Cílem tohoto cvičení je připomenout si, že proces klasifikace patří k základním způsobům lidského uvažování. V průběhu cvičení se zamyslíte nad různými typy jednotek organizace znalostí a zároveň se seznámíte s konkrétním příkladem počítačové podpory kategorizace.

Metoda kartičkového třídění je tradičně používána ke zjišťování názoru většího počtu osob na to, jak by měly být určité entity seskupeny, tj. kategorizovány/klasifikovány. Lze ji realizovat tradiční „papírovou“ formou i pomocí softwarových nástrojů.

Trideni karticek        OptimalSort

Volně dostupná aplikace OptimalSort je součástí produktu Optimal Workshop firmy Optimal Product Ltd (www.optimalworkshop.com/). Byla vyvinuta na podporu průzkumů uživatelských preferencí při organizaci webového obsahu. Používá elektronickou formu tradiční metody kartičkového třídění (card sorting).

Aplikace OptimalSort umožňuje realizovat jednoduchou jednoúrovňovou kategorizaci (tj. shlukování) zadaných položek. Všechny vytvořené kategorie jsou si rovny, hierarchické členění aplikace neumožňuje.

Úloha je dostupná z:
https://26829dc.optimalworkshop.com/optimalsort/9d466b
Po dokončení kategorizace si můžete prohlédnout souhrnné výsledky na:
https://accounts.optimalworkshop.com/optimalsort/26829dc/9d466b/shared-results

Naposledy změněno: čtvrtek, 4. dubna 2024, 13.28