Příprava na hodinu 23. 4. 2025: Cíle maturitní zkoušky

Maturitní zkouška

Maturitní zkouška

autor Kristýna Bulvasová -
Počet odpovědí: 0

1. Rozhodně jsem ji vnímala jako důležitý moment a vzhledem k jejímu charakteru z ní měla obavy. Ve finále mě lehce zklamala její povrchnost, neschopnost testovat klíčové schopnosti a to, že je obecně přeceňovaná v porovnání s přijímacími zkouškami (ale možná to byla zkušenost zapříčiněná vnímáním v mém okolí).

2. Za mě se snaží plnit cíle revize toho, jaké schopnosti a informace si studenti odnáší ze SŠ studia. Upřímně řečeno ale preferuji maturitu např. tak jak probíhá v Bavorsku (více klíčových zkoušek během několika let, testování zkušenosti v praxi). Zároveň by myslím neuškodilo to, kdyby se maturita a přijímací zkoušky rozložily do jiných ročníků. Také vnímám jako problematický nedostatek výpovědní hodnoty zkoušky - uzavírá 4 roky studia, které ale pro spoustu studentů znamenají něco jiného, než jaká je potom zkouška. Jako absolventka gymnázia bych ocenila větší důraz na její praktické využití (př. nutnost napsáno seminární práce/organizace eventu/apod.) - podobně jako fungují státnice např. v Nizozemí.