Reflexe práce s pomocnými nástroji (AI, citační managery, databáze ad.)

Práce s pomocnými nástroji

Práce s pomocnými nástroji

autor Ondřej Groh -
Počet odpovědí: 0

Consensus

Pro hledání zdrojů jsem z velké části používal stránku Consensus. Skvěle funguje na hledání jak relevantních textů, tak prací, které jsem si zapomněl zaznamenat. Líbí se mi systém, kterým aplikace informace předkládá. Vždy napíše nějaké tvrzení a za něj vloží, odkud čerpala. Je však třeba si zkontrolovat, zdali se daná informace doopravdy v textech vyskytuje.

ChatGPT

ChatGPT mi pomohl zkontrolovat, jestli jsem doopravdy splnil všechny stanovená kritéria, která byla zmíněna v šabloně pro práci s konspektem. Dále mi pomohl s editací textu, konkrétně  zjednodušení některých větných struktur či přeskládání slov ve větě, aby byl text plynulejší. (Celý rozhovor s ChatGPT je na tomto odkazu: https://chatgpt.com/share/672c9fca-a034-8009-9c99-45fee7a61ed2)

Využil jsem ho ale také pro snazší orientaci v již napsaných pracích. Když mi tedy Consensus našel tvrzení a zdroj, tak jsem ChatGPT požádal, aby mi řekl, na kolikáté stránce se v daném zdroji tvrzení nachází. Zdroj jsem si poté našel, nalistoval stránku a až pak jsem mohl s jistotou říct, že obě AI měla pravdu.

CitacePRO

Pro citování jsem využil CitacePRO. Líbilo se mi například jejich propojení s databází UKAŽ, která mi za pomoci stisknutí jednoho tlačítka vygenerovala plný bibliografický záznam.

Dále jsem pracoval s již zmíněnou databází UKAŽ, Google Scholar nebo také JSTOR.