Příprava na hodinu 23. 4. 2025: Cíle maturitní zkoušky

Maturitní zkouška

Maturitní zkouška

by Andrea Nachlingerová -
Number of replies: 0
  1. Maturita pro mě znamenala takové symbolické ukončení čtyřletého gymnázia, tedy tak mi to mé okolí popisovalo. Čekala jsem, že to bude složité z hlediska obsahu, proto se tomu říká zkouška dospělosti, ale největším překvapením pro mě byla spíše míra stresu, kterou jsem ve svém životě v takhle velkém rozměru do té doby nezažila a rozhodně ji nezvládnula dobře. Když na ni koukám zpětně, rozhodně to nebyl tak velký strašák, jakého jsem v té chvíli vnímala, ačkoliv přílišná serióznost jinak přátelských pedagogů k tomuto pocitu moc nepřispěla. A to vše pro pouhý list papíru, který mi v pracovní sféře, bez vysoké školy, není nijak k prospěchu.
  2. Cílem maturitní zkoušky by mělo být ověření znalostí a kompetencí studentů dané školy. Zároveň je také jistým filtrem pro nástup na vysokou školu, jelikož je podmínkou pro přijetí. Myslím si, že by však mohla obsahovat i rozvoj kritického myšlení nebo argumentace, spíše než aby byla zcela o paměti a následném převyprávění naučené látky. Také by v budoucnosti mohla reflektovat předchozí známky ze studia, jelikož maturitní vysvědčení není jedinými známkami, které student za dobu studia získal. Přijde mi škoda, že maturitní vysvědčení z gymnázií nijak pracovně nepřispěje studentovi, který se rozhodne jít po maturitě pracovat, narozdíl od maturitních vysvědčení ze zaměřených středních škol. Proto si myslím, že by alespoň nějaká část maturity měla být založena na praktických či analytických schopnostech, jako tomu je například v Belgii.