Rudolf Otto (1869-1937)

  • Německý filosof náboženství, teolog, religionista,  profesor systematické teologie v Göttingen, od 1917 v Marburgu
  • 1917 publikoval knihu Das Heilige. (Svato. O iracionálním v ideji božského a jeho poměru k racionálnímu.) rozšiřující svazek: Das Gefühl des Überweltlichen (Pocit nadsvětského)

Rudolf Otto patří společně s Mirceou Eliadem k nejvlivnějším zástupcům rozumějí (méně přesněji „fenomenologické”) religionistiky. Východiskem Ottova přístupu je kritika věd o náboženství, konkrétně „racionalismus” teologie a religionistiky. Tyto vědy redukují podle Otta svůj předmět na racionálně-terminologicky uchopitelný. Otto se zaměřuje na prožitkovou stránku náboženství (na „numinózní“ aspekt). Otto provádí analýzu náboženského prožitku, výchozím bodem je, rozpomenout se na vlastní (Otto k tomu vyzývá!) moment náboženského vzrušení, pohnutí, rozrušení (Erregtheit). Vlastní náboženskou zkušenost badatele je pro Otta conditio sine qua non religionistické práce. Náboženskou zkušenost následně analyzuje za pomoci Kantova terminologického aparátu.

Hlavní (pro nás relevantní) Ottova díla:

Otto, Rudolf, Das Heiligie: Über das Irrationale in der Idee des Göttlichen und sein Verhältnis zum Rationalen, Breslau 1917. (Česky: Posvátno. Iracionalita v ideji božství a její poměr k racionalitě,  Praha 1998; angl.: The Idea of the Holy, Oxford 1968.)

Otto, Rudolf, Das Gefühl des Überweltlichen (Sensus numinus), München 1932.

 

Naposledy změněno: neděle, 8. listopadu 2020, 18.16