D8 - doporučení zajímavé četby

Počet odpovědí: 1

Je důležité, aby vás bavil předmět vašeho studia. Sdílejte se ostatními, co zajímavého jste přečetli. Doporučte ostatním zajímavý článek, knihu, studii. Velmi stručně ji představte, ale zejména zdůvodněte, čím vás text zaujal a proč jej ostatním doporučujete. Příspěvek by měl obsahovat odkaz na text a kompletní bibliografický záznam. Těším se na vaše tipy!

V odpovědi na První příspěvek

Re: D8 - doporučení zajímavé četby

autor Tobiáš Bartoš -
Kniha, jež jsem se rozhodl doporučit je pro některé studenty politologie povinnou četbou, což se na první pohled může zdát zvláštní, své důvody však vysvětlím. Zajímavou četbou, o níž hodlám psát jsou “Slepé skvrny” od sociologa Daniela Prokopa. Autor v knize analyzuje problémy a výzvy české společnosti i současného světa. Mezi těmito uvádí neřešenou chudobu, opomíjený systém exekucí, nedostupnost a nerovnosti ve vzdělávání, nárůst radikalismu a populismu nebo všudypřítomný pokles důvěry v demokracii.
Kniha mě zaujala svým razantním, místy negativním, ale přesto správným důrazem na pravdivost dat a kritiku společenské situace dneška. Autor nutí čtenáře se zamyslet, zda je tohle skutečně realita, ve které chceme žít, vzbuzuje pocit úzkosti ze společenských problémů, a tak vyvolává silnou motivaci o problémech dál mluvit a apelovat na jejich řešení ve veřejném prostoru. Alespoň pro mě to tak bylo a zůstává. Kniha mi pomohla aktuálním problémům porozumět do hloubky a detailů, a namotivovala o nich dále diskutovat, a možná do budoucna hledat řešení.
A nyní k důvodům mého nejupřímnějšího doporučení. Text je neskutečně jednoduše pochopitelný. Ač se autor zabývá komplexními společenskými problémy, nemálo využívá i dat z výzkumů, citátů expertů, ale i lidových metafor, vše podává velice srozumitelně i pro laickou veřejnost. Pro pochopení hlavních myšlenek knihy nemusíte být akademik, či student vysoké školy, a v tom tkví její neuvěřitelná síla. Problematiky popsané v knize jsou často složité, většinová společnost o nich buď neví nebo jim nerozumí, a je jen málo politických a úředních představitelů, kterým by se je dařilo veřejnosti efektivně vysvětlovat. Jsem si jist, že Prokopovo textu dokáže porozumět drtivá většina společnosti, jde jen o to, aby mu lidé dali šanci. I z toho důvodu jsem se rozhodl doporučit právě Slepé skvrny. Rád bych apeloval na všechny spolužáky, aby nezanevřeli nad touto knihou, ač nás může samotná “povinnost” četby odrazovat, uvidíte, že za přečtení skutečně stojí.
Na závěr bych chtěl knihu doporučit i celé veřejnosti, neboť vysvětluje problémy, ve kterých jsme jako společnost všichni společně, které na nás všechny dopadají, a na které bychom měli společně hledat řešení. A první krok k řešení, je pochopení problému.

Použitá literatura
PROKOP, Daniel. Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti. Host, 2020. ISBN 9788075772565. Dostupné z: https://is.muni.cz/el/ped/podzim2020/OVp025/um/ProkopD_Slepe_skvrny_skolstvi.pdf