Téma vztahu křesťanského náboženství k jiným náboženstvím je primárně záležitostí křesťanské teologie, ale jako jakákoli náboženská reflexe je i způsob, jímž se křesťanství situuje do vztahu k jiným náboženstvím, předmětem religionistických analýz. Pro nás jsou tyto teologické modely navíc zajímavé z toho důvodu, že se v nich (explicitně či implicitně) odráží vztah teologie (konkrétních pojetí teologie) k religionistice. V rámci výkladu teologických modelů vztahu křesťanství k nekřesťanským náboženstvím se výklad věnuje těmto teologickým přístupům: E. Troeltsch, K. Barth, K. Rahner, dokumenty 2. vatikánského koncilu, H. Küng, pluralistická teologie. 

Doporučená četba

K výkladu v hodině doporučuji prostudovat: 

  1. Vystavený text od Karla Josefa Kuschela „Křesťanství a nekřesťanská náboženství. Přehled základních modelů teologie 20. století“, publikovaný v Theologické revue, 4 (1997), 54-59. Jedná se o překlad úvodní studie v němčině vydaného sborníku, který přináší výběr relevantních textů teologie 20. století. (Kuschel, Karl-Josef, Christentum und die nichtchristliche Religionen. Theologische Modelle im 20. Jahrhundert, Darmstadt 1994.)
  2. K tématu relevantní dokumenty 2. vatikánského koncilu. Dokumenty II. Vatikánského koncilu (Praha: Zvon 1995 a jiná vydání nebo odkaz v této sekci na online verzi dokumentů), především konstituce „Lumen gentium“ a „Gaudium et Spes“ a deklaraci „Nostra aetate“. 

Rozšiřující literatura k problematice vztahu křesťanského náboženství k jiným náboženstvím:

Ford, David F.,“Theology“, in: Hinnells, John R. (ed.), Routledge Companion to the Study of Religion, Routledge: London 2005, 61-79.

Geffré, Claude, „Nové paradigma postmoderní křesťanské teologie“, in: Reflexe. Filosofický časopis, 12 (1994), art. č. 6.

Krieger, David J., Das interreligiöse Gespräch. Methodologische Grundlagen der Theologie der Religionen, Zürich 1986.

Küng, Hans, Projekt Weltethos, München 1990. (Česky: Světový étos. Projekt, Zlín 1992.)

Kuschel, Karl-Josef, Christentum und die nichtchristliche Religionen. Theologische Modelle im 20. Jahrhundert, Darmstadt 1994. 

Petráček, Tomáš, Církev, tradice, reforma-Odkaz Druhého vatikánského koncilu, Praha: Vyšehrad 2016.

Rudolph, Kurt, „Religionsgeschichtliche Schule“, in: Jones, Lindsay (ed.), Encyclopedia of Religion (Second Editon), Vol. 11, Thomson Gale: New York - London 2004, 7706-7709.

Štampach, Odilo Ivan, Náboženství v dialogu. Kritické studie na pomezí religionistiky a teologie, Praha 1998.

Naposledy změněno: pondělí, 23. listopadu 2020, 19.20