Reflexe práce s pomocnými nástroji (AI, citační managery, databáze ad.)

Reflexe práce s pomocnými nástroji

Reflexe práce s pomocnými nástroji

autor Nicole Bieliková -
Počet odpovědí: 0

Pozitivně hodnotím využívání webového portálu Scopus, který mi výrazně usnadnil vyhledávání odborných textů v angličině. Velmi praktickým nástrojem je také webový portál Ukaž.to, který umožňuje snadné vyhledávání českých odborných textů i diplomových prací. Bohužel však né všechny texty jsou přístupné z domova, a k několika článkům mi nebyl povolen přístup dokavaď jsem se nenacházela v jedné z budov Univerzity Karlovy. To pro mě představovalo jistou překažku, jelikož nejsem z Prahy a dojíždění je náročnější. S Google Scholar jsem měla také lehké potíže, nakolik mi nedokázal najít texty na konkrétní téma, avšak na druhou stranu oceňují možnost automatického generování citace ke každému textu, což výrazně ulehčuje práci se zdroji . 

Umělou inteligenci se snažím využívat v co nejmenší míře, co se týká jakékoliv mé psané práce, nakolik se v praxi mnohokrát setkávám s jejími nedostatky, jako je například nepravdivé uvádění informací či vytváření zdrojů, které neexistují. Přesto musím uznat, že AI představuje velmi užitečný nástroj pro správné formování citací a kontroly pravopisu nebo slovosledu vět.