Oznámení (aneb co chci já vám)

Odevzdání finální verze eseje

Odevzdání finální verze eseje

autor Magdalena Mouralová -
Počet odpovědí: 0

Milé kolegyně, milí kolegové,
připomínám, že v tomto týdnu (do středeční půlnoci) máte odevzdat finální verze svých argumentačních esejí. Upozorňuji, že byste měli zohlednit připomínky ze zpětné vazby, kterou jste dostali od spolužáka/čky (najdete ji v peermark) nebo od nás (najdete ji u odevzdané eseje). Všichni byste měli mít alespoň jedno z toho, někteří mají k dispozici oboje.
Pokud jste v tomto kole nedostali podrobnější zpětnou vazbu od vyučujících, dostanete ji u finální verze (a naopak, pokud jste již ZV od nás dostali, u finální verze nečekejte víc než hodnocení vyhovuje/nevyhovuje).
Pokud se ke zpětné vazbě neumíte dostat, napište prosím výukovým asistentům a oni vám ji zprostředkují. Stejně tak je můžete požádat o smazání již odevzdané finální verze eseje, pokud si (např. na základě tohoto emailu) uvědomíte, že byste v ní chtěli ještě něco opravit.

Chci ještě zde hromadně upozornit na některé časté chyby, které se v esejích vyskytují:

  1. Text nemá jasně formulovanou tezi, k níž se vztahují argumenty, ale jedná se spíše o rešeršní text (co kdo napsal k nějakému tématu) nebo o vaše úvahy. Je skutečně potřeba, abyste formulovali tezi - tvrzení (nebo alespoň otázku) - a představili argumenty, které ji posilují nebo oslabují (případně různorodé odpovědi). Tyto argumenty nebo odpovědi by měly vycházet z odborné literatury.
  2. Tvrzení v textu nejsou nijak podložená zdroji. To je problém minimálně ve dvou ohledech: Jednak taková tvrzení jsou velmi nedůvěryhodná a lze je považovat jen za vaše názory (to je ve většině odborných žánrů nedostatečné). Velmi čsto je ale zjevné, že tato tvrzení nejsou z vaší hlavy, ale vycházejí z nějakých zdrojů, které jste ale neuvedli. To je zásadní chyba, která může být vyhodnocena jako plagiátorství. Nestačí, že zdroje máte uvedeny v seznamu, musíte na ně odkazovat přímo v textu u každého tvrzení, které ze zdroje vychází (klidně třeba v každém odstavci znovu).
  3. V textu neodkazujete na všechny zdroje, které máte v seznamu, nebo případně v seznamu nemáte všechny zdroje na něž odkazujete v textu. Oboje je chyba.
  4. Text je strukturován po zdrojích, nikoliv po argumentech. Je úplně v pořádku a naopak žádoucí, když u jednoho argumentu máte uvedeno více zdrojů, protože nějakou věc tvrdí více autorů (bývá to tak). A stejně tak je v pořádku, že na jeden zdroj odkazujete v textu víckrát.
  5. Vaše parafráze jsou ve skutečnosti blízké přímé citaci, některé věty či jejich části jsou přímo převzaté. Pokud to tak je, musí to být z textu jasné, tj. ideálně v uvozovkách jako přímé citace. Nestačí jen změnit slovo, vypustit kus věty, přehodit slovosled - tak se neparafrázuje.
  6. Chybí cizojazyčný (anglický) zdroj.
  7. Odkazy neuvádíte korektně - použáváte-li harvardský styl, který je na FSV preferovaný, pak se do závorky v textu píše jen příjmení autora či autorů, rok a případně strana. Pokud je to možné, odkazujte na konkrétní místa pramenů, např. na stranu.

Těším se na vaše práce a přeji vše dobré v novém roce a úspěšné zkouškové období!

Magdalena Mouralová