Osnova sekce

  • Studijní plány se nacházejí v Karolince. Závazný je pro vás studijní plán z roku, kdy jste zahájili studium (poslední rok se může objevovat na seznamu dole). Při zapisování se do kursů doporučujeme řídit se doporučeným studijním plánem pro jednotlivé ročníky: 


    V Karolince najdete podstatné informace jako kolik potřebujete kreditů, jaké jsou kategorie předmětů a jaký je výběr předmětů. Předměty si následně zapisujete v SISu.

    Kreditový systém:

    Každý studující musí pro absolvování bakalářského studia splnit 180 kreditů. Kredity lze rozdělit do celkem pěti kategorií:

    1. Společný povinný základ: Studenti obou specializací musí splnit všechny předměty spadající do společného povinného základu (17 předmětů za 90 kreditů).
    2. Povinné předměty ve specializaci: Studenti musí splnit všechny předměty povinné pro danou specializaci.

    Sociální antropologie: 7 předmětů za 42 kreditů

    Studia současných společností: 9 předmětů za 40 kreditů

    1. Povinně volitelné předměty skupina 1: Předměty, ze kterých si je možné vybrat, které splníte.

    Sociální antropologie: Celkový počet splněných kreditů musí být alespoň 27. 

    Studia současných společností: Celkový počet splněných kreditů musí být alespoň 29.

    1. Povinně volitelné předměty skupina 2: Skupina jazykových předmětů. V této skupině předmětů potřebujete získat alespoň 3 kredity, což znamená, že potřebujete alespoň jeden jazykový předmět z této skupiny. 
    2. Volitelné předměty: Jedná se o předměty, které můžete absolvovat mimo studijní plán na jiných katedrách, institutech či fakultách. Lze sem zařadit například sportovní kurzy, které nabízí FF UK nebo PF UK, nebo jazykové kurzy nabízené například Centrem jazykové přípravy FSV UK. Do studijních povinností se započte maximálně 18 kreditů za volitelné předměty.

    Kredity potřebné pro postup:

    • 45 kreditů pro zápis do druhého úseku studia

    • 90 kreditů pro zápis do třetího úseku studia

    • 135 kreditů pro zápis do čtvrtého úseku studia

    • 180 kreditů pro zápis do pátého úseku studia

    • 180 kreditů pro zápis do šestého úseku studia

    Obecně platí, že povinné a povinně volitelné předměty si můžete zapsat dvakrát a pokaždé máte tři pokusy na zkoušku. Více informací na stránce Pravidla pro organizaci studia na FSV UK.

    Jazyky:

    Budete potřebovat absolvovat dva kurzy angličtiny a alespoň jeden kurz dalšího jazyka. 

    Kurzy angličtiny, které je potřeba splnit, jsou dva a jsou na sebe navazující. Nejprve budete muset splnit kurz Angličtina pro sociology I. Nenechte se zmást tím, že je předmět zařazen mezi povinně volitelné předměty. Předmět je prerekvizitou povinného navazujícího předmětu Angličtina pro sociology II. Pro zapsání prvního kurzu budete muset projít vstupním testem, z kapacitních důvodů. 

    Konání testu: pondělí 23. 9. 2024, nový kampus Jinonice, místnost: B103B

    Pokud testem neprojdete, nic se neděje, zkusíte to za rok. Pokud v posledním ročníku stále nebudete mít splněno, ozvěte se garantce kurzu. Nebojte se, že by vstupní test měl nějak ohrozit vaše studium :)

    Kromě angličtiny budete potřebovat ještě jeden jazykový předmět, a to ze skupiny Povinně volitelné předměty 2. 

    Pro více informací o výuce jazyků: https://fsv.cuni.cz/studium/vyuka-jazyku

    .....

    Garant studijního programu vám může dodatečně uznat kurs absolvovaný na jiné fakultě UK/ jiné VŠ jako povinně volitelný nebo i povinný kurs. Podmínkou je doložení detailního sylabu kursu. Pro další podrobnosti se obraťte přímo na garanta studijního programu.