a cvičení, na něm samotném.
Já osobně jsem si užíval skutečnosti, že jsem nemusel dojíždět do budov fakulty a po přednáškách se vracet opětovně zpět domů a teprve poté jsem měl tu možnost začít studovat a dělat úkoly či seminární práce. Občasně jsem však zatoužil po prezenční výuce z důvodu osobního kontaktu s učitelem a s mými spolužáky.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Barbora Michlová -
Ahoj,

během studia se můj názor na tuto problematiku několikrát změnil. V mém případě záleží na okolnostech. Online výuka mi vyhovuje, jelikož nemusím dojíždět do školy. Nevýhodou ovšem zůstává, že mě po dni stráveném u počítače bolí oči. Prezenční výuka má ovšem výhodu, že mohu vidět své přátele. Ráda se tedy přizpůsobím situaci, ale raději než kompletně online mám prezenční nebo alespoň hybridní výuku.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Tomáš Kankara -
Ahoj Michale,
za mě rozhodně prezenční výuka, jelikož se při online výuce hůř soustředím. Další věcí je, že mě osobně nebaví pouze sedět doma, mám raději sociální kontakt, proto se radši budu potkávat osobně s novými spolužáky. Samozřejmě ale jsou tu i jisté výhody online výuky, to nepochybně. Například pro mimopražské, co nemusí díky online výuce každý den dojíždět spoustu kilometrů do školy. Ani já nejsem z Prahy, avšak jak jsem již zmiňoval spíše dojíždět budu. Výuku distanční budu využívat spíše, pokud bych se nemohl do školy z nějakých důvodů dostavit.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Valérie Strnadová -
Ahoj,

jakožto pracující student preferuji distanční výuku. Můžu si čas rozložit, být v klidu a učit se vlastním tempem. Mám též jednu zkušenost, kdy mě zachránila distanční výuka - byla jsem na stáži a byla vyžadována má účast na hodině. Absolutně nebyl brán ohled na to, že jsem na stáži a nikoho nezajímalo, že se prostě nemohu uvolnit. Poté však byla tato hodina přesunuta na distanc a to jsem se již účastnit mohla.
Pak je tady ale absence socializace. Neznám své spolužáky, většinu z nich jsem v životě neviděla a messenger skupina přeci jenom nenahradí rozhovor z očí do očí. Mně osobně to nevadí, ale spoustě lidem ano.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Lukáš Grund -
Ahoj,

za mě je ideální aktuální formát co nabízí IPS. Podle mě je úplně nejideálnější mít předměty zapsané prezenčně a snažit se chodit prezenčně, ale mít zároveň možnost jít i online. Tím spíš v dnešní době kdy se může celkem běžně stát, že máš například rizikový kontakt na covid nebo ti není dobře. Díky online paralelce nezameškáš, ale zároveň ani neohrozíš ostatní.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Anna Marie Neugebauerová -
Ahoj,

asi nedokážu vybrat, která z forem výuky je lepší. Každá má něco do sebe. Jsou předměty, které mi vyhovují v online formě, jelikož jsou třeba večer, kdy se mi úplně nehodí sedět u počítače a je super mít možnost pustit si to zpětně, upravovat rychlost a moci se vrátit k čemukoli. Na druhou stranu mi přijde online výuka docela nudná, většinou se totiž jedná o monolog profesora a je tam menší interakce se studenty, což vnímám jako škodu. Taky mě rozptyluje hodně věcí a úplně nejsem schopná celou tu hodinu a půl dávat pozor a jen u přednášky sedět. Prezenční výuka má pro mě, jakožto člověka bydlícího za Prahou jedinou nevýhodu a to dojíždění. Jelikož mi to zabere přes hodinu, ale to je samozřejmě moje chyba, jelikož si můžu platit bydlení v Praze.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Anna Karhanová -
Ahoj,
já osobně vidím v obou formách jak výhody, tak nebýhody. Online forma je pro mne méně stresující a dovolujemi mi volnější organizaci mého času. Na druhou stranu je težké často udržet pozornost a učástnit se každé přednášky, i když je možné si je pustit zpětně (velká výhoda). V maturitním ročníku mi tato forma výrazně nevyhovovala, ale na vysoké škole je daleko příjemnější. Prezenční forma je dle mého názoru značně lepší. Pomáhá mě (tak i dle mého názoru ostatním studentům) k sociální interakci, která je velkou součástí vysokoškolského života. Z důvodu většiny předmětů v online prostředí neznám většinu svých spolužáků a většinu jsem v životě neviděla. Přímá účast mi také pomáhá se sooustředěním a pravidelnou docházkou na přednášky.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Julie Kotalíková -
Ahoj,

osobně raději preferuji online výuku. Především kvůli tomu, že je pro mě snažší si organizovat svůj čas. Ze začátku jsem s touto formou měla problém a bylo pro mě složité se zorientovat v "novém" online prostředí, ale vše je jen o zvyku. Možnost volby mezi online a prezenční výukou bych rozhodně uvítala i do budoucna.
V odpovědi na Michal Rauch

Re: Jakou formu výuky preferujete?

autor Barbora Šimková -
Ahoj,

Během posledních 2 let jsem zjistila, že mi mnohem více vyhovuje prezenční výuka. Online výuka je fajn, jen mám mnohem větší problém vnímat výuku. Na druhou stranu při online výuce je výhoda mít přednášku nahranou a podívat se na ni i zpětně. Takže bych to asi shrnula tak, že hybridní výuka je nejlepší možnost.