Ke zpracování této aktivity jsem si vybrala vysokoškolský zákon, protože si myslím, že právě ten bychom měli každý z nás vysokoškoláků alespoň trochu znát a vědět, na co si dát pozor.
§ 62a
Studentské úvěry
Vláda může nařízením stanovit účel a podmínky poskytování spotřebitelského úvěru ve veřejném zájmu studentům, pokud se jedná o spotřebitelský úvěr jiný než na bydlení poskytovaný bezúročně nebo se zápůjční úrokovou sazbou nižší, než je na trhu obvyklé.
Toto mi přišlo zajímavé a ve finále mi to přijde super, protože by student měl výhodu toho, že by se jednalo o levné nebo úplně bezúročné půjčky, což určitě mnozí studenti ocení.
§ 67
Zvláštní ustanovení o vyloučení ze studia
Ze studia bude vyloučen student, který byl ke studiu přijat v důsledku svého podvodného jednání
Toto ustanovení mi přijde jako velmi důležité a každý z nás by o tom měl vědět. A měli bychom také vědět co všechno, se do pojmu "podvodné jednání" počítá.
§ 62
Práva studenta
a) studovat v rámci jednoho nebo více studijních programů,
b) výběru studijních předmětů a vytvoření studijního plánu podle pravidel studijního programu,
c) výběru učitele určitého studijního předmětu vyučovaného více učiteli,
d) konat zkoušky za podmínek stanovených studijním programem nebo studijním a zkušebním řádem,
e) zapsat se do další části studijního programu, pokud splnil povinnosti stanovené studijním programem nebo studijním a zkušebním řádem,
f) navrhovat téma své bakalářské, diplomové, rigorózní nebo disertační práce,
g) používat zařízení a informační technologie potřebné pro studium ve studijním programu v souladu s pravidly určenými vysokou školou,
h) volit a být volen do akademického senátu, pokud byl akademický senát zřízen,
i) na stipendium z prostředků vysoké školy, splní-li podmínky pro jeho přiznání stanovené ve stipendijním řádu,
j) na opakovanou změnu termínu zkoušky z důvodu těhotenství nebo péče o dítě.
(2) Na studenta, který vykonává praktickou výuku a praxi, se vztahují obecné předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a pracovních podmínkách žen.18)
Tato ustanovení mi přijdou důležitá z toho důvodu, že by si měl být každý student vědom toho, jaká mají práva. Myslím si, že každý z nás by měl toto znát, pokud by docházelo k porušování práv.