„Výuka na univerzitě je s výjimkou přednášek určena pouze pro studenty univerzity. Je-li to nutné k zajištění účasti studentů univerzity na výuce, může děkan opatřením účast veřejnosti na přednáškách omezit. “ (ÚPLNÉ ZNĚNÍ STUDIJNÍHO A ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU UNIVERZITY KARLOVY, část 1. – základní ustanovení, čl. 3 – organizace studia, 6. odstavec)
Nevěděl jsem, že přednášky jsou veřejné a může na ně chodit kdo chce. Docela mě to překvapilo.
„V době přerušení studia není osoba studentem. Lhůty pro plnění studijních povinností v této době nezačínají běžet a započaté se staví. “ (ÚPLNÉ ZNĚNÍ STUDIJNÍHO A ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU UNIVERZITY KARLOVY, část 2. – studium, článek 6. - přerušení studia, odstavec 9)
Toto je pro mě taky novina. Dává to smysl, ale nečekal jsem, že osoba v tomto případě ztrácí status studenta a nemá např. studentské slevy.
„Podle způsobu provedení je zkouška ústní, písemná, praktická, nebo kombinovaná. Ústní zkoušky a ústní části kombinovaných zkoušek jsou pro členy akademické obce univerzity veřejné; z kapacitních důvodů lze účast akademické obce omezit. “ (ÚPLNÉ ZNĚNÍ STUDIJNÍHO A ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU UNIVERZITY KARLOVY, část 2 – studium, čl. 8 – kontroly studia, odstavec 9)
Nevěděl jsem, že ústní zkoušky jsou veřejné, stejně jako přednášky. Myslel jsem že veřejnost celkově na univerzity nepatří. Trochu to mění situaci pro introverty, kteří se nemusí cítit v místnosti s více lidmi během zkoušky.