Já jsem se zaměřil primárně na informace o různých stipendiích, jelikož to byla oblast, o které jsem prakticky nic nevěděl, a například mě zajímalo, jestli i já mám nárok na nějakou tu korunku na víc. To je mé první zjištění.
- Na ubytovací stipendium má nárok KAŽDÝ mimopražský student (čl. 8 Stipendijní řád).
To bylo příjemné překvapení, jelikož to se týká i mě :) tudíž mi škola finančně ulehčí studium, což se vždycky hodí. Též mě překvapil systém zpětného vyplácení.
2. Za vynikající výsledky může člověk dostat stipendium až ve výši 50 000 Kč (čl. 4 Stipendijní řád), a za mimořádné vědecké přínosy až 360 000 Kč (čl. 6 Stipendijní řád).
Tyto čísla jsou skvělou motivací. Představa, že za dobrý prospěch bych teoreticky mohl mít nárok na vyšší desetitisíce korun "za odměnu", je moc pěkná a určitě mě bude motivovat.
Poslední zjištění se netýká stipendií, ale spíš organizace studia. Převážně mě zajímal kreditový systém, který mi byl velikou záhadou.
3. Existuje kreditová hranice, pod kterou student nebude vpuštěn do dalšího studijního úseku (čl. 4 organizace studia).
Asi naivně jsem si myslel, že nic takového vlastně neexistuje, a že dokud člověk má na konci tří let potřebných 180 kreditů, je vše v pohodě. To tak samozřejmě úplně není, na bakalářských oborech (tudíž ten, co se týká mě) je ta hranice po prvním ročníku 45 kreditů.