Garanti a “rada garantů”
Zaujalo mě, že jsem sice věděla o tom, že existuje garant studijního programu, ale vůbec jsem netušila, že existuje také něco jako oborový garant a dokonce že mohou společně tvořit radu garantů. Přijde mi hodně zajímavé, že takové uskupení vůbec existuje a že se podílí na řízení a kvalitě programu. Myslím, že je pro studenty důležité vědět, kdo jejich garant je, co přesně dělá a na koho se můžeme obrátit, pokud máme potřebu něco řešit ohledně programu nebo studijního plánu.
Zdroj: Opatření rektora UK č. 12/2018 „Působnost garantů studijních programů“ (čl. 5)
Stipendium za vynikající studijní výsledky
Hodně mě překvapilo, že i když člověk splní všechny podmínky na prospěchový stipendium, stejně ho nutně nemusí dostat. Já jsem si myslela, že když mám dobrý průměr, tak je to automatický. Ale podle řádu se stipendium dává jen určitému počtu studentů, a to minimálně 10 % nejlepších. Takže se soutěží s ostatníma, kdo to dostane.
Zdroj: Stipendijní řád UK, (čl. 4 odst. 2)
Kolik typů stipendií vůbec existuje
Taky jsem vůbec nevěděla, že existuje tolik různých stipendií. Myslela jsem, že je jen prospěchové a ubytovací. Podle řádu je jich mnohem víc, třeba za výzkumné a inovační výsledky, za uměleckou činnost, v případech zvláštního zřetele hodných, na studium v zahraničí, nebo dokonce na podporu sportovních výsledků. To mi přijde strašně super, jak velké možnosti vlastně jsou. Určitě by o nich studenti měli vědět, aby je to více motivovalo.
Zdroj: Stipendijní řád UK (čl. 3 odst. 1)