Osnova sekce


  • Garant studijního programu: Jakub Grygar (jakub.grygar@fsv.cuni.cz)

    Koordinátorka studijního programu: Simona Rutová (simona.rutova@fsv.cuni.cz) - pokud potřebujete pomoct najít nějaké informace, kontakt, něco vám zde chybí


    Doporučený studijní plán pro specializaci Sociální antropologie

    Doporučený studijní plán pro specializaci Studia současných společností

  • Studijní plány se nacházejí v Karolínce. Řiďte se studijním plánem z roku, kdy jste zahájili vaše studium (poslední rok se může objevovat na seznamu dole). Vyberte svůj obor. 

    V Karolínce najdete podstatné informace jako kolik potřebujete kreditů, jaké jsou kategorie předmětů a jaký je výběr předmětů. Předměty si následně zapisujete v SIS.

  • Tématem akademického roku každoročně členové katedry sociologie volí jev, problém nebo pojem, který je ve veřejném prostoru neoprávněně nedostatečně přítomen, či který odráží důležité momentum doby, v níž žijeme. Takto vybrané téma v daném ak. roce cíleně zviditelňujeme v kursech zajišťovaných katedrou sociologie i v dalších katedrou spoluorganizovaných akcích (speciální přednášky, semináře katedry, workshopy, konference a pod.). V ak. roce 2022/23 bylo takovým tématem Solidarita, v roce 2023/24 Přátelství, pro ak. rok 2024/25 jsme vybrali téma Mezigenerační dialogy.

    Téma mezigeneračních dynamik a komunikace představuje tradiční sociologický fenomén, jehož výzkum prostupuje napříč specializovanými tematickými i výzkumnými oblastmi sdílené disciplíny. Generace jako kategorie sociologického uvažování představuje důležitou proměnnou kvantitativních výzkumů, stejně jako je stěžejním aspektem kritické reflexe v kvalitativním přístupu. Vstupuje do veřejných politik, promítá se do změn v oblasti kultury na materiální i symbolické úrovni, tak i do způsobu produkce, cirkulace a recepce mediálních obsahů. S komplexními společenskými změnami, jimž nyní čelíme – ať se již jedná o dlouhodobé dopady poslední ekonomické krize, klimatické krize, dynamik sociální a digitální exkluze, nebo o krize spojené s konkrétními migračními procesy a válečnými událostmi – se nezdá, že by pohled na konstrukci a prožívání těchto krizí z pohledu různých generací ztrácel na významu. Akcelerace společenských změn zvýznamňuje různé rejstříky paměťové socializace, digitální gramotnosti i mediálních a sociálních krajin, v nichž se různé generace nejen české společnosti pohybují. A v neposlední řadě se s mezigeneračními dialogy a střety setkáváme také na akademické půdě, a to zejména v roli pedagogů a pedagožek, kteří komunikují a usilují o dialogické a transparentní vzdělávání nových generací studentek a studentů. Sledujeme, jak se proměňuje tematický zájem studentstva, jakými optikami sledují vývoj české i mezinárodní společnosti, jakými způsoby se zasazují o analýzu společnosti, a v mnoha případech i o aktivní společenskou změnu, zatímco často reartikulují známé společenské kategorie kultury, identity, těla nebo zdraví. Zkoumání mezigeneračních dialogů a střetů tak může být přínosný kolektivní podnik pro obě strany vzdělávacího systému a zkušenost, z níž můžeme dlouhodobě čerpat.


  • Termíny týkající se průběhu studia jako zápis předmětů, zkouškové období či děkanská volna naleznete v oficiálním Harmonogramu akademického roku. 

    Neformální studentská setkání a jiné události studentského spolku Miroslava sledujte na sociálních sítích:


    Nadcházející události:

    Orientační setkání pro studenty prvního ročníku: 16.9., Jinonice - bude upřesněno zde

  • Ke všem níže uvedeným dokumentům je přístup pouze z fakultního emailového účtu. 

    Informace o podobě státních závěrečných zkoušek a obhajob a důležitých termínech.

    Tematické okruhy SZZ ze Sociologie.

    Tematické okruhy SZZ z Metod a technik výzkumu.

    Tematické okruhy SZZ ze specializace Sociální antropologie.

    Podoba SZZ ze specializace Studia současných společností je popsána zde.

    Odpovědi na časté otázky k průběhu státnic a obhajob.

    Povinné přílohy bakalářské práce (přihláška ke státnicím):

    • Příloha k SZZ ze Sociologie.
    • Příloha k SZZ z Metod a technik výzkumu.
    • Příloha k SZZ ze specializace Sociální antropologie.
    • Příloha k SZZ ze specializace Studia současných společností.

  • Sociální sítě ISS

    Poradenské služby


     Studentský spolek Miroslava


    Alumni ISS