Diskusní fórum, aktuality, inspirace (kdokoli může zahajovat vlákno)

Rozpis + tipy na skupinové úkoly

Rozpis + tipy na skupinové úkoly

autor Petr Lupač -
Počet odpovědí: 6

Dobrý den,

nahrál jsem slíbený dokument s rozpisem skupinových úkolů (snad google doc bude pro všechny ok). Odrážky u expertních úkolů berte jako doporučenou inspiraci a nenechte se jimi svázat (důležité je, aby vybrané téma bylo dost obecné a existovala na něj dostatečná liteartura odborná). skupinou vybraná témata vpisujte prosím přímo do dokumentu.

důležité - deadline: Do neděle tohoto týdne (do půlnoci na pondělí) vyberte prosím určitě skupinový úkol k datům 29.3. a 5.4. Pokud budete vědět i u dalších, bez problému vyberte již teď a máte po starostech. Pokud si to budete chtít raději rozložit, tak si dejte následující deadliny na výběr skupinového tématu na další týdny (každopádně vybráním je téma zabrané):

pro týdny 12.4 a 19.4 do 20.3.

pro týdny 26.4 a 3.5. do 27.3.

pro týdny 10.5. a 17.5. do 10.4.

Vybraná témata bych případně se skupinami probral pomocí online konzultace.

Týden před prezentací mi musí vždy skupina zaslat nějakou anotaci nebo osnovu, abychom stihliu včas probrat co ano/ne aa abych Vám mohl případně něco doporučit.

PL

V odpovědi na Petr Lupač

Re: Rozpis + tipy na skupinové úkoly

autor Petr Lupač -
Dobrý den,

vzhledem k nízké aktivitě ve sdíleném dokumentu s rozpisem skupinových úkolů mám podezření, že zpráva v tomto fóru o nahrání dokumentu s rozpisem skupinových úkolů nebyla automaticky rozeslána na vaše emaily. Zrušil jsem proto fórum aktuality a budeme mít na obecné diskuse o kursu jen toto fórum, u nějž je nově vnucené zasílání nových postů na emaily. Dále jsem zprovoznil skupinová fóra pro jednotlivé skupiny, k nimž nemají členové ostatních skupin přístup. Zítra krátce na úvod probereme kde vznikl problém, jestli nedostatek času, problém najít si čas na skupinová setkání, nebo nejistota v zadání, abychom nadále už jeli hladce a nemuseli toto řešit. Připomínám, že ve sdíleném dokumentu Modří a Žlutí nevybrali témata ke skupinovým úkolům k 29.3. a 5.4. promyslete si také, zda chcete skupinové komunikace jet po vlastní ose nebo k tomu chcete využívat diskusní fóra na moodle (jako to založené na řešení skupinového úkolu na zítra). Dostal jsem již také info od bílých, že by chtěli termín prodloužit, tak to asi také zítra společně probereme.

Na zítřek byly individuální úkoly (zpětná vazba ke studijnímu textu, deadline včera večer) a pro skupiny vybrat témata na další dvě hodiny (včera večer) plus připravit skupinové krátké reporty/prezentace na daná témata, aktualizující studijní literaturu (nahraný draft nebo anotace do dneška večer, fórum mělo sloužit k přípravě, ale očivividně záměr nevyšel).

Petr Lupač
V odpovědi na Petr Lupač

autor Petr Lupač -
Dobrý den,

dnes jsem upozornil na skluz se specifikací témat na další hodiny - viz rozpis výše. Jsme domluveni se Žlutými a Zelenými, že do zítřejšího rána mi pošlou návrh témat a anotaci na příští týden, případně zkonzultovat a pomoci se rozhodnout přes Zoom; Bílým a Modrým zašlu info o přípravě asap spolu s rozesláním anotací.

PL
V odpovědi na Petr Lupač

autor Petr Lupač -
Dobrý den,

do sdíleného dokumentu s rozpisem témat jsem nahrál k jednotlivým podtématům deadliny pro všechny skupiny, aby v tom nebyl zmatek. Prosím, vyberte z každé skupiny jednoho člena, který bude mít za úkol hlídat termíny skupinových úkolů (což jsou již téměř všechny po zbytek kursu) a domlouvat včasná setkání skupin k diskusím potřebným pro splnění úkolů. Je tam i napsáno, kam to máte psát - podtémata do souboru, dotazy do moodle (=do fóra skupiny do vlákna k danému tématu).

Rekapitulace: vždy skupina zasílá ve větším předstihu podtéma a v týdenním předstihu zasílají experti anotaci a ostatní otázky k diskusi.

Příští týden 5.4. prodiskutujeme se Žlutými podtéma "Digitální rané dětství - ICT v předškolním věku" a se Zelenými podtéma "Digitální rodičovství".

