Příprava na hodinu 23. 4. 2025: Cíle maturitní zkoušky

Maturita

Maturita

autor Kamila Boháčková -
Počet odpovědí: 0

1.

Maturita byla moje první důležitá zkouška a znamenala pro mě rozhodně více než teď. Celou střední se na ni vlastně připravujeme a závidíme maturantům takže maturita pak vypadá hodně speciálně. 

Čekala jsem, že určitě bude těžká a budu se muset hodně snažit abych ji udělala.

Nakonec jsem zjistila, že maturitu dá skoro každý kdo se na to aspoň trochu naučí a vážně není potřeba se tak moc drtit když nepotrebujeme vyznamenání. Taky maturita mě spíše dostala na vysokou školu a to je pro mě její jediná přidaná hodnota.

2.

Tak na gymnáziu maturita dokazuje, že se umíme učit. Na středních školách pak samozřejmě dokazuje, že umíme ten obor. Každá maturita na každé škole je úplně jiná a má jinou úroveň složitosti. Dnešní maturita vážně plní jen tyto dva cíle.

Maturita by více mohla hodnotit jak si ten člověk vážně vedl. Dva lidé mají stejnou maturitu, ale jeden z nich to dal jen tak tak a vlastně vůbec neví která bije a druhý člověk se vážně učil a umí to. Na maturitním vysvědčení by mohlo být napsané, jaké měl ten člověk výsledky a do jaké míry tomu rozumí.