D5 - Video z přednášky M. Vraného a O. Havlíčka: kritické myšlení, úvod do rozpoznávání keců

Reflexe přednášky

Reflexe přednášky

autor Martin Novotný -
Počet odpovědí: 0

Co Vás zaujalo či překvapilo? Napište alespoň 3 body.

• Zaujalo mě, jak názorně přednášející demonstrovali různé typy myšlení a jak snadno se necháme zmást zdáním argumentů. Použití příkladů z běžného života (politici, celebrity) pomohlo lépe pochopit, jak funguje verbální, deduktivní a induktivní myšlení a jak se vyhnout chybným závěrům.
  • Překvapilo mě, jak silně na nás působí konfirmační zkreslení. Vědomí, že máme tendenci upřednostňovat informace potvrzující naše názory, je podle mě velmi důležité.
  • Zaujalo mě vysvětlení Forerova efektu. To, že lidé snadno akceptují vágní popisy jako specifické pro sebe sama.

Co jste se naučil/a a odnášíte si do dalšího (nejen akademického) života? Napište alespoň 2 body.

• Důležitost kritického myšlení v dnešním světě plném informací a manipulací. Přednáška mě utvrdila v tom, že je nezbytné ověřovat si informace, hledat různé zdroje a nenechat se ovlivnit emocemi a předsudky.
  • Praktické tipy pro kritické myšlení. Například nahrazování termínů v argumentech, abychom si ověřili jejich platnost, nebo hypotetický dialog.

Je něco, co byste ohledně přednášky chtěli vzkázat spolužákům nebo vyučujícím?

Tuto přednášku bych doporučil všem spolužákům, protože nabízí cenné poznatky a praktické tipy pro kritické myšlení, které se hodí nejen v akademickém prostředí, ale i v běžném životě.