Skupiny Modrých a Bílých prosím, aby tímto zaslali do nedělního večera sociologicky relevantní dotazy* k podtématům, u kterých by byli rádi, aby se tím směrem odvíjela diskuse k tématu, případně na něž by jako absolventi kursu rádi znali odpověď (i když to bude odpověď v podobě "to se neví, pravděpodobně to může být takto, v současnosti se zkoumají tyto a tyto otázky"). U každého podtématu by měla skupina vygenerovat počet dotazů alespoň odpovídající počtu členů, ale čím více, tím samozřejmě lépe (udělejte si ideálně skupinový brainstorming). Protože nejedeme podle původního plánu a času není tolik, stačí, pokud dotazy zašle každý člen za sebe v příslušném vláku v diskusním fóru své skupiny (pozor na nežádoucí dublování otázek).

Aktivní účast na semináři bude kontrolovaná jako podmínka získání atestace, pokud Vám v tom nebrání vážné důvody, choďte prosím včas, naposled bylo na začátku semináře v místnosti 5 lidí z 22.

Diskuse k podtématům v semináři nebude probíhat jako série referátů, ale jako diskuse ve formátu fishbowl, kde členové dané skupiny budou experti na dané podtéma, které budou diskutovat na základě dotazů "vnitřního" i "vnějšího" kruhu (jako opora nám poslouží dotazy ze skupinové přípravy). To samozřejmě předpokládá hlubší přípravu k danému tématu, odpovědi by měly vycházet z nastudovaných odborných zdrojů (nemusí jít nutně o odborné články, může jít i o popularizace, videa nebo rozhovory s experty). Experti můžou mít po ruce co budou chtít, ale již nemůžou během diskuse dohledávat další informace na internetu (mohou ale poprosit někoho z outer kruhu). Pokud skupina expertů bude chtít mít k diskusi připravené opory v podobě slidů, na které bychom překlikli během diskuse, pokud by to bylo potřeba, není problém. Techniku představím, vyzkoušíme jí poprvé, v příloze je slide k základním pravidlům (přeskládám židle v místnosti před smeinářem).

Jakékoli problémy nebo nejasnosti hlašte asap přes fóra v moodle.

PL

* pro jistotu jsem to naformuloval jako "sociologicky relevantní dotazy" = ptáme se na vědecký poznatelný, objektivní stav věci, příčiny, souvislosti, nikoli na to "jak to máte Vy" nebo "co si myslíte o" (jen pro jistotu, občas mi takto někdo ujede :)
V odpovědi na Petr Lupač

autor Petr Lupač -
Dobrý večer,

píšu s připomenutím termínů, které teď máme na stole, vycházím ze sdíleného dokumentu, který je umístěn na hlavní stránce moodle kursu :

- prosím Zelené a Žluté o co nejrychlejší výběr podtémat k tématu Sociabilita ve víru transformace, termín byl toto pondělí, a jeho zapsání do sdíleného dokumentu moodle. Do příslušného týdne jsem nahrál můj článek k tématu, od něhož se můžete odrazit, nebo s ním nápady konfrontovat (je to staré, 2013, takže prostoru dost). Taktéž jsem nedohledal otázky k tématu Identita, které nás čeká už příští týden, prosím o co nejrychlejší zaslání, anotace jsou v příslušném týdnu nahrané.

- další tři témata mají termín na výběr podtémat příští týden, vyřešte prosím dohromady, případně si domluvte konzultaci, pokud byste s tím chtěli pomoct

PL

V odpovědi na Petr Lupač

autor Petr Lupač -
Dobrý večer,

k zítřejší hodině jsem obdržel jen následující otázky, za něž autorům děkuji:

Bílí: Jaké mohou být důvody pro vytváření jiné identity na internetu než jaká je realita?

Modří: Objevila skupina nějaké studie, které se týkají anonymních identit a kriminality (a jsou tam nějaké zajímavé závěry)?

Zítra realizujeme seminář jako obvykle. Kurs za 3 kredity vyžaduje aktivní zájem o téma a cca 90 hodin práce na semestr, tj. 8 hodin týdně práce včetně semináře. Zatím stále předpokládám, že neaktivita týmů je obtížně vysvětlitelnou anomálií, studenti, kteří ale nemají časovou kapacitu nebo zájem se tématu aktivně věnovat, nechť mi prosím dají vědět, abychom se mohli posunout dále. Zítra bych tomuto na úvod rád věnoval pár minut, ale nerad bych z toho dělal seminární evergreen.

PL
V odpovědi na Petr Lupač

autor Petr Lupač -
Dobrý den,

v moodle jsou nahrány anotace a otázky k tématům, pokud by kohokoli k tomu ještě něco napadlo, dejte vědět. Volte již prosím témata k Informační nerovnosti, kde budeme muset kvůli odpadnuté výuce spojit témata informační nerovnosti a desinformací (experty tedy budou všichni, otázky také prosím všechny). Studijní literaturou, kde máte zdroje a náměty k dílčím podtématům, je moje kapitola 2021 ze stejnojmenné sekce handbooku o info politice.

PL