Neexistuje žádná jednotná teorie interpretace/hermeneutiky v religionistice. Stejně jako ve případě fenomenologie náboženství, také v souvislosti s hermeneutikou lze hovořit spíše o různých hermeneutických přístupech než o jednotné „hermeneutické religionistice“, resp. tyto rozličné přístupy pod toto označení subsumujeme. Ve výkladu hermeneutiky v religionistice postupujeme tak, že po systematické části, která seznámí posluchače s různými pojetími hermeneutiky,  s relevantní terminologií a „dějinami“ hermeneutiky od antiky až po současnost, se zaměřujeme na tři „klasická“ pojetí hermeneutiky v religionistice:  v díle Joachima Wacha, Mircei Eliadeho a Jacquese Waardenburga. 

Problém hermeneutiky/interpretace úzce souvisí s problémem rozumění. „Rozumění“ bylo v dějinách religionisticky zpravidla pojímání v duchu diltheyovské tradice, tj. rozumění (Verstehen) založené na vcítění (Einfühlen). Takové rozumění je základní metodou přístupu, který je v religionistice zavádějícím způsobem označován jako „fenomenologie náboženství“, a také klasické teorie interpretace podané na půdě religionistiky měly v základu rozumění založené na vcítění. Joachim Wach, Mircea Eliade a Jacques Waardenburg byť každý s trochu jiným akcentem pracovali s pojetím hermeneutiky založeným na intuitivním rozumění. Za zástupce snah „osvobodit“ společenské vědy od takové hermeneutiky lze považovat Clifforda Geertze. Geertz se v jedné ze svých studií ptá „What happens to Verstehen when Einfühlen disappears?“, což vposledku znamená: jak je možná etnologie jako interpretativní věda bez toho, že by její hermeneutika byla založena na vcítění. V kontextu diskuzí nad Geertzovým dílem může religionistika i dnes hledat inspiraci,  proto jsme se jeho hermeneutikou zabývali ve výkladu antropologie, zde se zaměříme na tři zmíněné interpretativní přístupy: Wacha, Eliadeho a Waardenburga.

Struktura výkladu:

- hermeneutika - význam a etymologie

- dějiny hermeneutiky

- problematika rozumění v religionistce

- Joachim Wach

- Mircea Eliade

- Jacques Waardenburg

Literatura k filosofické hermeneutice a hermeneutice obecně

  • Bormann, Claus v., „Hermeneutik I. Philosophisch-theologisch, in: Krause, Gerhard — Müller, Gerhard (Hrsg.), Theologische Realenzyklopädie, Bd. 15, Berlin — New York: de Gruyter 1986, 108–137.
  • Ebeling, Gerhard., „Hermeneutik“ in: Galling, Kurt (Hrsg.), Die Religion in Geschichte und Gegenwart. Handwörterbuch für Theologie und Religionswissenschaft, Bd. 3, Tübingen: J. C. B. Mohr (Paul Siebeck) (3)1957, 242–262.
  • Grondin, Jean: Úvod do hermeneutiky, Praha: OIKOYMENH 1997, 2011.
  • Harvey, Van A., “Hermeneutics”, in: Eliade, Mircea (ed.), The Encyclopedia of Religion, Vol. 6, New York - London: Macmillan 1987, 279–287.
  • Hroch, Jaroslav, Filozofická hermeneutika v dějinách a současnosti, Brno: Masarykova univerzita: Georgetown 1997, 2003
  • Hlouch, Lukáš — Hroch, Jaroslav — Konečná, Magdalena, Proměny hermeneutického myšlení,  Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury 2010.
  • Ineichen, Hans, Philosophische Hermeneutik, Freiburg — München: Karl Alber 1991.
  • Mueller-Vollmer, Kurt (ed.), The Hermeneutics Reader: texts of the German tradition from the enlightenment to the present, Oxford: Oxford University Press 1986.
  • Terrin, Aldo Natale, „Hermeneutik“, I. Religionswissenschaftlich, in: Betz, Hans Dieter (Hrsg.), Religion in Geschichte und Gegenwart. Handwörterbuch für Theologie und Religionswissenschaft, 4., völlig neu bearb. Aufl., Bd. 3, Tübingen: J. C. B. Mohr (Paul Siebeck) 2000, 1648–1649.
  • Veraart, Albert — Wimmer, Reiner, „Hermeneutik“ in: Mittelstraß, Jürgen (Hrsg.), Enzyklopädie Philosophie und Wissenschaftstheorie, Bd. 2. H-O, Mannheim: Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus AG, 1984, 85–90.

Literatura k hermeneutice v religionsitice

  • Waardenburg, Jacques, Bohové zblízka. Systematický úvod do religionistiky, Brno: Ústav religionistiky filozofické fakulty Masarykovy univerzity — Nakladatelství Georgetown, 1997. (Religionen und Religion. Systematische Einführung in die Religionswissenchaft, Berlin, New York 1986.)
  • Eliade, Mircea, The Quest. History and Meaning in Religion. Chicago: University of Chicago Press 1969.
  • Green, Garrett , "Hermeneutics",in: Hinnells, John R., The Routledge Companion to the Study of Religion, London — New York: Routledge 2005, 392-406.
  • Horyna, Břetislav: “Hermenutická religionistika”, in: Úvod do religionistiky Praha: OIKOYMENH 1994, 87-94.
  • Waardenburg, Jacques, Perspektiven der Religionswissenschaft, Würzburg: Echter 1993.
  • Waardenburg, Jacques, Reflections on the study of Religion. Including an Essay on the Work of Gerardus van der Leeuw, Den Haag: Mouton 1978.
  • Wach, Joachim, Das Verstehen: Grundzüge einer Geschichte der hermeneutischen Theorie im 19. Jahrhundert, 3 Bde., Tübingen 1926-1933.
  • Wach, Joachim, Religionswissenschaft: Prolegmomena zu ihrer wissenschaftstheoretischen Grundlegung, Leipzig 1924.
  • Wach, Joachim, The Comparative Study of Religion, New York 1958.
Naposledy změněno: pondělí, 23. listopadu 2020, 19.22