- Minimální počty kreditů pro zápis do dalšího ročníku studia: V bakalářských programech potřebujete minimálně 45 kreditů pro zápis do 2. ročníku, 90 pro 3., 135 pro 4., 170 pro 5. a 6. To mě překvapilo, protože to znamená, že i v pozdějších letech (5. a 6.) stačí stejných 170 kreditů, což dává prostor pro delší studium, ale zároveň tlačí na kumulaci kreditů brzy. To by spolužáci měli vědět, protože to ovlivňuje plánování studia a riziko ukončení pro nedostatek kreditů. (Odkaz: Dokument "Pravidla_pro_organizaci_studia_2020.pdf", Čl. 4, odst. 1, strana 1.)
- Omezení opakování zápisu předmětů: Povinné nebo povinně volitelné předměty lze opakovat jen jednou, zatímco volitelné předměty vyučované na fakultě nelze opakovat vůbec. To je podle mě důležité upozornění pro spolužáky, kteří by mohli podcenit výběr předmětů – jedna chyba a nemáte druhou šanci, což může komplikovat dokončení studia. Překvapilo mě, jak striktní to je u volitelných. (Odkaz: Dokument "Pravidla_pro_organizaci_studia_2020.pdf", Čl. 5, odst. 1 a 2, strana 2.)
- Maximální doba studia: V bakalářském programu je maximálně 6 let, v navazujícím magisterském 5 let a v doktorském 8 let – po uplynutí nelze skládat zkoušky a studium končí automaticky. To mě zaujala jako přísná hranice, kterou spolužáci často nevědí, protože to zahrnuje i přerušení studia a počítá se od prvního dne akademického roku. Překvapivé je, že zkoušky po této době jsou neplatné. (Odkaz: Dokument "UK-146-version1-zmena_studijniho_a_zkusebniho_radu_unor_2024___vii_uplne_zneni.pdf", Čl. 4, odst. 12–14, strana 4.)
D4 - Studijní předpisy
Tři zajímavé nebo překvapivé informace z dokumentů
Termín pro odeslání do tohoto fóra byl neděle, 23. listopadu 2025, 23.59.