Osnova sekce

    • Kniha si klade za cíl motivovat učitele i rodiče studentů k reflexi učení a povzbudit jejich děti k významnějšímu sebehodnocení ve škole i mimo ni. V souvislosti se studentskou sebereflexí kniha nejprve popisuje vlastnosti sebehodnocení ve výuce, poté představuje způsob hodnocení, které studenta vedou k sebereflexi, a snaží se podporovat vztahy mezi školou a rodinou. Dále se zaměřuje na sebereflexi samotného učitele, její nezbytnost a možné formy (portfolia, učitelské deníky atd.).

      Klíčová slova: sebereflexe, sebehodnocení, komunikace, interakce, portfolia, učitelské deníky

    • Richards a Farrell (2005) v této knize představují čtyři pohledy na výuku učitelů: výuka učitelů jako získávání dovedností, jako kognitivní proces, jako budování znalosti a jako výcvik sebereflexe. Při sestavování efektivního modelu pedagogické praxe je proto nutné myslet i na povahu učitelovy znalosti a způsob, jakým způsobem ji při pedagogickém výcviku nabývá. Kniha také podporuje využití sebereflexních metod, např. deníků, portfolií, rozboru případových studií či sebemonitoringu.

      Tvorbě učitelského portfolia se věnuje kapitola 7. Zmiňuje cíle a benefity této reflexní metody a jeho odlišné typy. Detailně popisuje proces při tvorbě učitelského portfolia a jednotlivé části, které by každé portfolio mělo mít. Pozornost je věnována i práci s učitelským portfoliem v praktických hodinách vedoucím k přípravě učitelů.

      Klíčová slova: sebereflexe, kompetence, učitelské deníky, portfolia, případová studie, sebemonitoring

    • Cílem této publikace je poskytnout základní informace o obsahovém zaměření a organizaci pedagogických praxí ve studiu učitelství. Nedílnou součástí textu jsou prakticky orientované didaktické a metodické materiály zaměřené na rozvoj profesních kompetencí studentů učitelství především v oblasti pozorování výuky, přípravy na výuku, následné reflexe výuky a případné sebereflexe. Studijní text je určen zejména studentům učitelství, vysokoškolským pedagogům a fakultním učitelům, kteří spolupracují na vedení pedagogických praxí studentů učitelství. Součástí práce je i vymezení úkolů fakultního učitele a to, jakým způsobem se může podílet na dalším rozvoji praktikanta.

      7. kapitola této publikace se věnuje sebereflexi v procesu pedagogické teorie a zaměřuje se i a vedení studentského portfolia, jeho cíle a obsah.

      Klíčová slova: kompetence, náslechy, přípravy, sebereflexe, reflexe, povinnosti, rozvoj, portfolia