Jaké techniky aktivního čtení jste vyzkoušeli a na jaké texty? Jaké to bylo? Co vám to přineslo, bylo to užitečné? Co se vám líbilo a co vás štvalo?
Prosím odpověď alespoň 200 slov, můžete přiložit dokumenty, fotky poznámek či pod..
Jaké techniky aktivního čtení jste vyzkoušeli a na jaké texty? Jaké to bylo? Co vám to přineslo, bylo to užitečné? Co se vám líbilo a co vás štvalo?
Prosím odpověď alespoň 200 slov, můžete přiložit dokumenty, fotky poznámek či pod..
40 slov
Pro mě se metoda čtení s poznámkami a konspektováním stala nejefektivnější. Po dokončení každé kapitoly jsem začala dělat poznámky. Ty byly vždy krátké, ale zaměřené na hlavní body, abych si mohla rychle a jasně zapamatovat informace, vynechávajíc nadbytečná slova.
Začala jsem si klást otázky o tom, co jsem právě přečetla, jaký to mělo význam a co si mohu vzít a zapamatovat. Otázky totiž dobře přispívají k formování znalostí. To mě nutilo zamýšlet se nad myšlenkami z různých pohledů, lépe pochopit text, aniž bych opomněla hlavní myšlenky a ideje. Krok za krokem jsem se učila a na konci uzavírala myšlenku.
Hlavním momentem při psaní konspektu bylo psaní poznámek v textovém dokumentu, což se ukázalo jako nejlepší varianta. Mohla jsem rychle najít potřebné informace a zaznamenat hlavní myšlenku. Když mám málo času a potřebuji si něco rychle připomenout, to mi dobře pomáhá, protože mám notebook vždy a všude, stačí otevřít dokument.
Chci uvést příklad svého konspektu z předmětu „Myslet a psát sociologicky“. Četla jsem o idejích Dürkheima. Když čtu o jeho idejích nebo teoriích, tímto způsobem je lépe zapamatuji a pochopím. Začínám jeho hlavní myšlenkou, pak přecházím k obecným otázkám o názorech kritiků a vždy s příklady. Při každém popisu jsem psala názvy, aby to bylo jasnější.
205 slov
206 slov
Při psaní recenze na knihu Daniela Prokopa "Slepé skvrny" jsem použila následující dvě metody aktivního čtení: Čtení s poznámkami a konspektování, INSERT (čtení se znaménky). Především se mi líbilo, že tyto dvě metody se skvěle doplňují a plánuju je používat i nadále.
Čtení s poznámkami a konspektování
Mezi výhody patří to, že když si píšu poznámky ručně, lépe si je zapamatuji. Poznámky usnadňují návrat k důležitým aspektům textu a opětovné studium. Plán, který jsem si vytvořila podle odstavců, mi pomohl orientovat se při potřebě citování nějakého tématu. Jedním z hlavních nevýhod pro mě je to, že ne vždy mám u sebe tužku s papírem nebo lepící papírek. A na okrajích knihy často není dostatek místa.
2. INSERT (čtení se znaménky)
Tato metoda se mi líbila nejvíce, protože pomáhá rychle se orientovat v knize. Znaménka pomáhají zvýraznit důležité momenty textu, což usnadňuje opětovné studium. Ale pokud používáte příliš mnoho znamének, můžete se přetížit informacemi a ztratit hlavní podstatu textu. Také mi připadalo, že tato metoda nešetří čas, ale naopak vyžaduje více času na rozvržení znamének a analýzu textu. Kromě toho jsem si všimla, že někdy znaménka mohou odvádět pozornost od hlavního obsahu a komplikovat vnímání textu. Přesto tato metoda pomáhá strukturovat informace a zvýrazňovat klíčové body, což ji činí užitečnou pro analýzu a opětovné studium materiálu.
215 slov
272 slov
291 slov
Vyzkoušel jsem dvě techniky. INSERT pro mě byl zcela nový a nikdy předtím jsem podobnou techniku nevyužíval. Na druhou stranu čtení s poznámkami a konspektováním jsem využíval poměrně často, a to i před vstupem na vysokou školu.
