D2 - Reflexe e-learningu ke kritickému čtení

Reflexe

Reflexe

autor Tobiáš Bartoš -
Počet odpovědí: 0

Aktivitu hodnotím velice pozitivně. Přijde mi škoda, že na podobný typ aktivit narážím až na vysoké škole. Mohu myslím konstatovat, že na středních školách je rozvoj “kritického myšlení” u žáků často opomíjen. Přitom “kritické myšlení”, jak je tomu i v jednotlivých cvičeních, je čím dál důležitější schopností. Nepoužijeme jej pouze při zhodnocení užitečnosti textu, jeho kontextu, dohledání od jakého autora texty vychází nebo při porovnání síly argumentů, ale také při odhalování dezinformací, ochraně proti populismu či pro vytvoření svého názoru na různé problematiky. Pro dnešní působení, v době rozvoje technologií (internetu, sociálních sítích), ale také “rozkvětu” populismu v politice je tato schopnost tedy klíčová. Co se týče konkrétních “úkolů” v textech, musím uznat, že některé mi dělaly lehké potíže a musel jsem se nad nimi více zamyslet (typicky porovnání argumentace), o to více je myslím budu využívat i nadále. Různé shrnutí se mi dařily myslím velice snadno a minimálně z toho usuzuji, že jsem na tento typ úlohy navyklí i ze střední školy. Na závěr bych rád řekl, že bych podobné typy úloh rád viděl i nadále, například při porovnání různých odborných teorií či argumentů v různých odborných článcích jako prostředek výuky v konkrétním oboru. Jak již vyplývá z mého předešlého konstatování, rád bych také podobné druhy úloh viděl mnohem častěji i na středních školách, jelikož je to dle mého názoru v dnešní době kritické.