Reflexe práce s pomocnými nástroji (AI, citační managery, databáze ad.)

Reflexe práce s pomocnými nástroji

Reflexe práce s pomocnými nástroji

autor Tobiáš Bartoš -
Počet odpovědí: 0

Při své práci jsem využil hned několik nástrojů, abych se s nimi naučil i pro svoje další pokračování ve studiu zacházet. Konkrétně jsem tak využil UKAŽ a Google Scholar pro vyhledávání odborných zdrojů, Zotero a Cituj.cz pro správné citování a nakonec Chat GPT pro celkovou úpravu struktury a gramatiky. 

Začneme-li s vyhledávacími nástroji, musím konstatovat, že mi Google Scholar přišel celkově přehlednější a intuitivnější. Na nástroj UKAŽ jsem si ale brzy navyknul také a líbilo se mi užití různých pokročilejších funkcí a také propojení s univerzitou. Do budoucna tak budu nejspíš i nadále používat oba nástroje. 

Oba citační nástroje jsem užíval hlavně z toho důvodu, abych si vyzkoušel, který mi bude vyhovovat více. Po práci s oběma tak mohu konstatovat, že budu nadále využívat primárně Zotero. Tento nástroj mi přijde velice přehledný se spoustou funkcí. Pomohl mi vyřešit asi můj největší problém při psaní akademického textu, a tím je právě správné citování zdrojů. Určitě mohu tedy Zotero doporučit.

V neposlední řadě jsem využil umělou inteligenci konkrétně Chat GPT. Po té jsem po kompletní osobní korektuře, požadoval korekturu formální struktury textu a gramatiky.  Pomohl mi například se správným využitím odstavců nebo s formálním rozložením textu. Z jeho opravy mé gramatiky jsem si poté mohl sám vybrat, co byla skutečně oprava gramatické chyby, a co pouze přeformulování. I práci s Chat GPT hodnotím pozitivně, ač bych apeloval na to, že je zde záhodno udělat vyšší kontrolu toho, co tazateli Chat GPT poradí. Nejlépe si tak ověřovat získané informace z více zdrojů a nespoléhat jenom na umělou inteligenci.

Celkově práci s pomocnými nástroji hodnotím jako nadmíru pozitivní. Pomohla mi rozšířit své obzory v nástrojích, které mohu využívat, a zároveň zdokonalila moji schopnost psaní akademického textu.