Přednáška mě celá velice zaujala, líbila se mi část s argumentačními fauly, kde oceňuji praktické příklady. Dále mě zaujalo připomenutí kauzy s písmenem ř, která eskalovala velice rychle a poukazuje na problém s nepřesnými a někdy zcela vymyšlenými informacemi. Zaujala mě také mapa médií, nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, kolik zdrojů lidi běžně navštěvují. Já sama jsem zvyklá číst informace na mnoha webech a hledat více zdrojů, ale je naprosto běžné, že někdo čerpá pouze z jednoho.
Přednáška hezky představila téma konfirmačního zkreslení, na které bychom se podle mého názoru měli více zaměřit. Je přirozené, že si hledáme informace, které podpoří náš názor, naše postoje a přesvědčení, ale když kriticky zapřemýšlíme, víme, že to není moudré. Je potřeba vstřebávat informace a poté je třídit vlastní úvahou, je v pořádku vyměnit si s někým názor a poslouchat argumenty druhé strany. Nelze se jen utvrzovat v tom, co už „víme“. Další zajímavý bod, který si z přednášky nesu je Forerův efekt, který je mi znám, ale je vtipné si ho dosadit ne pouze do kontextu horoskopů, ale různých tvrzení na internetu či výroků politiků. Podtrhuje to důležitost prezentace nějakého tvrzení pro náš následný pocit.
Celkově se přednáška snaží podat téma vtipně a s nadhledem. Přednášející mluví dobře a zajímavě, celou přednášku doprovází obrazový materiál, který celý efekt posouvá. Doporučila bych všem zhlédnutí.