D4 - Studijní předpisy

Studijní předpisy

Studijní předpisy

autor Petr Křišťan -
Počet odpovědí: 0

Přečetl jsem si dokumenty Stipendijní řád a Harmonogram akademického roku. Nejvíce mne zaujaly tyto tři informace. Prvním faktem, který mě překvapil je, že každá fakulta přizná stipendium alespoň 10% studujícím, což je zajímavé právě proto, že je to takto standardizováno. Zajímalo by mne proč právě 10% a proč vůbec takto deklarovat, že alespoň takovéto procento studentů stipendium dostane. (viz. VII. úplné znění Stipendijního řádu Univerzity Karlovy v Praze, Čl. 4 Stipendium za vynikající studijní výsledky, bod č. 2)

Druhou věcí, která mě zaujala je, že stipendium se pohybuje v rozmezí od 10 000 Kč do 50 000 Kč. To mne opět zaráží. Proč je to takto určeno? Zároveň více chápu tu spodní než tu horní hranici stipendia. (viz. VII. úplné znění Stipendijního řádu Univerzity Karlovy v Praze, Čl. 4 Stipendium za vynikající studijní výsledky, bod č. 3)

Třetí informací, která mne zaujala, byla, že se všichni studenti bakalářského studia zapisují ve stejný termín a to nehledě na ročník nebo obor studia. Může to tak vytvářet velký nápor na systém přes, který se předměty zapisují. (viz. Harmonogram akademického roku 2025/2026)