D11 - Reflexe využití technik aktivního čtení

Počet odpovědí: 1

Jaké techniky aktivního čtení jste vyzkoušeli a na jaké texty? Jaké to bylo? Co vám to přineslo, bylo to užitečné? Co se vám líbilo a co vás štvalo? 

Prosím odpověď alespoň 200 slov, můžete přiložit dokumenty, fotky poznámek či pod..

40 slov

V odpovědi na První příspěvek

Re: D11 - Reflexe využití technik aktivního čtení

autor Tereza Schoberová -
1. Metoda INSERT
Metodu INSERT jsem zkoušela při prvním průchodu textem. Tato technika mi pomohla oddělit to, co už dávno vím, od skutečně nových poznatků. Nejvíce se mi osvědčilo sledovat značku + (nové informace) a ? (nejasnosti). Zjistila jsem, že běžně čtu pasivně a nechám se uspat známými fakty. INSERT mi pomohl konfrontovat text s vlastními dosavadními znalostmi. Po dočtení jsem měla jasnou mapu toho, čemu nerozumím a co musím dohledat.
Štvalo mě neustálé rozhodování o tom, které znaménko zvolit, poměrně výrazně zpomalovalo tempo. Občas jsem se přistihla, že více přemýšlím o samotných symbolech než o hlubším smyslu celého odstavce.

2. Čtení s otázkami
Tuto techniku jsem zvolila ve druhé fázi u vybraných pasáží, které byly argumentačně nejhutnější. Zde byl posun oproti pouhému podtrhávání největší. Formulování otázek typu „Jak to souvisí s předchozí kapitolou?“ a „Neodporuje tento závěr výzkumu jiného autora?“ mě posunulo z role pasivního příjemce do role kritického oponenta. Zapsané otázky mi navíc posloužily jako přímá osnova mi pomohla si uspořádat myšlenky a vyznat se v textu i zpětně.
Technika je nesmírně náročná a vyčerpávající. Vymyslet smysluplnou a netriviální otázku ke každému odstavci vyžaduje plné soustředění a po deseti stranách jsem pociťoval silnou mentální únavu.

Obě metody hodnotím jako velmi užitečné. Pro hrubou orientaci a rychlé zmapování textu se mi nejvíce osvědčil INSERT, zatímco pro detailní porozumění a přípravu na psaní vlastního textu bylo klíčové právě čtení s otázkami.

Zatímco INSERT mi posloužil jako způsob, který okamžitě odhalil kostru textu a slabá místa v mých znalostech, čtení s otázkami fungovalo jako výslech u soudu. Autor musel v mé hlavě každé své tvrzení obhájit, jinak nemělo šanci v mém konspektu přežít.

272 slov