Při psaní konspektu jsem využívala několik digitálních nástrojů, které mi v různé míře usnadnily jednotlivé fáze práce. Jednoznačně nejvíce se mi osvědčil citační manažer CitacePro, díky němuž jsem mohla snadno a rychle generovat bibliografické záznamy dle příslušné normy. Ušetřila jsem tak mnoho času, zejména při kontrole interpunkce či formátu v případě delších zdrojů. Při vyhledávání literatury jsem kombinovala Google Scholar a univerzitní databázi UKAŽ. Scholar mi umožnil rychlé vyhledání článků a citací, ale zároveň se zde objevuje mnoho bakalářských či diplomových prací, které nejsou pro odborné citace vhodné. UKAŽ byl naopak velmi užitečný při dohledávání relevantních českých zdrojů. Vyzkoušela jsem také ResearchGate, kde se mi podařilo nalézt několik starších, obtížněji dostupných publikací. Naopak využití umělé inteligence (ChatGPT) se ukázalo jako spíše problematické. Ačkoli mi pomohla při úvodní orientaci v tématu, její výsledky často představovaly spíše slovní balast a některé navrhované zdroje nebylo možné dohledat. Celkově mi ale digitální nástroje spíše pomohly a ty osvědčené z nich jistě využiji i v budoucnu při psaní dalších akademických textů.
Reflexe práce s pomocnými nástroji (AI, citační managery, databáze ad.)
Reflexe práce s pomocnými nástroji
Termín pro odeslání do tohoto fóra byl neděle, 9. listopadu 2025, 23.59.
Toto je fórum typu "Otázky a odpovědi". Chcete-li si prohlédnout odpovědi na vložené otázky, musíte nejdříve vložit svou odpověď.