2. Vymezení základních pojmů

2.3. Třída

Třída je množina prvků či funkcí se stejnými vlastnostmi. Obsahem (intenzí) třídy jsou vlastnosti zahrnutých prvků či funkcí, rozsahem (extenzí) třídy je množina zahrnutých prvků či funkcí (instancí).

Důležitou úlohu při definování systému hraje rozlišení třídy a jejího prvku / instance. Z tohoto rozhodnutí vyplývají pro dané entity významné důsledky. Zatímco třídy mohou mít instance, instance už další instance mít nemohou, tj. mají pouze intenzi, nikoli extenzi. Rozlišení třídy a instance je důležité pro určení vztahu mezi těmito entitami: vztah třídy a instance se označuje jako instanční hierarchie, hierarchický vztah tříd může být buď generický nebo partitivní. Určitou pomůckou pro rozlišení třídy a instance se mohou stát specifické typy jejich označení. Pro slovní označení instance se používá vlastní jméno (proprium); v současné literatuře se o instancích často hovoří jako o pojmenovaných entitách.[9] Třídy se označují obecnými jmény (apelativy), v odborném jazyce pak jsou nejčastěji používanými typy obecných jmen termíny.


[9] Viz např. heslo Rozpoznávání pojmenovaných entit v Novém encyklopedickém slovníku češtiny: https://www.czechency.org/slovnik/ROZPOZN%C3%81V%C3%81N%C3%8D%20POJMENOVAN%C3%9DCH%20ENTIT.