D4 - Studijní předpisy

Studijní předpisy

Studijní předpisy

autor Jan Hedl -
Počet odpovědí: 0

Vysokoškolský zákon, část desátá, §89 a §90, 90a a 90b o Uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace

Tuto pasáž jsem vybral ne proto, že by byla stěžejní nebo zajímavá, protože pro většinu studentů nejspíš není a nebude. Zvolil jsem toto téma s ohledem na jeho občasné zmiňování v médiích, kde je uznání nebo neuznání zahraničního vzdělání, případně neoprávněné používání titulů získaných na zahraničních (v nedávnu například v souvislosti s ministryní spravedlnosti Decroix) vhodným tématem hlavně z důvodu jeho problematičnosti v české společnosti, která vnímá vysokoškolský titul jako zásadní ukazatel společenské prestiže.

Vysokoškolský zákon, část jedenáctá §91, 91a, 91b - Stipendia

Stipendia jsou jistě důležitější součástí studia, osobně stipendijní systém považuji za skvělý způsob jak podpory talentovaných v rozvoji jejich dovedností ať už přímo ve studiu, nebo v jiných dovednostech, ve kterých vynikají, tak studentů, kteří pomoc nutně potřebují k vyrovnání svých šancí ve studiu se zbytkem studentů.

Stipendijní řád UK, část I., článek 9 - Stipendia v případech zvláštního zřetele hodných

Tento článek stipendijního řádu jsem zvolil čistě ze zvědavosti, na výraz "zvláštní zřetel hodných" jsem narazil ve vysokoškolském zákoně. Tato formulace mě zaujala, chtěl jsem se tedy dozvědět, co přesně obnáší být "hoden" takového výjimečného ocenění.