Diskusní fórum (každý může začít diskusi)

Odpovědi k tvorbě subjektu (2021)

Odpovědi k tvorbě subjektu (2021)

autor Petr Lupač -
Počet odpovědí: 0

Dobrý den,

zůstal mě ze semináře neodpovězený dotaz:

 

"Dále mě zaujala teze o "egocentrických sociálních sítích", o kterých mluvíte jako o schématu typickém pro dnešní společnost - byla však jen rychle zmíněna. Byl bych rád, kdybychom tento koncept alespoň krátce rozvedli - zajímalo by mě také, jakým způsobem souvisí s hodnotou individualismu a proč pro předešlé společnosti není egocentrický model sítě vystihující."

re:

pojem egocentrická sociální síť je metodologický nástroj k měření struktury sociálních sítí, kdy se vychází z respondenta, jehož síť se mapuje (je to jedna z mála možností v dotazníkovém šetření). : https://bookdown.org/omarlizardo/_main/2-10-ego-centric-networks.html

 

pro předešlé společnosti je typické uspořádání komunitního typu, tj. sociální síť (obecně, ne egocentrická) má podobu silně vnitřně provázaných shluků, s přechodem tradiční - moderí se mění jen jejich velikost a průměrná vnitřní hustota. viz slide "Little Boxes Glocalization Networked Individualism Barry Wellman co-editor Social Structure: A Network Approach JAI-Elsevier Press 1998" :

https://slidetodoc.com/network-analysis-by-barry-wellman-three-ways-to/

 

s přechodem k tzv. zasíťovanému individualismu (Wellman) se převažujícím typem struktury sociability stává egocentrická síť, tj. převládající strukturou sociálních vazeb přestávají být shluky odpovídající komunitám nebo sociálním skupinám. Castells proto hovoří o networked individualism jako o odrazu síťové logiky dnešní společnosti (-> společnost sítí) na úrovni mezilidských vztahů (viz k tomu podkapitola 3.5.2 V Lupač 2015)

 

PL