1. Zákon č. 111/1998 Sb. – právo studenta vybrat si učitele a navrhnout téma závěrečné práce
V § 62 zákona je uvedeno, že student má právo volit si učitele předmětu, pokud jej vyučuje více pedagogů. Stejný paragraf zároveň říká, že student může navrhnout téma své bakalářské nebo diplomové práce.
Proč mě to zaujalo: Nečekala jsem, že tohle právo je přímo zakotvené v zákoně — a myslím, že to většina spolužáků taky neví.
2. Zákon č. 111/1998 Sb. – povinnost hlásit změnu adresy nebo zdravotního stavu
V § 63 se píše, že student musí škole oznámit změnu adresy pro doručování, případně změnu zdravotní způsobilosti, pokud byla podmínkou přijetí ke studiu.
Proč mě to zaujalo: Překvapilo mě, jak detailní tyto povinnosti jsou. Je to jedna z věcí, kterou studenti většinou neřeší, ale podle zákona to skutečně musí udělat.
3. Pravidla pro organizaci studia FSV UK – do maximální délky studia se nepočítá přerušení
Ve studijním průvodci FSV (čl. 8) je uvedeno, že jednou z podmínek pro dokončení bakalářského i magisterského studia je nutné nepřesahovat standartní dobu učiva o více než jeden rok. Přerušení studia se ale do tohoto limitu nezapočítává.
Proč mě to zaujalo: Netušila jsem, že přerušené období se „nepočítá do limitu“. To je podle mě důležité vědět.