maturita
1)Pro mě byla závěrečná zkouška velmi důležitým, protože díky ní jsem mohla získat svůj maturitní diplom a zlatou medaili . Kvůli zlaté medaili jsem musela řešit jiné úlohy než třída, například v matematice. Ve srovnání s tím v Česku nic takového není .(U nás se uděluje zlatá medaile jako bonus za studium po dobu 11 let pouze s výbornými známkami ze všech předmětů a pomáhá při přijímání na vysoké školy v Kazachstánu. A u závěrečné zkoušky je potřeba tento výsledek potvrdit) Také jsme skládali povinné předměty jako kazašský jazyk, dějiny Kazachstánu, matematiku a dva volitelné předměty. Všechno bylo hodnoceno bodovým systémem a ústní část byla jen u některých předmětů. Všechno probíhalo jako obvykle ve třídě za přítomnosti komise. 2)Česká maturita mi podle textu připadá více strukturovaná- existuje obecná a profilová část, povinné a volitelné zkoušky.Hodnotí se v procentech, ne body. Mám pocit že systém je více zaměřen na ověření nejen znalostí, ale i dovedností - analýzy, argumentace a toho co je pro samotného žáka opravdu potřebné , bez zbytečných předmětů…