D5 - Video z přednášky M. Vraného a O. Havlíčka: kritické myšlení, úvod do rozpoznávání keců

Odpovědi

Odpovědi

autor Emma Kafková -
Počet odpovědí: 0
  1. Co Vás zaujalo či překvapilo? Napište alespoň 3 body.

Zaujalo mě, kolik různých taktik existuje pro argumentační fauly, které jsou často užívané obzvláště na internetu.

Zaujalo mě, jak jednoduše se dá napsat text, ve kterém se najde aspoň částečně velká většina lidí. Což se dá dále používat na horoskopy či na věštění.

Zaujalo mě, jak moc se dá zmanipulovat věci pomocí kotvení. Řekl bych že nás to všechny při nákupech manipuluje.

1. Co jste se v přednášce naučil/a, co si z ní odnášíte do dalšího (nejen akademického) života a je pro Vás užitečné? Napište alespoň 2 body.

Že často užíváme rychlé myšlení, které bylo historicky nutné pro naše přežití ale může způsobovat nesprávné úsudky, a proto je často potřeba používat pomalé myšlení díky kterému máme možnost zaregistrovat naše selhání a myslet více kriticky.

Z přednášky si odnáším, že i když bych o sobě řekla, že dokážu o věcech kriticky myslet musím i tak být na pozoru, protože si často ani neuvědomuji jak lehce může být lidský mozek zmanipulován či oklamán.

1. Je něco, co byste ohledně přednášky chtěli vzkázat spolužákům nebo vyučující?

Přednášku bych doporučila všem spolužákům a myslím si že by kritické myšlení mohlo být zavedené do výuky například na středních školách, Protože je velmi důležité.