Reflexe práce s pomocnými nástroji (AI, citační managery, databáze ad.)

Reflexe práce s pomocnými nástroji

Reflexe práce s pomocnými nástroji

autor Viktoria Kolarevičová -
Počet odpovědí: 0

Při psaní práce jsem využívala několik nástrojů, nejčastěji jsem pracovala s databází UKAŽ, Google Scholar, ChatGPT a překladačem DeepL. Databázi Google Scholar jsem před tímto úkolem neznala, a proto jsem velmi ráda, že nám byla představena. Umožnila mi přístup k velkému množství důvěryhodných akademických zdrojů, takže jsem nemusela dlouze zkoumat, které weby nebo články jsou vhodné. Vyhledávání na Scholaru je přehledné, což mi šetřilo čas a zároveň zvýšilo kvalitu použitých materiálů. ChatGPT jsem používala především ke kontrole citací, abecednímu seřazení zdrojů a ověření správnosti formátování podle citační normy. Pomohl mi také při překladu odborných výrazů, které nebyly zcela jasné, a při shrnování informací z náročnějších cizojazyčných textů. Na překlad úryvků, které jsem potřebovala využít v práci jsem využívala DeepL, protože umožňuje zachovat přirozený jazyk a dobře vystihuje význam vět i v akademických kontextech. Celkově mi práce s těmito nástroji umožnila lépe porozumět odborným textům, efektivněji vyhledávat zdroje a celkově zvýšit kvalitu své práce.