- Maturita pro mě byla pravděpodobně největším a nejdůležitějším momentem celého mého osmiletého studia na gymnáziu. Zároveň jsem z ní také měla velký strach, bála jsem se, že ji neudělám, i když jsem na ni byla naučená. Byl to nový neznámý koncept zkoušky, který vůbec nebyl podobný jakýmkoli jiným testům či zkouškám na střední škole. Ve výsledku mi přišla jednodušší než jsem čekala, ale to je podle mého u každého hodně dáno otázkami, které si vytáhne.
- Myslím, že maturita je jakýmsi shrnutím toho, co se student naučil na střední škole, a že zároveň ukazuje úroveň a způsob verbálního i písemného projevu studenta. Myslím, že vyžadovaná práce s mapami v maturitě ze zeměpisu nebo počítání příkladů na tabuli u maturity z fyziky je správné. Jediné, co si myslím, že by se mělo změnit, jsou určité požadavky u rozboru literatury (minimálně lyrické) v českém jazyce, kde mám za to, že některé z nich jsou buď zastaralé nebo nepraktické a o ničem nevypovídající. Pokud člověk nepůjde studovat nějaký lingvistický obor, tak výrazy jako epanastrofa, epizeuxis nebo anafora opravdu nikde a nikdy nevyužije. Myslím si také, že by bylo dobré doplnit číselnou známku na maturitním vysvědčení o nějaké slovní hodnocení, protože každý komisař může mít "jiný metr" a zároveň by to pomohlo upřesnit, jak moc se student v předmětu orientoval.
Příprava na hodinu 23. 4. 2025: Cíle maturitní zkoušky
Maturitní zkouška
Toto fórum je již uzavřeno, takže na něj již nemůžete přispívat.
Toto je fórum typu "Otázky a odpovědi". Chcete-li si prohlédnout odpovědi na vložené otázky, musíte nejdříve vložit svou odpověď.