Reflexe práce s pomocnými nástroji (AI, citační managery, databáze ad.)

Reflexe - pomocné nástroje

Reflexe - pomocné nástroje

autor Klára Jarošová -
Počet odpovědí: 0

K vyhledávání zdrojů jsem používala především Google Scholar a Scopus, jelikož jsem na tyto dva vyhledavače zvyklá z dřívějšího studia. Novinkou pro mě bylo vyhledávání přes UKAŽ. Upřímně jsem ani netušila, že se tam dají najít také dobré a dostupné zdroje, určitě v jeho využívání budu pokračovat. 

K uvádění citací a bibliografických údajů používám téměř celé své studium web citace.com, jsem s ním velmi spokojená a vyhovuje mi. Pokud ovšem údaj vyhledávám přes Scholar, využívám možnost tlačítka "citovat" a citaci podle ISO 690 zkopíruji. Za tuto funkci jsem velmi ráda, protože to práci velmi usnadní. 

ChatGPT často používám k radám ohledně tématu a struktury práce. ChatGPT mi nabídne nějaké téma a následně také osnovu, kterou by práce mohla mít. Vždy se tímto návrhem inspiruji a beru to jako odrazový můstek pro svou práci. 

Ke kontrole gramatiky se musím přiznat používám většinou svou hlavu či se zeptám své mamky, když si nejsem nečím jistá. Možná by bylo dobré se do budoucna naučit využívat nějaké nástroje ke kontrole pravopisu, ale upřímně jsem to zatím moc nepotřebovala. Pro kontroluje gramatiky pro cizí jazyky ráda používám DeepL Write, což je funkce, kterou nabízí DeepL.com překladač. Vložíte text a tato funkce Write vám nabídne lepší synonyma či fráze. Myslím si, že pro úpravu cizojazyčných textů je to velmi nápomocné. V konspektu jsem to používala pro úpravu anglického abstraktu práce.