Musím říci, že INSERT vypadal původně jako velice jednoduchý způsob, jak se orientovat v textu a také proto jsem si ho chtěl vyzkoušet. Při používaní této metody jsem ovšem narazil na pár problémů. Když jsem text pročítal podruhé, a to po označení všeho symboly nedokázal jsem se v textu dobře orientovat. Vlastně jsem zjistil, že ačkoli mám věci označené, vůbec si nepamatuji, co vlastně jsou. Zároveň jsem měl trochu problém orientace v samotných symbolech, jelikož jsem si jich udělal více, což jsem si myslel, že bude přehlednější, ale naopak jsem přehlednost zhoršil. ( Je možné, že při dlouhodobějších používaní by tento problém zmizel. )
Čtení s poznámkami a konspektováním využívám dlouhodobě, ačkoli jsem to nikdy neoznačoval jako pojem. V podstatě vždy, když se snažím pochopit nějaký text nebo se učím na test využívám tuto metodu. Sice zabírá více času než metoda INSERT, ale je přehlednější a tím, že si sám zapisuji poznámky, tak si lépe pamatuji, co má, jaký kontext k textu. Zároveň pokud jsou poznámky udělané, dobře si text nemusím ani znovu celý procházet a stačí si projít pouze poznámky, abych všemu porozuměl.
221 slov
217 slov
199 slov
214 slov
1. Čtení s poznámkami a konspektování
Výhody:
Pomáhá mi udržovat pozornost a hlubší porozumění textu.
Tato technika mi napomohla s přehlednou osnovu hlavních myšlenek, což usnadňuje opakované využití textu.
Nevýhody:
Vyžaduje více času a koncentrace během čtení.
Může být obtížné organizovat poznámky z různých textů, pokud nemám předem promyšlený systém.
2. Čtení s otázkami
Výhody:
Nutí mě přemýšlet o textu v širších souvislostech a kriticky ho analyzovat.
Umožňuje mi snadnější prolínání s jinými zdroji a vlastními závěry.
Nevýhody:
Formulace smysluplných otázek může být náročná, zejména u složitých textů.
Odvrací mou pozornost od samotného obsahu, pokud se zaměřím pouze na hledání otázek.
3. INSERT (čtení se znaménky)
Výhody:
Umožňuje rychlé třídění a orientaci v textu podle významu jednotlivých informací.
Motivuje mě k dohledávání nejasných informací nebo potvrzování rozporů.
Nevýhody:
Metoda vyžaduje pravidelné přehodnocování a organizaci poznámek po přečtení, což mi přišlo zdlouhavé.
U nové látky může být těžké rozhodnout, jaké znaménko přiřadit, což zpomaluje proces čtení.
155 slov
203 slov
307 slov
Počas štúdia na VŠ využívam hlavne metódu čítania s poznámkami. Popri čítaní si zvýrazňujem najdôležitejšie časti, alebo časti, ku ktorým si musím dohľadať informácie. Väčšinou čítam texty na iPade, kde si ich vždy stiahnem do aplikácie, v ktorej si píšem poznámky (Goodnotes) a zvýražujem postupne, ako čítam text. Po prečítaní si iba otvorím nové okno a zhrniem si najdôležitejšie info, najprv na základe toho, čo si pamätám z 1. čítania a následne si text prečítam znovu a poznámky si ešte doplním. Táto metóda je ale časovo náročnejšia a využívam ju len vtedy, keď mám čas sa takto dlhšie venovať jednej aktivite. Na minulej VŠ som študovala analytickú chémiu a takéto poznamkovanie popri učive bolo veľmi fajn a pomáhalo mi si údaje lepšie zapamätať, ale hlavne ich aj pochopiť.
Skúšala som aj metódu insert, ale vôbec mi nevyhovovala. Sústredila som sa len na hodnotenie danej pasáže a detaily mi unikali. Po prečítaní som si aj tak vypisovala informácie, ktorým som buď nerozumela alebo ich nepoznala, takisto ako pri mojej klasickej metóde s poznámkami. Jasné, že so zvykom by som mala byť schopná ju využívať efektívnejšie, no nemám pocit, že by to bolo pre mňa to pravé.
Najviac mi teda písanie si poznámok popri/po prečítaní textu. Pri písaní cítim, že si automaticky viac pamätám a od detstva to bol môj hlavný spôsob učenia sa.
222 slov
188 slov
216 slov
233 slov