Hamonogram:
1. Celkově mě zaujalo, jak komplexní a obsáhlý je harmonogram. Očekával jsem spíše obecné a jednoduché informace. Harmonogram rozhodně může být užitečný a studentovi dává jistotu, že nepromešká žádný termín.
2. Zaujalo mě, že existují děkanské i rektorské dny, během kterých je výuka zrušena, a jejichž data jsou známá dopředu. Věřím, že nám budou volné dny jako studentům ještě připomenuty, ale pokud si student chce plánovat dopředu, je dobré vědět, kdy bude výuka zrušena.
3. Další užitečná informace, která není tak očividná, jsou termíny, kdy dorazí Exchange studenti. Nejen proto, aby studenti věděli, kdy se můžou přihlásit na různé výměnné programy, ale taky, kdy mají možnost poznat kolegy s jiných zemí.
Vysokoškolský zákon
1. Je zajímavé, a myslím i velice pozitivní, že se zákon z roku 1998 neustále novelizuje, a i nyní jsou připravené novely pro rok 2026. Zákonodárci tak vnímají neustálou aktualizaci a modernizaci školství, a přizpůsobují tomu i zákony. Novelizace nám také ukazují, jak se vysoké školství vyvíjí v čase a můžeme s nimi zkoumat i historický pohled na tento typ školství. Novelizace najdeme v konkrétním zákoně na stránce Zákony pro lidi[1] po kliknutí na záložku „Historie“.
2. V §62 odst. (1) písm. h) je uvedeno, že „Student má právo volit a být volen do akademického senátu, pokud byl akademický senát zřízen,“[2]. Tento paragraf je další záležitostí, na kterou bych rád upozornil. Ne všichni studenti ví, že mohou být voleni do Akademického senátu, ač to výslovně zmiňuje zákon. Mohou tak rozhodovat o životě na fakultě a dát tak silný hlas i studenstvu, a to platí pro všechny ročníky. Doporučil bych veškerým svým spolužákům, aby možnost kandidatury zvážili. Může to být skutečně skvělá příležitost.
3. Zaujal mě také §62a o „Studentských úvěrech“, který vyloženě stanovuje, že „Vláda může nařízením stanovit účel a podmínky poskytování spotřebitelského úvěru ve veřejném zájmu studentům.“[3] Přijde mi správné a důležité, že zákon bere v potaz i finanční stránku pro vysokoškolské studenty. Je to jasný signál i pro znevýhodněné studenty, že je vysokoškolské vzdělání u nás velmi podporováno.