D4 - Studijní předpisy

Pravidla pro organizaci studia + Harmonogram akademického roku 2024/2025

Pravidla pro organizaci studia + Harmonogram akademického roku 2024/2025

autor Miriam Rasovská -
Počet odpovědí: 0
Pravidla pro organizaci studia 

Zaujali ma požiadavky na rozsah bakalárskych a diplomových prác. Minimálny rozsah bakalárskej práce je 30 normostrán (54 000 znakov), pričom diplomová práca musí mať aspoň 60 normostrán (108 000 znakov). Zaujímavé je aj to, že ak je práca písaná v angličtine, minimálny počet strán je nižší – pri bakalárskej práci 25 strán a pri diplomovej 50 strán. Toto rozhodnutie dáva zmysel, keďže angličtina má odlišnú štruktúru a neraz je výstižnejšia ako čeština či slovenčina.

Prekvapilo ma tiež, že jeden školiteľ môže viesť maximálne desať doktorandov. Na jednej strane chápem, že vedenie doktorandov je náročná úloha, na druhej strane by som čakala, že tento limit bude ešte nižší, aby bol zabezpečený individuálny prístup. Je zaujímavé, že pri prekročení tohto limitu má situáciu riešiť predseda odborovej rady. Znamená to, že na fakultách existuje určitá kontrola rozloženia školiteľských povinností, čo je pozitívne.

V súvislosti s doktorandským štúdiom ma zaujal aj rozsah dizertačných prác, ktorý sa pohybuje medzi 100 a 250 normostranami. Toto je naozaj rozsiahly vedecký text, čo odráža náročnosť a hĺbku doktorandského štúdia. Zároveň ma prekvapilo, že práca môže byť buď ucelenou štúdiou, alebo súborom vedeckých článkov s úvodom a záverom, čo umožňuje väčšiu flexibilitu vo výskume.

Harmonogram akademického roku 2024/2025

Zaujalo ma, ako skoro prebieha zapisovanie predmetov cez SIS oproti samotnému začiatku semestra. Napríklad v zimnom semestri sa študenti zapisujú už od 17. septembra, hoci výučba sa začína až 30. septembra. V praxi to znamená, že ešte pred začiatkom semestra musí mať človek premyslené, čo chce študovať, a sledovať presný čas otvorenia zapisovania, lebo kapacity sa často zaplnia v priebehu minút. Je to taký drobný detail v harmonograme, ale v skutočnosti ovplyvňuje celý priebeh štúdia, lebo rozhoduje o tom, či sa človek dostane do vybraných seminárov alebo zostane zaseknutý na čakacej listine.