1) Čl. 11 Průběh a organizace studia
6. V případě, že student studuje více než jeden studijní program na fakultě a v rámci obou
(či více) studií navštěvuje předmět, pak si tento předmět zapíše pouze jednou v rámci
jednoho studijního programu a v rámci ostatních studijních programů podá žádost o
uznání předmětu děkanovi.
Tato informace je velmi důležitá pro všechny, kteří se například chystají ve druháku si k současnému studiu přidat ještě jedno studium na VŠ. Zaujalo mě to i proto, že bych rád příští rok studoval na FSV i žurnalistiku.
2) Čl. 11 Průběh a organizace studia
4. Student, vyučující nebo garant příslušného studijního programu mají právo požádat
děkana fakulty, aby se druhý opravný termín konal před komisí, a to nejméně tři
pracovní dny před konáním posledního termínu vypsaného v SIS UK. Děkan jmenuje
po dohodě s příslušným garantem nejméně tříčlennou komisi, a to do pěti pracovních
dnů od konání posledního termínu vypsaného v SIS UK. V případě písemného testu
jmenuje děkan po dohodě s příslušným garantem nejméně tříčlennou komisi pro
posouzení a ohodnocení daného písemného testu.
Tuto skutečnost jsem osobně neznal a nezná ji podle mě i velká část mých kamarádů z řad studentů. Je velmi milé, že toto právo má jak garant předmětu, tak student. Když jedna strana cítí, že jí bylo během prvního termínu křivděno, může se obrátit na děkana, který zřídí odbornou komisi.
3)Čl. 12 Bakalářské a diplomové práce
3. Práce se odevzdává elektronicky do SIS UK a v nejméně jedné tištěné kopii v
kroužkové nebo pevné vazbě, pokud ředitel institutu nerozhodne jinak. Elektronická
verze práce musí být totožná s tištěnou verzí. Práce musí vyhovovat kritériím
stanoveným opatřením děkana, splňovat náležitosti odborného textu a mít příslušný
rozsah (rozsah se počítá v normostranách, jež jsou definovány počtem 1800 znaků s
mezerami na stranu). Práce musí obsahovat český a cizojazyčný abstrakt (v případě
práce v češtině musí obsahovat český a anglický abstrakt, v případě cizojazyčné práce
pak český abstrakt a abstrakt v jazyku práce). Bakalářské práce musí mít rozsah
nejméně 30 normostran (54 tisíc znaků s mezerami) bez abstraktu a příloh a seznamu
literatury, diplomové práce nejméně 60 normostran (108 tisíc znaků s mezerami) bez
abstraktu a příloh a seznamu literatury. V případě, že je bakalářská práce napsaná v
anglickém jazyce, je minimální rozsah 25 normostran (45 tisíc znaků s mezerami) bez
abstraktu, příloh a seznamu literatury. V případě, že je diplomová práce napsaná v
anglickém jazyce, je minimální rozsah 50 normostran (90 tisíc znaků s mezerami) bez
abstraktu, příloh a seznamu literatury. Práce sleduje úpravu titulní strany předepsanou
fakultou a musí obsahovat podepsané prohlášení autora potvrzující původnost textu,
jeho rozsah a úplnost uvedených pramenů a literatury. Podrobnosti stanoví opatření
děkana.
Bakalářská práce je neodlučitelnou součástí studia. Přijde mi užitečné vědět, jaký je minimální rozsah a některé formální požadavky už teď, než je zjistit za dva roky.